ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

80 χρόνια από τον ηρωικό εργατικό Μάη του 1936

Ανακοίνωση
 της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(μ-λ)
 για τα 80 χρόνια από τον ηρωικό εργατικό Μάη του 1936


Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από την μεγάλη εργατο-λαϊκή εξέγερση τον Μάη του 1936 στην Θεσσαλονίκη, η οποία σημάδεψε την μεσοπολεμική ιστορία της πόλης και συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Μια εξέγερση, κορύφωση μιας μαζικής εργατικής απεργίας, που αγκάλιασε πέρα από τους καπνεργάτες και πολλούς άλλους κλάδους και κινητοποίησε ευρύτερα λαϊκά στρώματα. 
Μια κινητοποίηση στην οποία πήραν μέρος εργάτες ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή και θρησκεία σε μια πόλη που γέννησε την ιστορική Φεντερασιόν. Η κινητοποίηση αγκάλιασε όλη την εργατική Θεσσαλονίκη, πολλά καπνεργατικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας και επεκτάθηκε στην Αθήνα και αλλού. Η μεγάλη εργατική απεργία πνίγηκε στο αίμα κατ” εντολή της κυβέρνησης Μεταξά και των καπνοβιομηχάνων στις 9 του Μάη, γεγονός που γέμισε οργή και πυροδότησε παραπέρα την εξέγερση του προλεταριάτου και του λαού της Θεσσαλονίκης.


Το κτύπημα της απεργίας και η μαζική δολοφονία των εργατών, οι μετέπειτα διώξεις, συλλήψεις και εκτοπίσεις υπήρξαν το προοίμιο της φασιστικής μεταξικής δικτατορίας που επιβλήθηκε στις αρχές του Αυγούστου. Μιας δικτατορίας που υποστήριξε η μεγαλοαστική τάξη και οι ξένοι κηδεμόνες και με την στάση του συνήργησε ολόκληρος ο αστικός πολιτικός κόσμος και με τις δύο πτέρυγες του. Παρά τις επιμέρους νίκες και κατακτήσεις που κέρδισαν ιδιαίτερα οι καπνεργάτες η εργατική εξέγερση δεν μπόρεσε να εμποδίσει αυτήν την πολιτική αντιδραστική εξέλιξη.

Δεν θα μπορούσε να το κάνει αν δεν εξελίσσονταν σε μια παλλαϊκή πανελλαδική αντιφασιστική κινητοποίηση διαρκείας, γεγονός που παρά τις πολύμορφες προσπάθειες του ΚΚΕ, δεν έγινε κατορθωτό. Αυτό όμως δεν μειώνει καθόλου την σημασία της μεγάλης απεργίας και θυσίας στην ιστορική προσπάθεια συγκρότησης της εργατικής τάξης, σαν τάξης για το εαυτό της, πρωτοπόρας δύναμης για την κοινωνική αλλαγή. Ο ηρωικός εργατικός Μάης της Θεσσαλονίκης υπήρξε κορύφωση αυτής της μακρόχρονης πορείας, κινητοποίησης, αυτογνωσίας και ανάτασης του προλεταριάτου στην Ελλάδα και μια σημαντική παρακαταθήκη για την μεγάλη Δεκαετία του 1940, του αγώνα δηλαδή για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.

Ογδόντα χρόνια από τότε η εργατική τάξη, οι εργαζόμενες μάζες μαζί με τον υπόλοιπο λαό μας και την νεολαία συνεχίζουν να βρίσκονται δεμένοι με τις αλυσίδες της καπιταλιστικής σκλαβιάς και της ιμπεριαλιστικής κηδεμονίας. Η εκμετάλλευση με παλιές και νέες μορφές, το ξεθεμελίωμα κατακτήσεων, η μαζική ανεργία, η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, το κυνήγι του ταξικού συνδικαλισμού, το κλέψιμο του ιδρώτα και του μόχθου είναι καθημερινά φαινόμενα. 



Οι καπιταλιστές σε πλήρη συνεργασία με τις απαιτήσεις των ξένων αφεντικών ειδικά τα τελευταία χρόνια των Μνημονίων και με πρόσχημα την κρίση, το εξωτερικό δημόσιο χρέος και τα Μνημόνια έχουν εξαπολύσει μια -ιστορικής κλίμακας- επίθεση στην εργατική τάξη και τις λαϊκές μάζες. Όργανα τους όλες οι κυβερνήσεις, όλου του αστικού πολιτικού κόσμου από την Δεξιά, την σοσιαλδημοκρατία ως και την σημερινή ψευτο- αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. 

Μαζί τους οι κάθε χρώματος ελεεινοί ρεφορμιστές, εργατοπατέρες και ξεπουλημένοι συνδικαλιστές, τσιράκια της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων. Το «καρέ» της κοινωνικής βαρβαρότητας συμπληρώνεται με την αναβίωση του φασιστικού τέρατος τόσο στην Ελλάδα με τους απόγονους των Τριεψιλιτών-Χαλυβδόκρανων (που εκείνες τις ημέρες του 1936 δολοφονούσαν καπνεργάτες, πυροβολώντας μαζί με τους αστυνομικούς) όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη με τους απογόνους του Χίτλερ, του Φράνκο και του Μουσολίνι. Το φίδι του φασισμού είναι γνήσιο παιδί του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού και μαντρόσκυλο που το εκπαιδεύει για να επιτεθεί στους εργατικούς αγώνες, τις λαϊκές κινητοποιήσεις και το κομμουνιστικό κίνημα.

Η καλύτερη τιμή στους δολοφονημένους ηρωικούς εργάτες της Θεσσαλονίκης που έπεσαν για τα συμφέροντα και την αξιοπρέπεια της τάξης τους, είναι να πασχίσουμε για να συγκροτηθεί ξανά στα πόδια του ένα ταξικό μαχητικό εργατικό κίνημα. Να σηκώσουν το κεφάλι τους οι αληθινοί παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να καταλάβουν την δύναμη τους και να πιστέψουν στον εαυτό τους και στην ιστορική κοινωνική αποστολή τους. 

Δηλαδή να διεκδικήσουν τον πρωτοπόρο κοινωνικό ρόλο τους και να βαδίσουν στους δρόμους των αγώνων για να αποτινάξουν την κοινωνική σκλαβιά. Θέλει πολλή προσπάθεια αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξουν αληθινά οι συσχετισμοί στην κοινωνία και στην χώρα. Για να δοθεί μια αληθινή διέξοδος στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας δεκαετίες επί δεκαετιών.

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(μ-λ) καλεί τους εργάτες και τους νέους να τιμήσουν αγωνιστικά την επέτειο της μεγάλης εργατικής αναμέτρησης και θυσίας. Καλεί σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις που οργανώνονται. Αποτίει φόρο αιώνιας τιμής και μνήμης στους νεκρούς εργάτες και εργάτριες του Μάη του 1936. Η εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης και οι κομμουνιστές θα τους έχουν πάντα σαν παράδειγμα και η μνήμη της θα λειτουργεί σαν οδηγός και μόνιμη υπόσχεση για δικαίωση.

Ζήτω ο ματωμένος Εργατικός Μάης του 1936!
Τιμή στους ήρωες της εργατικής τάξης που έπεσαν στους αγώνες για την κοινωνική απελευθέρωση και τον σοσιαλισμό!

Θεσσαλονίκη 09/05/2016
ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(μ-λ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.