ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ...

Οι φοιτητές του UQAM συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου, όταν οι Φιλελεύθεροι του Κεμπέκ έκοψαν 729.000.000 δολάρια από τις δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες, προκειμένου να επιτύχουν τον πρώτο μετά από έξι χρόνια ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της επαρχίας.

Ωμή βία της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, οι καθηγητές σχημάτισαν με τα σώματα τους ασπίδα για την προστασία των φοιτητών τους.
 Δακρυγόνα μέσα σε κλειστούς χώρους, σπρέι πιπεριού, γκλόπς να χτυπούν αδιακρίτως, φοιτήτριες να σέρνονται από τα μαλλιά. Εικόνες που σοκάρουν.

Τα βίαια επεισόδια εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη στο πανεπιστήμιο UQAM (L’Université du Québec à Montréal) στο Μόντρεαλ του Καναδά. Όλα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστή στην πανεπιστημιούπολη μια δικαστική απόφαση που απαιτούσε την άμεση έναρξη των μαθημάτων και απειλούσε συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις με διαγραφή από το πανεπιστήμιο.

Αμέσως συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες φοιτητές στις αίθουσες προκειμένου να υπερασπιστούν την απόφαση που είχε λάβει με δημοκρατικές διαδικασίες η Ένωση Συνδικαλιστικής Αλληλεγγύης Φοιτητών (ASSÉ) που έχει 70.000 μέλη. Η απάντηση της διοίκησης του πανεπιστημίου ήταν να φέρει μέσα σε λίγα λεπτά πάνοπλους αστυνομικούς με σπρέι πιπεριού, δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες και κλομπ σε ετοιμότητα.


Τα ΜΑΤ σάρωσαν στην κυριολεξία το πανεπιστήμιο ασκώντας, όπως καταγράφηκε σε φωτογραφίες και video, ωμή βία. Χτυπούσαν αδιακρίτως και συνελάμβαναν όποιον αντιδρούσε ή υποδεικνυόταν από την ασφάλεια του πανεπιστημίου.

https://www.youtube.com/watch?v=2vtUVFm9mrA
https://www.youtube.com/watch?v=aR_2phlwiBs
https://www.youtube.com/watch?v=ViEFO-Wq1DE


Μετά από λίγη ώρα και 22 συλλήψεις, οι φοιτητές οχυρώθηκαν πίσω από θρανία και καρέκλες περιμένοντας το δεύτερο κύμα επίθεσης των αστυνομικών. Και ενώ όλα προμήνυαν μια αιματηρή σύρραξη συνέβη ένα απροσδόκητο γεγονός. Ένας καθηγητής εμφανίσθηκε ανάμεσα στις δυο αντίπαλες γραμμές κάνοντας νόημα στους αστυνομικούς ότι είναι αποφασισμένος να μείνει εκεί.


Οι φοιτητές άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά: «Οι καθηγητές μαζί μας». Σε λίγα λεπτά κι άλλοι καθηγητές στάθηκαν στην νεκρή ζώνη ανάμεσα στις γραμμές των φοιτητών και των αστυνομικών και όλοι μαζί σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να προστατεύσουν τους φοιτητές τους.


Αυτή η εύθραυστη ισορροπία διήρκεσε αρκετή ώρα μέχρι που οι Καναδοί αστυνομικοί του φημίζονται για την αγριότητα τους υποχώρησαν μπροστά στα επικριτικά βλέμματα και το ηθικό κύρος των μεσήλικων καθηγητών και τελικά αποχώρησαν.

Οι φοιτητές του UQAM συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου, όταν οι Φιλελεύθεροι του Κεμπέκ έκοψαν 729.000.000 δολάρια από τις δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες, προκειμένου να επιτύχουν τον πρώτο μετά από έξι χρόνια ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της επαρχίας.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας περισσότεροι από 130.000 φοιτητές και μαθητές απέχουν από τα μαθήματα τους. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις εξελίχθηκαν το τελευταίο διάστημα σε γενικευμένη αντίδραση κατά της λιτότητας με μεγαλειώδεις διαδηλώσεις πρωτοφανείς σε μέγεθος για τα δεδομένα του Καναδά.


http://360pedia.gr/fraoules-kai-aima-ston-canada/
http://360pedia.gr/sto-podi-oi-foithtes-ston-canada/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.