ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Διαμαρτυρία ενάντια στην κυριακάτικη εργασία

Θεσσαλονίκη
 Διαμαρτυρία ενάντια στην κυριακάτικη εργασία


Μαζική παρέμβαση πραγματοποίησε το πρωί της σημερινής Κυριακής , 5 του Απρίλη,  η Ταξική Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 
Με τηλεβόα, συνθήματα, πανό και προκήρυξη  πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στην πλατεία Αριστοτέλους και  στην συνέχεια  μπροστά στα ανοικτά μαγαζιά της Τσιμισκή  μέχρι το ύψος της Αγίας Σοφίας.


 Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε μπροστά στο μέγαρο Χιρς που στεγάζει  γνωστά πολυκαταστήματα. 


Την ίδια ώρα  διαμαρτυρία έκαναν  άλλες εργατικές  συλλογικότητες μαζί με το σωματείο βιβλίου-χάρτου μπροστά στο κάτεργο του Ιανού που διαφημίζεται ως βιβλιοπωλείο , ενώ αργότερα συγκέντρωση  έκανε το ΠΑΜΕ στο ίδιο σημείο.  







 και η ανταπόκριση απο το alterthess

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις προχώρησαν την Κυριακή 5 Απριλίου οι εμποροϋπάλληλοι αντιδρώντας στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

"Αύριο είναι μια απεργία που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Εμποροϋπαλλήλων καθώς είναι μία από τις 7 θεσμοθετημένες Κυριακές στις οποίες τα καταστήματα λειτουργούν και οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν αποσυρθεί από τη κυβέρνηση", δήλωσε στο alterthess.gr ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Βιβλίου- Χάρτου Θεσσαλονίκης, το οποίο καλεί στις συγκεντρώσεις, Κώστας Κατσαρέλης.

"Εμείς διοργανώνουμε απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη", υπογραμμίζει και προσθέτει: "Είναι η πρώτη Κυριακή που τα καταστήματα είναι ανοικτά μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και παρά τις δεσμεύσεις και τις προγραμματικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη στη Βουλή μέχρι και αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και νομοθετική πρωτοβουλία για τη κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας ενώ υπάρχουν αόριστες δηλώσεις από τον υπουργό για 2, 3, 5 Κυριακές χωρίς όμως μέχρι σήμερα να εχουμε κάτι χειροπιαστό από πλευράς κυβέρνησης".

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τους εμποροϋπαλλήλους να ζητούν την κατάργηση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων και την νομική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Συγκεκριμένα,στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις. Από τις 10.30 στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους υπήρξε συγκέντρωση από τον Συντονισμό δράσης ενάντια στη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Παρούσα στη συγκέντρωση ήταν η αντιπροεδρος της Βουλης και βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ, Δεσποινα Χαραλαμπιδου. Παράλληλα οι διαδηλωτές προχώρησαν και σε παρεμβάσεις έξω από πολυκαταστήματα.























Συγκέντρωση πραγματοποίησε και η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων. Το παρών έδωσαν εργαζόμενοι στα Carrefr/ Μαρινόπουλος και στον Αρβανιτίδη. Οι εμποροϋπάλληλοι και μέλη του ΠΑΜΕ ξεκίνησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. "Υπερασπιζόμαστε την Κυριακή αργία ως την μοναδική σταθερή ημέρα ανάπαυσης για τους εργαζόμενους, ως τη μοναδική σταθερή ημέρα οικογενειακής-κοινωνικής δράσης των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση.









Στην Αθήνα απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στη συμβολή των οδών Ερμού και Κορνάρου από το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια. Oι διαδηλωτές πραγματοποίησαν αποκλεισμούς σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων στην Ερμού στις εισόδους των οποίων ανήρτησαν πανό διαμαρτυρίας.

"Ο δίκαιος και επίμονος αγώνας μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνεχίζεται. Όπως άλλωστε και ο συνολικός αγώνας μας για την προάσπιση των εργατικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων, της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας!", αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές.

"Και η Κυριακή 5 Απρίλη θα έρθει να αποτελέσει ένα ακόμα κομβικό σταθμό του αγώνα αυτού. Έπειτα από μια σειρά μαχών με απεργίες και διαδηλώσεις (σε αρκετές από τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι και με την κρατική καταστολή), σε μεγάλο βαθμό κόντρα και στους σχεδιασμούς της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και συζητήσεις με συναδέλφισσες και συναδέλφους, πάμε για μια ακόμα Κυριακάτικη απεργία στον κλάδο του εμπορίου, καθώς σύμφωνα με τον εν ισχύι νόμο για τις «7 (8 πλέον) Κυριακές», την Κυριακή 5 Απρίλη θα είναι και πάλι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα", προσθέτουν.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.