ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Θεσσαλονίκη: Μαζικές και μαχητικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις

Θεσσαλονίκη: Μαζικές και μαχητικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις

Αισιοδοξία για αφύπνιση του εργατο-λαικού κινήματος δημιούργησαν οι μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που έγιναν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη το πρωί, 12 του Νοέμβρη, ημέρα της 24ωρης γενικής πανελλαδικής απεργίας.

 Η μετακίνηση στην πόλη έγινε πολύ δύσκολη εξαιτίας της συμμετοχής στην απεργία των εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ, πολλά σχολεία δεν λειτούργησαν καθόλου και οι δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, δήμοι κλπ υπολειτούργησαν. Συμμετοχή στην απεργία υπήρξε και σε αρκετούς κλάδους του ιδιωτικού τομέα ενώ πολλά μικρά εμπορικά μαγαζιά δεν άνοιξαν ανταποκρινόμενα στις αποφάσεις των συλλόγων τους. 

Τρεις συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν αλλά και ορισμένες ξεχωριστές προσυγκεντρώσεις. Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, η Πρωτοβουλία Νέων Εργαζόμενων και Ανέργων, η πρωτοβουλία των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, το Καραβάνι αγώνα και αλληλεγγύης, οι ΕΛΜΕ, το σωματείο της Ιντρακόμ Θεσσαλονίκης, φοιτητικοί σύλλογοι, το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς εργαζομένων, το Σωματείο Βιβλίο Χάρτου, η Ανταρσύα, το Δίκτυο Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, η Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
 Στον ίδιο χώρο συγκεντρώθηκαν και ορισμένες αναρχικές ομάδες. Ο κύριος όγκος των συγκεντρωθέντων κατευθύνθηκε στο Εργατικό Κέντρο και από εκεί ενιαία διαδήλωσε ως το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Το Καραβάνι μαζί με αναρχικούς διαδήλωσε σε Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή πριν φτάσουν μέσω της Βενιζέλου και αυτοί στο Υπουργείο. 

Μπροστά στο Εργατικό Κέντρο συγκεντρώθηκαν οι ηγεσίες των ΕΚΘ-ΕΔΟΘ και ορισμένων συνδικάτων και ομοσπονδιών του δημόσιου τομέα, μαζί με την Λαϊκή Ενότητα. Στο Άγαλμα του Βενιζέλου έγινε η μαζική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Ξεχωριστή προσυγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας έκανε η ΟΚΔΕ μαζί την Συνέλευση 17 Ιούλη για να πάει στο Εργατικό Κέντρο. 

Στην απεργία συμμετείχαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, οι πεταγμένοι στον δρόμο (ούτε καν απολυμένοι) του Αγγελιοφόρου, οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, συνταξιούχοι, σιδηροδρομικοί κλπ. Επίσης, σε διαμαρτυρία έξω από την διοίκηση της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας προχώρησε το πρωί το Κοινωνικό Ιατρείο. 

Το μπλοκ της Λαϊκής Αντίστασης -ΑΑΣ, και της Πρωτοβουλίας Νέων Εργαζόμενων και Ανέργων με πολλούς νέους, φοιτητές αλλά και εργαζόμενους και ανέργους ήταν ιδιαίτερα μαζικό. 

Έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας με πολλές διμοιρίες ΜΑΤ σε διάφορα σημεία του κέντρου και χαρακτηριστική η εικόνα των ΜΑΤατζήδων που θα...διέλυε ο ΣΥΡΙΖΑ να φυλάνε τα γραφεία του στην Αριστοτέλους από τους απεργούς διαδηλωτές! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.