ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Πρώτη προβολή του απαγορευμένου στην Τουρκία ντοκιμαντέρ “Sûr: Ax û Welat”


Πρώτη προβολή του απαγορευμένου στην Τουρκία ντοκιμαντέρ “Sûr: Ax û Welat”

με την συμμετοχή των δημιουργών| 
Τετάρτη 21/03, 19.00 


​ ​ | "Σφέντονα" | χώρος νεολαίας και πολιτισμού | Συγγρού 24, 2ος όροφος.


“Sûr: Ax û Welat” | "Όπου γης και πατρίς" 

Οι εκδόσεις "Εκτός Των Τειχών" παρουσιάζουν σε πρώτη προβολή το απαγορευμένο από το καθεστώς της Τουρκίας ντοκιμαντέρ για την πόλη Sûr του Ντιγιάρμπακιρ, την Τετάρτη 21 Μάρτη 2018, ημέρα εθνικής γιορτής των Κούρδων.

Είναι μια ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στον καταπιεζόμενο λαό του Τουρκικού Κουρδιστάν (Bakur) και καταγγελίας της λογοκρισίας. Η προβολή απαγορεύτηκε και στις δυο προσπάθειες τον Δεκέμβρη του 2017 και τον Γενάρη του 2018. 


To ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει η πανεπιστημιακός Neşe Özgen και μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς: Zana Kibar, Hicran Urun 


Τετάρτη 21 Μάρτη 2018, ώρα 19.00 

Σφέντονα | χώρος νεολαίας και πολιτισμού 

Συγγρού 24, 2ος όροφος.



ακολουθεί μια μικρή περιγραφή των δημιουργών για την ταινία:


"Η ταινία αρχίζει με τα πλάνα που τραβήχτηκαν πριν τις συγκρούσεις για να μπει η Σουρ στην λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. Το 2015 έγινε η χρονιά που η Σουρ μπήκε στην λίστα της Ουνέσκο και άρχισαν οι συγκρούσεις. Συνεχίζει με τις εικόνες της καταστροφής και τις βιωματικές μαρτυρίες του λαού της Σουρ, το διάστημα από 2 Δεκέμβρη 2015 ως 12 Μάρτη 2016 και μετά. Στην συνέχεια παρουσιάζεται μέσα από αφηγήσεις κατοίκων η άρνηση των κατοίκων της Σουρ να εγκαταλείψουν την πόλη και το αίτημά τους να επιστρέψουν στην πόλη όπου δημιούργησαν μια κοινή ζωή, οι δυσκολίες που πέρασαν με την δεύτερη προσφυγιά μέσα σε 20 χρόνια (την δεκαετία του 90 η πρώτη προσφυγιά με τον βίαιο εκτοπισμό από τα χωριά τους και η εγκατάσταση στη Σουρ). 

Το ντοκιμαντέρ είναι προϊόν μιας συλλογικής εργασίας που ολοκληρώθηκε σε δυο χρόνια. Όμως απαγορεύτηκε και δεν προβλήθηκε στην Τουρκία. Η προβολή της στην Ελλάδα θα είναι η πρώτη προβολή. 

Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι η παρουσίαση της καταστροφής της Σουρ και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βίωσε ο λαός, της πόλης που επί επτά χιλιάδες χρόνια έγινε λίκνο τριάντα τριών διαφορετικών πολιτισμών."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.