ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΘΛΙΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ...

...για τους ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑ,ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, ΦΟΡΟΙ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ...


Κέντρο εγκατάστασης προσφύγων στο Κουτσόχερο: Ένα "σύγχρονο" γκέτο;

Εδώ και λίγο καιρό στην εθνική οδό Τρικάλων-Λάρισας, στο ύψος του χωριού Μάνδρα, ένα πρώην στρατόπεδο έχει διαμορφωθεί σε χώρο "φιλοξενίας" προσφύγων. Ένα μέρος που μόνο λίγα εγκαταλειμμένα φυλάκια και τα απομεινάρια της παλιάς πύλης θύμιζαν ότι κάποτε εκεί υπήρχε στρατόπεδο. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ο χώρος ισοπεδώθηκε και δημιουργήθηκε έτσι ο χώρος όπου μετακινήθηκαν όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονταν στη Θεσσαλία.
Οι συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο χώρο μόνο ως άθλιες και απάνθρωπες μπορούν να χαρακτηριστούν. Οι οικογένειες (με πολλά παιδιά) μένουν σε μεγάλες σκηνές, σε συνθήκες άσχημες, χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και διαμονής. Σε συζητήσεις που είχαμε μαζί τους αναφέρθηκαν σε φίδια, σκορπιούς και ποντίκια που καθημερινά κάνουν βόλτα μαζί τους, ενώ η παροχή νερού γίνεται από λίγες κεντρικές βρύσες που υπάρχουν στο χώρο. Μια παρόμοια κατάσταση με όλα σχεδόν τα υπόλοιπα τέτοιου είδους κέντρα που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα. Οι συνθήκες αυτές αλλά και η θέλησή τους να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο για την αναζήτηση διεξόδου προς τα σύνορα κυρίως, οδήγησαν τους ανθρώπους που διέμεναν εκεί σε συνεχείς διαμαρτυρίες, κλείνοντας ανά διαστήματα την εθνική οδό μπροστά από το στρατόπεδο. Το να μπει κάποιος στο χώρο είναι σχετικά δύσκολο καθώς πρέπει να ενημερωθεί για 

την παρουσία του η αστυνομία και ο στρατός που είναι υπεύθυνος για το χώρο. Κινήσεις αλληλεγγύης (μοιράσματα ρούχων κτλ.) έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα.
Η προσπάθεια των συγκεντρωμένων αλληλέγγυων την Κυριακή 10 Απρίλη έξω από το στρατόπεδο να εισέλθουν μαζικά στο χώρο εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών εμποδίστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Παρ' όλα αυτά πρόσφυγες και μετανάστες έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και ενώθηκαν με τους συγκεντρωμένους αλληλέγγυους, υψώνοντας από κοινού φωνή διαμαρτυρίας για τις συνθήκες "φιλοξενίας".
Αυτό που πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα είναι να δυναμώσουν οι φωνές και οι απόψεις που ζητάνε να σταματήσει ο πόλεμος, που γεννά τους πρόσφυγες, στην περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο.
Οι φωνές αυτές να γίνουν ένα μαζικό αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα πάλης.
Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουν από κοινού ο λαός της χώρας μας, οι λαοί της περιοχής και οι πρόσφυγες για να πάψουν να υπάρχουν τα διάφορα "Κουτσόχερα" και "Ειδομένες", για να πάψει να υπάρχει η προσφυγιά.

Θ.Τ.

http://antigeitonies.blogspot.it/2016/04/blog-post_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.