ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Σε αμερικάνικο σκηνικό, τα εγκαίνια του αγωγού αερίου TAP



Σε αμερικάνικο σκηνικό, τα εγκαίνια του αγωγού αερίου TAP

Σαν μια μεγάλη οικονομική επένδυση που θα φέρει θέσεις εργασίας και συμβόλαια με πολυεθνικές παρουσίασε ο Τσίπρας την κατασκευή ελληνικού τμήματος του λεγόμενου Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), στα εγκαίνια που έγιναν στις 17 Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη. 
Την συσχέτισε επίσης με μελλοντικά συμπληρωματικά έργα όπως ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός-παρακλάδι του ΤΑP και τον Σταθμό Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
 Όπως και παλιότερα είχε καταγγελθεί οι προβλέψεις για τα υποτιθέμενα οικονομικά οφέλη είναι επίτηδες διογκωμένες τόσο από τους ξένους σχεδιαστές του έργου όσο και από τις ελληνικές κυβερνήσεις. 
Η Ελλάδα εν προκειμένω, είναι απλά μέρος της μελλοντικής διαδρομής ενός υπόγειου αγωγού και θα φιλοξενήσει έναν ή δύο σταθμούς συμπίεσης. Τόσο για αυτούς όσο και για την εγκατάσταση του αγωγού σε περιοχές υψηλής αγροτικής-καλλιεργητικής δραστηριότητας έχουν εγερθεί εδώ και καιρό σοβαρές ενστάσεις και αντιδράσεις. Αυτή είναι η μια πλευρά της συμφωνίας, η οικονομική, που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ και τώρα ξεκινά να υλοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 
Γι’ αυτήν την πλευρά ξέρουμε καλά πως κερδισμένοι θα είναι μόνο οι ενεργειακοί και κατασκευαστικοί ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι που θα πάρουν τις μερίδες του λέοντος. Δίπλα τους θα διεκδικήσουν το μερτικό τους και τα εγχώρια αρπακτικά, οι εργολάβοι και προμηθευτές που θα συνεργαστούν με το ξένο πολυεθνικό κεφάλαιο.
 Ήδη η ΤΕΡΝΑ πήρε μαζί με τους Ιταλούς της Renco SpA, το συμβόλαιο κατασκευής των σταθμών συμπίεσης στους Κήπους του Έβρου και στο Φιέρι της Αλβανίας ενώ άλλοι όμιλοι ετοιμάζονται να πάρουν κομμάτια της εγκατάστασης του αγωγού.
Η άλλη πλευρά όμως, αυτή που ο Τσίπρας ονόμασε γενικόλογα γεωπολιτική είναι η πιο σημαντική αλλά και η πιο επικίνδυνη! Δηλαδή το μπλέξιμο της Ελλάδας πιο βαθιά στα αμερικάνικα σχέδια και προτεραιότητες, μια από τις οποίες ήταν εδώ και καιρό ο συγκεκριμένος αγωγός.
 Ο οποίος αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου πολιτικού-ενεργειακού σχεδίου που έχει εκπονηθεί από τους εγκεφάλους της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής, έτσι ώστε να υπονομευτούν τα ρώσικα δίκτυα διαμετακόμισης και να αποδυναμωθεί ο ρόλος της Ρωσίας ως κύριου ενεργειακού προμηθευτή της Ευρώπης. Ο TAP θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από την Κασπία διαμέσου της Γεωργίας, Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας στην Ιταλία και από εκεί στην κεντρική Ευρώπη.
 Δεν είναι τυχαίο πως αληθινός ενορχηστρωτής της φιέστας των εγκαινίων που έγιναν στην Θεσσαλονίκη προχθές ήταν ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικάνικης κυβέρνησης, Αμος Χόχσταϊν, ο οποίος μάλιστα μετέφερε και μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Κέρι. Η “Καθημερινή” σε άρθρο του καλά ενημερωμένου Σ. Τζίμα, την επόμενη ημέρα, έγραψε πως: “..με ικανοποίηση υποδέχθηκαν τόσο ο αμερικανικός όσο και ο ευρωπαϊκός παράγοντας την υπογραφή της συμφωνίας για τον TAΡ”.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την επιλογή της να συστρατευθεί στα αμερικάνικα πολιτικό-ενεργειακά σχέδια δίνει ένα ευρύτερο μήνυμα συμμόρφωσης και υποταγής στην Ουάσιγκτον. Η κίνηση αυτή είναι συνέχεια της αποδοχής της Νατοϊκής επιτήρησης-ελέγχου του Αιγαίου από τα πολεμικά πλοία της πολεμικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.
 Η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει έτοιμη και για άλλες παραχωρήσεις στον αμερικάνικο παράγοντα ειδικά σε θέματα που αφορούν τις πολεμικές εξορμήσεις του στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τον ρόλο των στρατιωτικών βάσεων σε σχεδιαζόμενες πολεμικές επεμβάσεις και την στάση της σε διεθνή φορά για προβλήματα και συγκρούσεις που εκτυλίσσονται στην ευρύτερη περιοχή. Προσδοκά με αυτόν τον τρόπο στήριξη στα οικονομικά προβλήματα και ειδικά στο ζήτημα του εξωτερικού χρέους.

 Επίσης αυταπατάται με την ιδέα πως μπορεί να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, προσδοκώντας αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά στρατηγικά σχέδια. Βάζει με αυτόν τον ανιστόρητο και υποτελή τρόπο την χώρα και τον λαό σε περιβάλλον υψηλού πολεμικού κινδύνου!

Υ.Γ. Τόσο από την ηγεσία της ΛΑΕ όσο και από τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ο ισχυρισμός πως ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε θέση αναφορικά με τον αγωγό και από σφοδρός πολέμιος μετατράπηκε σε υποστηρικτή. Η αλήθεια είναι ως συνήθως εντελώς διαφορετική. Και πριν την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά από αυτήν, στο διάστημα που η ηγεσία της ΛΑΕ κατείχε κυβερνητικά πόστα και μάλιστα με αρμοδιότητα την ενέργεια, το κυβερνητικό κόμμα δεν διαφωνούσε με την κατασκευή του αγωγού. Έβαζε ενστάσεις αναφορικά με τους όρους της σύμβασης και τίποτε παραπάνω.
Υπάρχουν δηλώσεις της Βαλαβάνη και του Λαφαζάνη που δεν αφήνουν ίχνος αμφιβολίας γι’ αυτό.
 Ήταν η σύντομη εποχή της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής !!……που άνοιξε τον δρόμο στον σφοδρό φίλο-αμερικανισμό! 

π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.