ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!



ΣΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ Η HELLENIC STEEL !!

Δεν χρωστούσε πουθενά κι ήταν έτοιμη να περάσει στην κερδοφορία, αλλά... κλείνει! Μετά οκτώ μήνες προσπαθειών και αγωνίας για τους εργαζόμενους, τίτλοι τέλους για την κατά τ’ άλλα υγιέστατη χαλυβουργική Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη. 
Οπως έγινε γνωστό χθες, την περασμένη Παρασκευή έληξε η παράταση διαθεσιμότητας στην οποία είχαν τεθεί και ήδη 140 άτομα έχουν δηλώσει «εθελούσια έξοδο», προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα «πριμ», για τους μήνες που δεν πληρώνονταν.

Η εταιρεία λειτουργούσε 45 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Τον περασμένο Σεπτέμβρη απασχολούσε συνολικά 275 εργαζόμενους, αλλά μετά τα πρώτα σύννεφα άρχισαν σιγά σιγά οι αποχωρήσεις. Πλέον απέμειναν 183 εργαζόμενοι που θα φύγουν, ενώ παραμένουν περίπου 30 τεχνικοί και 18 διοικητικοί υπάλληλοι για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και για να συνδράμουν στις διαδικασίες εκκαθάρισης. Και αυτοί όμως θα αποχωρήσουν στις 31 Αυγούστου.

Η εταιρεία είναι θυγατρική της ιταλικής ILVA Commerciale, που τέθηκε υπό κρατική επιτροπεία για σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση. Υπό αυτές τις συνθήκες, το ιταλικό Δημόσιο εξασφάλισε από τις τράπεζες 650 εκατομμύρια ευρώ για να διατεθούν αποκλειστικά στις εγχώριες μονάδες. Οι περιφερειακές εταιρείες του ομίλου όμως εγκαταλείπονται κι έτσι η θυγατρική Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη οδηγείται πλέον σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Ας σημειωθεί ότι δύο ελληνικές τράπεζες που κατέχουν μετοχικά μερίδια της Hellenic Steel «σφύριζαν αδιάφορα» στο πρόβλημα χρηματοδότησης της εταιρείας, αφενός λόγω των μικρών μεριδίων που κατέχουν, αφετέρου διότι ως γνωστόν όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν κλείσει παντελώς τις στρόφιγγες, ενδιαφερόμενες μόνο για ό,τι εμπεριέχει καθαρό κέρδος. Ούτε σκέψη για επένδυση έστω και με μικρό ρίσκο, πόσο μάλλον για δανεισμό.

Στο μεταξύ, οι μήνες αναμονής για την εξεύρεση επενδυτή πέρασαν και παρά τις επαφές και τους «ενδιαφερόμενους» που εμφανίστηκαν, δεν υπήρξαν θετικά μηνύματα. Ενα γερμανικό fund, κάποιοι Ρώσοι χαλυβουργοί αλλά και ο κολοσσός του κλάδου, Arcelor-Mittal ήλθαν, είδαν και απήλθαν...

Οι εργαζόμενοι στις επανειλημμένες επαφές τους με τους πρώην και τους νυν κυβερνώντες εισπράττουν... τσάι και συμπάθεια, αλλά και την αδυναμία της ελληνικής πλευράς να ασκήσει αποτελεσματική πίεση στον Ιταλό μεγαλομέτοχο, την ILVA, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ιταλικού Δημοσίου.

Εκθεση... βιωσιμότητας

Υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, Παναγιώτη Χατζάκο, καμία από τις επαφές δεν απέδωσε και δεν υπάρχουν προοπτικές να αποδώσει... Η Ηellenic Steel κλείνει, χωρίς καμιά ευθύνη των ανθρώπων που δούλεψαν εκεί τόσα χρόνια και την ανέδειξαν σε μια από τις καλύτερες στον τομέα της, αλλά τώρα καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο.

Το παράδοξο με την περίπτωση της Hellenic Steel είναι ότι δεν χρωστούσε στους εργαζομένους ούτε στο Δημόσιο και στα Ταμεία. Οι οφειλές της περιορίζονταν στη μητρική ILVA -περίπου 60 εκατ. ευρώ- για πρώτη ύλη και άλλες λειτουργικές δαπάνες.

Ας σημειωθεί ότι η πολυεθνική εταιρεία αξιολόγησης και οικονομικών συμβούλων PricewaterhouseCoopers παρέδωσε μελέτη για τη Hellenic Steel, που εμφανίζει τη βιομηχανία βιώσιμη και με άνοδο ζήτησης και των τιμών του χάλυβα, έτοιμη να περάσει δυναμικά σε κερδοφορία. Και όμως... 

Νίκος Φωτόπουλος
efsyn.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
http://www.alterthess.gr/content/politiki-paremvasi-gia-na-sothei-i-hellenic-steel-zitoyn-oi-ergazomenoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.