ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Τουρκία-Ντέρσιμ: Νεκροί δύο μαχητές του ΤΙΚΚΟ.

Τουρκία-Ντέρσιμ: Νεκροί δύο μαχητές του ΤΙΚΚΟ.
Ρεπορτάζ από τις κηδείες τους.

 Στο χωριό Γκεϊκσουγιού στην περιοχή Ντέρσιμ δύο μαχητές του TIKKO ( Τουρκικού Εργατικού Αγροτικού Απελευθερωτικού Στρατού) ένοπλου τμήματος του ΚΚ Τουρκίας/Μαρξιστικού-Λενινιστικού σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον τουρκικό στρατό την νύχτα της 6ης προς 7 Μάη. Η επίθεση του στρατού είχε στόχο τους αντάρτες και έγινε με χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις. 
Ενώ ανακοινώθηκε ότι οι σοροί των δυο μαχητών στάλθηκαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία του Ελαζίγ, οι οικογένειες έψαχναν να πάρουν τις σορούς των παιδιών τους και δεν τις έβρισκαν. Την επομένη το πρωί οι δικηγόροι των οικογενειών με την συνοδεία εισαγγελέα έμαθαν ότι τα παιδιά τους στάλθηκαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία της Μαλάτεια και πήγαν για την αναγνώριση. 

Στην Μαλάτεια έγινε η αναγνώριση και ανακοινώθηκαν τα ονόματα των νεκρών ανταρτών. Ηταν οι μαχητές Χαϊντάρ Αργάλ (Σινάν) γεννημένος στην πόλη Μαζγκίρτ στην περιοχή Ντέρσιμ και ο Μουράτ Τεκγκιόζ (Ριζά) γεννημένος στην συνοικία Γιλντιζμπαγλαρί της πόλης Ελαζίγ στην Ανατολική Τουρκία.

Στο Γιλντίζμπαγλαρι η αστυνομία κάλεσε την οικογένεια του Μουράτ Τεκγκιόζ (Ριζά) και τους απείλησε: «Δεν θα επιτρέψουμε να πραγματοποιηθεί η κηδεία αν βγουν σημαίες και ακουστούν συνθήματα». Ο λαός όμως και οι σύντροφοί του δεν υπέκυψαν στις απειλές της αστυνομίας. Εκατοντάδες αποχαιρέτισαν τον Ριζά κρατώντας στα χέρια τις φωτογραφίες του Ριζά και του Σινάν, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας κόκκινα γαρύφαλλα, στις 9 του Μάη. Οι φίλοι από την γειτονιά τον χαιρέτισαν με ποιήματα. 

Στις 10 του Μάη έγινε η κηδεία του Χαϊντάρ Αργάλ (Σινάν) στην πόλη Ντέρσιμ, όπου τους χαιρέτισαν με συνθήματα και ομιλίες η οικογένεια και οι εκατοντάδες σύντροφοι και φίλοι από πολλές πόλεις της Τουρκίας που ήρθαν από την Μερσίνα, την Σμύρνη, το Αϊδίνιο, την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τα Άδανα, το Ελαζίγ κ.α

Στο νεκροταφείο εμφανίστηκαν αντάρτες με πανό που έγραφε «Οι σύντροφοι Σινάν και Ριζά είναι αθάνατοι, θα λογαριαστούμε» με την υπογραφή TKP/ML, TİKKO, TMLGB και χαιρέτισαν τους μάρτυρες συντρόφους τους. Παρατίθεται ένα μικρό απόσπασμα του χαιρετισμού:

Η αντίσταση είναι χρέος προς την ζωή μας!
«Το ένοπλο επαναστατικό τμήμα του κόμματός μας, θα συνεχίσει να είναι ο φόβος της άρχουσας τάξης, η ελπίδα του λαού απέναντι στις στρατιωτικές επιθέσεις, θα αμφισβητούμε το φασιστικό τουρκικό κράτος που επιτίθεται στον λαό. Το μαρτύριο των συντρόφων μας Ριζά και Σινάν, είναι ένα κομμάτι του αγώνα που δίνει για μήνες ο κουρδικός λαός ψυχή τε και σώματι ενάντια στον φασισμό προσπαθώντας να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Είναι ένα κομμάτι του αγώνα που δίνουν με νύχια και με δόντια οι διάφορες εθνικότητες στην Τουρκία, η εργατική τάξη ενάντια παραβίαση των δικαιωμάτων των εργατών, την φτώχεια και την εκμετάλλευση.
Τα οχυρά της αντίστασης που κατέκτησαν οι σύντροφοί μας που πέρασαν στην αθανασία με το αίμα τους και την ψυχή τους περιμένουν να γεμίσουν. Πιστεύουμε ότι το μήνυμα έχει περάσει στους νέους και δεν θα διστάσουν να το κάνουν!
Είναι χρέος μας να λογαριαστούμε μαζί τους ενισχύοντας τον λαϊκό πόλεμο στα βουνά, να δυναμώσουμε την αντίσταση στα εργοστάσια και τα σχολεία! 
Ορκιζόμαστε στα δάκρυα των μανάδων μας ότι θα εκδικηθούμε για τους συντρόφους μας Σινάν και Ριζά!
Ορκιζόμαστε στο αίμα των εκατοντάδων συντρόφων μας που σφαγιάστηκαν ότι θα πραγματοποιήσουμε τα ιδανικά για τα οποία έδωσαν την ζωή τους!»

Μετά τον χαιρετισμό τους οι αντάρτες αποσύρθηκαν με συνθήματα: «Το κράτος δολοφόνος θα δώσει λογαριασμό», « Ο Σινάν και ο Ριζά είναι αθάνατοι». 

Μετά την αποχώρηση των ανταρτών θάφτηκε ο Σινάν δίπλα στους έξι μάρτυρες Hakan Çakır, Sefagül Kesgin, Nurşen Aslan, Gülizar Özkan, Fatma Acar ve Derya Aras.
 Όταν στολίστηκε ο τάφος με τις σημαίες και τα γαρύφαλλα μίλησε ο πατέρας του Σινάν: «Σε αφήνω στους συντρόφους σου που έσκαψες με τα νύχια σου για να τους βγάλεις κάτω από τα ερείπια. Είμαι περήφανος για σένα». Η αδελφή του είπε: «Αδελφέ μου κράτησα την υπόσχεση που σου έδωσα. Κοίτα καθόλου δεν έκλαψα».

Κατά την επιστροφή από το νεκροταφείο η αστυνομική καταστολή συνεχίστηκε. Η αστυνομία και η στρατοχωροφυλακή έστησαν δυο σημεία ελέγχου στον δρόμο προς το νεκροταφείο, κάνοντας αυθαίρετο έλεγχο ταυτοτήτων των συμμετεχόντων στην κηδεία και έλεγχο των αυτοκινήτων. Από το αυτοκίνητο που μετέφερε φωτογραφίες των νεκρών, οδηγήθηκαν δυο νέοι στο αστυνομικό τμήμα και προχώρησαν στην σύλληψή τους. Με τις κατηγορίες «προπαγάνδα για την οργάνωση», «συνέργεια και αυτουργία», οδηγήθηκαν στο δικαστήριο την Τετάρτη και ύστερα αφέθηκαν ελεύθεροι.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.