ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ!!

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΗ: ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 
Καμιά υπαναχώρηση από το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία!

Η προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, σαν κομμάτι της συνολικής επίθεσης του συστήματος στα δικαιώματα των εργαζομένων, συνεχίζεται. Ενόψει του Πάσχα και με πρόφαση τις γιορτές, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν την Κυριακή των Βαΐων, στις 5 Απρίλη.
Το βασικό επιχείρημα για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι πως ο εργαζόμενος λαός δεν έχει χρόνο να ψωνίσει για τις γιορτές, γι’ αυτό τα καταστήματα λειτουργούν για «διευκόλυνση». Το ζήτημα είναι πως ο λαός, οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι απλήρωτοι ή κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι μέρα με τη μέρα εξαθλιώνονται όλο και περισσότερο, χρόνο έχουν! Λεφτά δεν έχουν για να καταναλώσουν!
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έχει ξεκάθαρο στόχο να πλήξει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, να τους στερήσει άλλο ένα δικαίωμα, να τους διδάξει πως πλέον δεν μπορούν να έχουν καμία απαίτηση, κανένα δικαίωμα. Διαμορφώνουν έτσι ένα πλαίσιο πλήρους υποταγής στις ορέξεις των αφεντικών. Σύγχρονοι δούλοι, εργαζόμενοι – λάστιχο, απασχολούμενοι, που θα δουλεύουν όταν και όσο θέλει ο εργοδότης, εργαζόμενοι χωρίς ωράριο, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς δικαιώματα. Αυτές είναι οι επιδιώξεις του συστήματος.

Και μέχρι πρόσφατα, η προηγούμενη κυβέρνηση εξυπηρετούσε άψογα αυτό το σκοπό. Το ίδιο φαίνεται να κάνει βέβαια και η νέα, η «αριστερή» κυβέρνηση, που «ξέχασε» τις υποσχέσεις που απλόχερα έδινε προεκλογικά. «Ξέχασε» τις προγραμματικές δηλώσεις για άμεση κατάργηση του νόμου και επαναφορά της κυριακάτικης αργίας με νομοθετική πρωτοβουλία. 
Ο δε αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, «ξέχασε» ακόμη και τις δηλώσεις που έκανε όταν παραλάμβανε το υπουργείο. Τώρα επικαλούμενος το «σοκ στον εμπορικό κόσμο» (κάτι αντίστοιχο με το «σοκ» που θα πάθαινε η αγορά εάν επανερχόταν άμεσα ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ) επιβεβαιώνει το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων στις λεγόμενες «τουριστικές» περιοχές, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές «παζαρεύει το αν θα είναι 5 ή 7 Κυριακές το χρόνο.
 Είναι τόσο προκλητική η κυβερνητική στάση που ακόμη και η ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας) που ελέγχεται από το ΣΥΡΙΖΑ και ήταν ιδιαίτερα φειδωλή στην προκήρυξη απεργιών για το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας, αναγκάστηκε να κηρύξει απεργία στον κλάδο του εμπορίου για την Κυριακή 5 Απρίλη, δηλαδή την Κυριακή των Βαΐων, που προβλέπεται να παραμείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά.
Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι ούτε οι υποσχέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης ούτε οι διαπραγματεύσεις με τους ιμπεριαλιστές. Το ζήτημα είναι η οργάνωση των εργαζομένων και η πάλη του λαού για τη διεκδίκηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Ούτε 5, ούτε 7… καμία Κυριακή ανοιχτά τα μαγαζιά!

 Να υπερασπιστούμε την κυριακάτικη αργία, την έννοια της ανάπαυσης και του ελεύθερου χρόνου. Να υπερασπιστούμε τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τα κατοχυρωμένα με αγώνες και αίμα εργασιακά δικαιώματα, το ανθρώπινο ωράριο, το 5ήμερο και το 8ωρο.
 Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο πρέπει να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της 5ης Απρίλη.

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.