ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Νεκρός 22χρονος διανομέας στα Mikel. Εργατικό ατύχημα ή εργοδοτικό έγκλημα;

Νεκρός 22χρονος διανομέας στα Mikel. Εργατικό ατύχημα ή εργοδοτικό έγκλημα;

Ο συνάδελφος Μέμο, μόλις 22 ετών, που δούλευε ντελιβεράς στα Mikel της Λ. Αθηνών στον Κολωνό, τραυματίστηκε θανάσιμα την Πέμπτη (2/3) εν ώρα εργασίας και κατέληξε μια εβδομάδα μετά στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Ένα ακόμα εργατικό “ατύχημα” -εργοδοτική δολοφονία στην πραγματικότητα- σε ένα επάγγελμα που πάντα ήταν από τα πιο επικίνδυνα και τα πιο κακοπληρωμένα. Με συνθήκες άσχημες: βροχές, παγωνιές, καύσωνα και συνεχή πίεση για το χρόνο που θα φτάσουν οι παραγγελίες. Τις περισσότερες φορές χωρίς ασφάλιση ή με κάποια τυπικά ένσημα. Με πενιχρό ωρομίσθιο και το κόστος συντήρησης, τον εξοπλισμό και τη βενζίνη να επιβαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τον ίδιο τον εργαζόμενο. Και με τα τροχαία ατυχήματα να θεωρούνται “αναγκαίο κακό” , αφού η δουλειά πρέπει να βγει γρήγορα και με κάθε κόστος.

Ένα εργοδοτικό έγκλημα, σε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες στον τομέα του επισιτισμού, τα Mikel, που έχει βασίσει την “ανάπτυξη” και τα κερδη της στην καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων, στις απληρωτες υπερωριες, στα ατελείωτα ωράρια και τα ξεχειλωμένα πόστα των εργαζομένων. Και φυσικά στην τρομοκρατία και τις εκδικητικές απολύσεις, σε όποιον τολμά να διεκδικεί ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Σε μια εταιρία που χρησιμοποιεί όλο το οπλοστάσιο των αντεργατικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια. Μέτρα που συνεχίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και τα εντείνει με τη νέα συμφωνία υποταγής που υπέγραψε με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστών (ΕΕ- ΔΝΤ), προχωρώντας ένα ακόμη βήμα προς την ισοπέδωση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, προς την επέκταση του εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα.


Καταγγέλουμε το συνολικότερο καθεστώς εκβιασμών και ανασφάλειας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, όπου όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν με τη ζωή τους υπό διαρκή κίνδυνο. Με ελλιπή ή και καθόλου μέτρα ασφαλείας υποκύπτοντας στον εκβιασμό κάτω από το φόβο της απόλυσης.

Τα συμφέροντα των εργαζόμενων βρίσκονται απέναντι στην εργοδοσία. Μόνο με το δικό μας μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα μπορούμε να αντισταθούμε στην εργασιακη βαρβαρότητα και να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα, με ανθρώπινα ωράρια, με αξιοπρεπείς όρους.

· Μαζικός αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και δουλειάς!

· Καμία ανοχή στην καθημερινή εργασιακή βαρβαρότητα!

· Κανένας στη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.