ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

"Ο Mustafa θάφτηκε άδικα στη φυλακή γιατί είναι .... αόρατος!!"

Mustafa Lafci: Ο «αόρατος» από την δικαιοσύνη και την κοινωνία Τούρκος Πολιτικός πρόσφυγας παραμένει προφυλακισμένος
Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών η δεύτερη αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης που κατέθεσε ο τούρκος πολιτικός πρόσφυγας Mustafa Lafci. Ο Mustafa, γνωστός στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τη συμμετοχή του στο αντιρατσιστικό κίνημα, αλλά και από το γεγονός ότι βιοπορίζεται πουλώντας κουλούρια στους δρόμους της πόλης, βρίσκεται προφυλακισμένος από την 3-10-2014 καθώς κατηγορείται για την υπόθεση της έκρηξης της Τριανδρίας το 2011. 
Στον Mustafa  Lafci, όπως και στον γνωστό σε όλους μας πρόσφυγα Τσετίν, ασκήθηκε ποινική δίωξη δύο χρονια μετά την έκρηξη, χωρίς να υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος τους. Δεν τους αναγνωρίζει ή τους εμπλέκει με κανέναν τρόπο ούτε ένας από τους περίπου 40 μάρτυρες που εξετάσθηκαν, δεν αναφέρεται το όνομά τους ούτε μία φορά στη δικογραφία, δεν βρέθηκαν αποτυπώματά τους ούτε στον χώρο της έκρηξης ούτε στο σπίτι του θανόντα που προκάλεσε την  έκρηξη, στην οποία σκοτώθηκε, δεν υπάρχει καμία μαρτυρία σε βάρος τους ούτε από αστυνομικό.

Σημειωτέον ότι από τους πρώτους πέντε κατηγορούμενους (στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονταν ο Mustafa Lafci και ο Τσετίν) ο Nevzat Kalayci παρόλο που είχε σοβαρότατα προβλήματα υγείας παρέμεινε προφυλακισμένος επί πέντε μήνες και στην συνέχεια έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του με βούλευμα. Η γνωστή πρόσφυγας Εμινέ (Suicmez Havva) παρέμεινε προφυλακισμένη επί 10 μήνες και εν συνεχεία αθωώθηκε πανηγυρικά. ο Τσετίν παρέμεινε προφυλακισμένος επί 2,5 μήνες και εν συνεχεία αφέθηκε.

Όλη η πορεία της υπόθεσης δείχνει πόσο αναλώσιμοι είναι οι Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει ζητηθεί η έκδοση στην Τουρκία είκοσι περίπου προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα. Οι αιτήσεις έκδοσης έχουν απορριφθεί από τα ελληνικά Δικαστήρια όλες, πλην όμως οι πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη πάρει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, προφυλακίζονται, υφίστανται την ταλαιπωρία και την αγωνία της ακροαματικής διαδικασίας, υποβάλλονται σε δικαστικά έξοδα.

Για να επανέλθουμε στην προφυλάκιση του Mustafa Lafci: Το 2013 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρους του Mustafa Lafci ως αγνώστου διαμονής, παρά το γεγονός ότι είναι αιτών άσυλο, έχει δηλωμένη την διεύθυνσή του στο Τμήμα Πολιτικού Ασύλου, και παρουσιαζόταν κανονικά στο Τμήμα Πολιτικού Ασύλου της Δ.Α.Θ, στα προγραμματισμένα για την ανανέωση του Δελτίου του, ραντεβού.

Προκύπτει εύλογα το ερώτημα: Γιατί εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Mustafa Lafgi και παραμένει προφυλακισμένος επί έξι μήνες; Η απάντηση ξεπερνάει τα πλαίσια της «δικαστικής πλάνης»: Το 2011 πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε όλα σχεδόν τα σπίτια των Τούρκων πολιτικών προσφύγων στη Θεσσαλονίκη γιατί ... υπήρχαν - κατά την αντιτρομοκρατική – πληροφορίες, ότι βρίσκονταν στα σπίτια των Τούρκων, όπλα.
 Όπλα δεν βρέθηκαν και συνελέγησαν από τα σπίτια των προσφύγων φυλλάδια διαφόρου περιεχομένου, τα οποία κατασχέθηκαν και συνελέγησαν αποτυπώματα. Τα αποτυπώματα του Mustafa Lafci βρέθηκαν σε φυλλάδια σε ένα σπίτι επί της οδού Ηλέκτρας 20 το οποίο ανήκε σε άσχετο τούρκο πρόσφυγα, ο οποίος δεν κατηγορείται για κανένα αδίκημα, δεν συνελήφθη, το σπίτι αυτό δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στην δικογραφία, είναι ένα «καθαρό» σπίτι. Με πανομοιότυπο τρόπο είχε συλληφθεί και ο Τσετίν (Hasan Kosar) ο οποίος αποφυλακίσθηκε. Και για τους δύο εκκρεμεί η εξέταση των κατηγοριών σε βάρος τους από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον προσεχή Οκτώβριο.

Η συνέχιση της προφυλάκισης του Mustafa Lafci, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία σε βάρους του, δείχνει ότι οι Τούρκοι πρόσφυγες αποτελούν κρέας στη μηχανή του κιμά της πολιτικής επίδειξης «αντιτρομοκρατικού έργου».
 Ο Mustafa θάφτηκε άδικα στη φυλακή γιατί είναι .... αόρατος. Η κοινωνία θα συνεχίσει να μην τον βλέπει, αν δεν δυναμώσει το κίνημα αλληλεγγύης για την υπεράσπισή του.
Έφη Τελλή
Δικηγόρος, μέλος τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.