ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ ΑΣΥΛΟΥ !!

Ανακοίνωση σχετικά με την υπαίτια καθυστέρηση εξέτασης αιτήματος ασύλου από κρατούμενο προς έκδοση πρόσφυγα

Ο E.G., 57 ετών, πολίτης Τουρκίας, ήρθε από την γείτονα χώρα στα τέλη του 2014, όντας υπό διωγμό από τις τουρκικές αρχές, λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων. Αφού υπέστη όλα τα είδη βασανιστηρίων τη δεκαετία του ’80 στις τουρκικές φυλακές, αλλά και αργότερα τη δεκαετία του ’90, αφού γνώρισε και τα κελιά τύπου «F», βιώνει κατά τους τελευταίους 4 μήνες την «ταχύτητα» και την «αποτελεσματικότητα» του ελληνικού συστήματος ασύλου στην «ασφαλή» Ελλάδα: Υπέβαλε αίτηση ασύλου στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής το Γενάρη του 2015, ουδέποτε εξετάσθηκε για να πιστοποιηθεί ως θύμα βασανιστηρίων (αφού δεν υπάρχει φορέας πιστοποίησής τους) και έδωσε συνέντευξη 3 μήνες μετά, η οποία δεν ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα πρωινό και διακόπηκε για τις 19 Μαΐου.

Εν τω μεταξύ ο E.G. συνελήφθη από την αστυνομία στις 18.4.2015 επειδή η γερμανική δικαστική αρχή έστειλε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης σε βάρος του. Η αιτιολογία της δίωξής του στη Γερμανία είναι ο λόγος που διωκόταν όλα αυτά τα χρόνια στην Τουρκία: οι αριστερές του πεποιθήσεις και η αποδιδόμενη συμμετοχή του σε αριστερή (παράνομη στην Τουρκία) οργάνωση. Αφού δεν συνήνεσε στη μεταγωγή του στη Γερμανία (όπου θα κινδυνεύει με επαναπροώθησή του στην Τουρκία, με την οποία η Γερμανία συνεργάζεται άριστα), προσδιορίστηκε η υπόθεση της εκτέλεσης του ευρωεντάλματος να δικαστεί στις 19 Μαΐου από το Συμβούλιο Εφετών, την ημέρα δηλαδή της συμπληρωματικής συνέντευξής του στην Υπηρεσία Ασύλου. Οίκοθεν λοιπόν επαναπροσδιόρισε η Υπηρεσία τη συμπληρωματική συνέντευξη για τις 2 Σεπτεμβρίου 2015.

Γνωρίζοντας ότι η Υπηρεσία Ασύλου παγίως αρνείται τη χορήγηση αναβολών και όταν χορηγεί αυτές είναι πολύ σύντομες, η αναβολή της συγκεκριμένης συνέντευξης σε τόσο μακρινό χρονικό διάστημα (και μάλιστα σε υπό έκδοση κρατούμενο πολιτικό πρόσφυγα) μόνο ως μεθόδευση μπορεί να ερμηνευτεί.

Υπενθυμίζουμε στη Νέα Υπηρεσία Ασύλου ότι υποχρεούται στην προτεραιοποίηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των κρατουμένων, καθώς και στην παροχή διεθνούς προστασίας στους έχοντες προσφυγική ιδιότητα.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από ποια κέντρα εκπορεύονται τέτοιες μεθοδεύσεις, αλλά παρέχουμε κάθε διαβεβαίωση προς κάθε κατεύθυνση ότι θα τις ματαιώσουμε.

Αθήνα, 22 Μαΐου 2015

ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.