ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Λιπάσματα Καβάλας: ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ: «ΤΩΡΑ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ»

Λιπάσματα Καβάλας: ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ
 ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ: «ΤΩΡΑ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ»

Με μια «μονομερή ενέργεια» η εργοδοσία στην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) Καβάλας επιχειρεί να σαρώσει ότι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενους, πλέον μετά και την 6ετή μνημονιακή λαίλαπα που έχει πλήξει το σύνολο των εργαζομένων.
Το σχέδιο της εργοδοσίας είναι να απαλλαγεί από όλους τους εργαζόμενους! Έτσι προχωρά στην απόλυση τους -εξωθώντας τους σε παραίτηση- και την επαναπρόσληψή τους σαν έκτακτους με απελευθερωμένο ευέλικτο ωράριο και με μειώσεις 40%. 
Η εργοδοσία ζητά την υπογραφή από όλους νέων ατομικών συμβάσεων (σε μια από τις 3 νέες εταιρίες που δημιουργεί) χωρίς κανένα δικαίωμα για τους εργαζόμενους. Δηλαδή δεν θα υπάρχει σταθερό πόστο και σταθερός μισθός! Οι όποιες ανάγκες προκύπτουν θα καλύπτονται συνεχώς με έκτακτους και εργολαβίες. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2012 το σωματείο αποδέχτηκε πρόταση της εργοδοσίας προκειμένου να «ξεπεραστεί η κρίση» -το γνωστό παραμύθι- για μείωση του μισθολογικού κόστους ύψους 5 εκατομ. ευρώ!!

Πρόσφατα μάλιστα η ηγεσία του σωματείου πρότεινε και νέες μειώσεις προκειμένου να υπογραφεί νέα ΣΣΕ αλλά η εργοδοσία παρέμενε αμετάπειστη!

Παρόλο που η εταιρία ήταν και παραμένει κερδοφόρα σε χρόνια δύσκολα -όντας μονοπώλιο στα παραγόμενα εγχωρίως λιπάσματα- αυτό ουδόλως δεν συγκίνησε τα αφεντικά. Για αυτό όχι μόνο δεν «επιβράβευσαν» τις θυσίες των εργαζομένων -πως θα μπορούσε άλλωστε;- αλλά θέλουν να τους κάνουν στην κυριολεξία δούλους ! 

Ούτε βέβαια η επισήμανση ότι πρόκειται για μια χημική βιομηχανία, κοντά στην πόλη, ούτε ότι η μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας καθώς και η έλλειψη επαρκούς αλλά και έμπειρου προσωπικού με ειδική εκπαίδευση, μπορεί να κοστίσει σε περίπτωση ατυχήματος ανθρώπινες ζωές εργαζόμενων αλλά και πολιτών συγκινεί την εταιρεία.

Οι εργαζόμενοι, στην τελευταία τους γενική συνέλευση, δήλωσαν αποφασισμένοι να μην αφήσουν να περάσουν οι εκβιασμοί των εργοδοτών. Οι ίδιοι αντιλαμβάνονται και δηλώνουν πως δεν υπάρχει άλλο περιθώριο υποχώρησης. 

Η ζωή επιβεβαίωσε ότι κάθε φορά που υποχωρούν στις απαιτήσεις των αφεντικών βρίσκονται σε χειρότερη θέση κι αντιμέτωποι με νέες απαιτήσεις. Είναι η αλήθεια που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι: μόνο ο δρόμος του ανυποχώρητου αγώνα μπορεί να ανοίξει την προοπτική για αξιοπρεπή ζωή και δουλειά!

Γ.Χ.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.