ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

48ωρη απεργία στα λιμάνια


48ωρη απεργία στα λιμάνια - συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Σύνταγμα

Συνεχίζουν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Την Τρίτη 31 Μάη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.00 το πρωί και στη συνέχεια πορεία προς ξενοδοχείο στο Σύνταγμα, όπου θα πραγματοποιείται η γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ.
Την απόφαση για τις κινητοποιήσεις πήραν τα συνδικαλιστικά όργανα των λιμενεργατών την Κυριακή 29 Μάη.

Το πράσινο φως άναψε για το ξεπούλημα των λιμανιών
Μετά την έγκριση «του προγράμματος αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ» από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), στις ιδιωτικοποιήσεις των Περιφερειακών Αεροδρομίων, Ελληνικού, Αστέρα Βουλιαγμένης, Αφάντου, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, προστέθηκαν ακόμη δέκα, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 19. 

Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει άμεσα τις ιδιωτικοποιήσεις, έναν από τους όρους για να την αποδεχτούν οι δανειστές ιμπεριαλιστές σαν κυβέρνηση που μπορεί να υλοποιήσει τις απαιτήσεις τους, που μπορεί να υπερασπιστεί την αστική τάξη. Μετά το Εurogroup, ο Τσίπρας δηλώνει περιχαρής «βγήκαμε αλώβητοι, όρθιοι, αποκαθίσταται πλήρως η σταθερότητα, φεύγει η αβεβαιότητα, τελειώνει όλη αυτή η συζήτηση για το εάν η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να παραμείνει στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης». 

Ήδη στον ΟΛΘ άρχισαν να παρελαύνουν οι υποψήφιοι αγοραστές να επιθεωρήσουν τον χώρο: οι ειδικοί της εταιρείας για την Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και την Αφρική, της φιλιππινέζικης ICTS, που είναι παγκόσμια δύναμη στη διαχείριση container terminal και έχει παρουσία σε 28 λιμάνια ανά τον κόσμο, οι εκπρόσωποι της APM Terminals B.V., θυγατρικής της δανέζικης Maersk, της ιαπωνικής «Mitsui». Και αναμένονται οι αντιπροσωπείες της Deutsche Invest Equity Partners GmbH και της P&O Steam Navigation Company, θυγατρικής της Dubai Ports. Πρέπει να αποφασίσουν αν τους συμφέρουν οι όροι του ξεπουλήματος ή μπορούν να καταφέρουν καλύτερους μέχρι το τέλος Ιουλίου, που λήγει η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών. 

Στη διάρκεια των διερευνητικών επισκέψεων, οι εργαζόμενοι του ΟΛΘ συγκεντρώθηκαν στην εσωτερική Πύλη του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), έκαναν ανθρώπινη αλυσίδα και έθεσαν τα αιτήματά τους στους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ και του υπουργείου και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να προασπίζουν την εργασία τους με κάθε μέσο.
Οι εργαζόμενοι στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις από το Σάββατο 21/5, με αποχή από την υπερωριακή εργασία και εργασία Σαββάτου -Κυριακής και από την Πέμπτη 26/5 ξεκινούν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με απόφαση της ΟΜΥΛΕ. Τη Δευτέρα 30 Μαΐου, στις 11 το πρωί, στο εντευκτήριο στο κτίριο διοίκησης στον 1ο προβλήτα, θα ανακοινώσουν το απεργιακό πρόγραμμα για τις επόμενες ημέρες. «Το θέµα της κατοχύρωσης της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων ξεπερνάει την λογική του αιτήματος και της διεκδίκησης και καθίσταται όρος ύπαρξης» υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους. 

Ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Δρίτσας δήλωσε «Βούληση της κυβέρνησης είναι να κατοχυρωθούν πλήρως οι ασφαλείς και σταθερές θέσεις εργασίας στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ», ενώ το θέμα της κατοχύρωσης των θέσεων εργασίας έχει αφεθεί στην καλή θέληση του ΤΑΙΠΕΔ. Δυο μέρες πριν, η Διεθνής Ναυτική Ένωση (ΔΕΝ) ζήτησε από τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα να χρησιμοποιήσει όλα τα αναγκαία μέτρα, ακόμη και ένδικα, ώστε να ακυρωθούν οι κινητοποιήσεις. Η ΟΜΥΛΕ, σε ανακοίνωσή της, αντιτάσσει ότι «σε μια περίοδο τρομακτικής ανεργίας είναι αδιαπραγμάτευτη για μας η σταθερή εργασία, που απορρέει από θεσμικές κατοχυρώσεις, με χαρακτήρα συλλογικών συμβάσεων». 

Οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά ότι όταν μια κυβέρνηση ξεπουλά τον πλούτο της χώρας, ταυτόχρονα καταργεί τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Ξέρουν ότι είναι δικό τους επιτακτικό καθήκον να υπερασπιστούν τα δικά τους εργασιακά δικαιώματα και να αγωνιστούν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις μαζί με όλους τους εργαζόμενους κατ’ αρχήν του κλάδου και σε συντονισμό με όλους όσους βρίσκονται στον δρόμο και αγωνίζονται για το δικαίωμα στην δουλειά.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.