ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Μάης '36 - Κάθε γωνιά και μια κηλίδα αίματος. Οδοιπορικό στη Θεσσαλονίκη

Μάης '36 - Κάθε γωνιά και μια κηλίδα αίματος. Οδοιπορικό στη Θεσσαλονίκη

Δίπλα στην Παναγία των Χαλκέων κοντά στο σημείο που υπήρχαν τα γραφεία του Ταμείου Ασφαλίσεως Καπνεργατών, σημείο κατάληξης πολλών κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών του καπνεργατικού κινήματος της πόλης από το 1925 και μετά. Στην αγορά Βλάλη στο Καπάνι, στην αλευραγορά της οθωμανικής Θεσσαλονίκης, σημείο συγκρούσεων της αστυνομίας με τους απεργούς τσαγκαράδες, εκεί που καταγράφτηκε ο πρώτος σοβαρά τραυματίας απεργός. Αναφορά στο κίνημα των υφαντουργίνων, στους αγώνες των εργατριών και εργατών στην Υφανέτ και στο υφαντουργείο Τσίτση. Επίσης στην δράση της ΕΕΕ και των παρακρατικών φασιστών.

Ύστερα στην διασταύρωση της Βαλαωρίτου με την Συγγρού, κάτω από την Εγνατία, εκεί που έπεσε ο Ιντο Σενόρ, ο 22χρονος Εβραίος επινικελωτής απεργός. Αναφορά στην ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας στην πόλη, στον ρόλο της στο εργατικό κίνημα αλλά και στο Ολοκαύτωμα από τους ναζί. Από εκεί στην συμβολή της Εγνατίας με την Αντιγονιδών στην γωνία που πυροβολήθηκε η Αναστασία Καρανικόλα, καπνεργάτρια, συνδικαλιστικό στέλεχος του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια στην οδό Σβορώνου, μπροστά στο ξενοδοχείο «Αύγουστος», δίπλα στην πλατεία Βαρδαρίου, εκεί που βρίσκονταν τα γραφεία της Πανκαπνεργατικής Ομοσπονδίας και ένα από τα σημεία συγκέντρωσης των απεργών αλλά και σφοδρών επιθέσεων της αστυνομίας. Στάση στην Πτολεμαίων, αριθμός 20, εκεί που βρίσκονταν το Κομέρσιαλ, το καπνεργοστάσιο που ήταν ένα από τα επίκεντρα της μεγάλης απεργίας η κατάληψη του οποίου νωρίτερα υπήρξε μια από τις κορυφαίες στιγμές του καπνεργατικού κινήματος.

Μετά στο μέρος που έπεσε ο πρώτος νεκρός, ο σωφέρ Τάσος Τούσης, εμπρός στο ξενοδοχείο «Μητρόπολις» στην διασταύρωση της Συγγρού με την Πτολεμαίων. Λίγο μετά στην συμβολή της Ιουστινιανού με την Βενιζέλου αναφορά στα αιματηρά γεγονότα του Φλεβάρη του 1933, όταν η αστυνομία εισέβαλε στο Ενωτικό Εργατικό Κέντρο που βρίσκονταν σε αυτό το σημείο , ύστερα από μια προεκλογική συγκέντρωση του Ενιαίου Μετώπου Εργατών - Αγροτών δολοφονώντας 8 εργάτες συνδικαλιστές.

Τέλος στην διασταύρωση της Εγνατίας με Βενιζέλου, στον τόπο της μεγάλης θυσίας, εκεί που έπεσαν από σφαίρες οι περισσότεροι νεκροί ή βαριά τραυματισμένοι του εργατικού Μάη του 1936.

Στα περισσότερα σημεία, ανάρτηση φωτογραφιών των δολοφονημένων εργατών για να θυμούνται ή να μαθαίνουν οι περαστικοί. Ένα κόκκινο γαρύφαλλο στην αιώνια μνήμη τους. Μια ανθοδέσμη στις λαμαρίνες του μετρό εκεί που ήταν το μνημείο και μετακινήθηκε λόγω των έργων.

Προσκλητήριο νεκρών. Υπόσχεση πως δεν θα ξεχαστεί η μεγάλη θυσία. Μήνυμα συνέχισης του αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα καπιταλιστικά δεσμά. Έτσι τελείωσε μια δίωρη διαδρομή στο κέντρο της πόλης, στα βήματα των χιλιάδων απεργών εργατών, στα σημεία της μεγάλης αναμέτρησης που έκανε η Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων και Ανέργων. 

Την Κυριακή 15 Μαΐου στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργάνωσε για τα ογδόντα χρόνια από τον ηρωικό Μάη του 1936.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.