ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Κείμενο των καθαριστριών της Ο.ΣΥ.

Κείμενο των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. - Οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. 
βρισκόμαστε σε απεργία από τις 6 Μαίου

Οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. βρισκόμαστε ξανά σε απεργία. Ξεκινήσαμε το νέο γύρο απεργιών στις 6 Μαίου.
Η εταιρία Λινκ Απ που έχει αναλάβει το έργο του καθαρισμού των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. και η οποία μας εργοδοτεί μας έχει απλήρωτες εδώ και μήνες. Συγκεκριμένα μας χρωστάει μισθούς 2-4 μηνών (ανάλογα με το αμαξοστάσιο).

Και αυτό συμβαίνει παρόλο που η Λινκ Απ πληρώνεται κανονικά από την Ο.ΣΥ. και παίρνει περίπου 140.000 ευρώ κάθε μήνα.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των καθαριστριών η Λινκ Απ δίνει μισθό 450 ευρώ για 6ωρη, νυχτερινή, βαριά και ανθυγιεινή εργασία – ο μισθός που θα έπρεπε να μας δίνει σύμφωνα με το νόμο είναι τουλάχιστον 680 ευρώ. Επιπλέον η Λινκ Απ μας χρωστάει δώρα, επιδόματα, κ.α.

Σε όλα σχεδόν τα αμαξοστάσια μας αναγκάζουν να καθαρίζουμε κάθε βράδυ πολλά περισσότερα λεωφορεία απ’ ότι είναι νόμιμο.
Στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας για παράδειγμα, πολλά βράδια μας αναγκάζουν να καθαρίζουμε μέχρι και 25 λεωφορεία η κάθε μία αντί για 13. Έτσι ούτε τα λεωφορεία καθαρίζονται σωστά και εμείς εξοντωνόμαστε.

Η Λινκ Απ δεν μας δίνει ατομικά μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, ρούχα και παπούτσια εργασίας). Δεν μας δίνει καν σακούλες για τα σκουπίδια. Σε πολλά αμαξοστάσια δίνει 1 μαύρη σακούλα κάθε 6μήνες και μας λέει να την πλένουμε κάθε βράδυ και να την ξαναχρησιμοποιούμε!

Από την αρχή του αγώνα μας αντιμετωπίζουμε απειλές ότι θα απολυθούμε κ.α.
Η Ο.ΣΥ. παρότι γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει και παρότι μπορεί και οφείλει να παρέμβει αδιαφορεί πλήρως.
Στις 11 Μαίου περίπου 50 καθαρίστριες μαζί με αλληλέγγυους πήγαμε (για μια 2η φορά) στη Διοίκηση της Ο.ΣΥ. Ζητήσαμε η Ο.ΣΥ. να κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο λόγω των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας που διαπράττει εναντίον μας.

Επίσης ζητήσαμε, όπως προβλέπεται από το νόμο (3863/2010 αρθρο 68), η Ο.ΣΥ. να μας καταβάλει η ίδια τα χρήματα που μας χρωστάει ο εργολάβος.

Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Ο.ΣΥ. κ. Αναγνωστόπουλος μας απάντησε ότι αυτός θα συνεχίσει να πληρώνει τον εργολάβο και ότι ο εργολάβος του πηγαίνει «υπεύθυνες δηλώσεις» σύμφωνα με τις οποίες δεν έχει χρέη απέναντί μας. Εξηγήσαμε στον κ. Αναγνωστόπουλο ότι οι «υπεύθυνες δηλώσεις» του εργολάβου είναι ψεύτικες και αυτός μας απάντησε ότι δεν είναι δουλειά του να τις ελέγχει.

Κι’ όμως η Ο.ΣΥ. είναι υποχρεωμένη (σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει) να ελέγχει αν ο εργολάβος μας πληρώνει και αν τηρεί όλες τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Ο κ. Αναγνωστόπουλος δείχνει μια προκλητική αδιαφορία για έναν εργολάβο που είναι ολοφάνερο ότι κλέβει την εταιρία που διοικεί.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος δείχνει επίσης προκλητική αδιαφορία για τα προβλήματά μας. Μάλιστα είπε πως αφού παλιότερα ο εργολάβος μας χρώσταγε 5-6 μισθούς και τώρα μας χρωστά μόνο 3-4, «αυτό είναι υποφερτό»!

Όταν παίρνεις κάθε μήνα μισθό μερικών χιλιάδων ευρώ, που να καταλάβεις τι σημαίνει να ζεις με 450 ευρώ και να είσαι απλήρωτος για 4 μήνες… Που να καταλάβει ο κ. Αναγνωστόπουλος τι σημαίνει μια οικογένεια ολόκληρη να βασίζεται για την επιβίωσή της αποκλειστικά σε αυτό το μισθό των 450 ευρώ! Ζούμε σε εντελώς διαφορετικούς κόσμους.
Φεύγοντας ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε σε κάποιες από εμάς :«Πείτε την αλήθεια. Σας έχουν τάξει κάποιοι ότι θα σας μονιμοποιήσουν στην Ο.ΣΥ. Αυτό να ξέρετε δεν γίνεται!»

Ο κ. Αναγνωστόπουλος, προερχόμενος από «άλλο κόσμο», μπερδεύει το τάξιμο με τη διεκδίκηση. Όπως έχουμε πει στον ίδιο και παλιότερα, εμείς διεκδικούμε από το Υπουργείο Μεταφορών και από την Ο.ΣΥ. να διώξουν τον εργολάβο και να προχωρήσουν σε απευθείας συμβάσεις μαζί μας σαν ένα πρώτο βήμα.

Πολλές από εμάς καθαρίζουμε λεωφορεία στην ΟΣΥ εδώ και 15 χρόνια. Οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν το «έργο» αλλάζουν. Οι εργαζόμενες που καθαρίζουμε τα λεωφορεία είμαστε οι ίδιες. Όμως δεν θεωρούμαστε υπάλληλοι της Ο.ΣΥ. κι’ ας δουλεύουμε κάθε βράδυ επί 10 και 15 χρόνια στην Ο.ΣΥ. Αυτή είναι μια τεράστια αδικία που συντελείται απέναντί μας και θα έπρεπε να αποκατασταθεί. Θα πρέπει κάποια στιγμή να προσληφθούμε με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Συνεχίζουμε την απεργία μας και διεκδικούμε:

  • Την άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων μας, δώρων και επιδομάτων.
  • Την τήρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, της εργατικής νομοθεσίας και όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
  • Την άμεση διακοπή των εκφοβιστικών ενεργειών της εργοδοσίας απέναντι μας, συμπεριλαμβανομένου των απειλών για απόλυση που πραγματοποιήθηκαν στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας και στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού από τις προϊστάμενες και τον εργοδότη μας Φώτη Μωραίτη στις 6/5, μέρα γενικής απεργίας, λόγω της απόφασης μας να συμμετέχουμε σε αυτήν!
  • Την άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου Siranush Chorekcyan από το αμαξοστάσιο του Πειραιά
Σωματείο Εργαζομένων σε Καθαρισμούς (ΣΕΡΚΑ)
(Το υπό σύσταση σωματείο των αγωνιζόμενων καθαριστριών των λεωφορείων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.