ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

«ως ευπειθείς υπήκοοι»…

«ως ευπειθείς υπήκοοι»…

  για το ρόλο της εκκλησίας στην κατοχή πολλά θυμήθηκαν διάφοροι ...άλλα υπάρχουν και τα γραπτά ... και αυτά δυστυχώς μένουν !!
Η αλήθεια είναι ότι ταλαντευτήκαμε για το αν θα «τσιμπήσουμε» στην αποπροσανατολιστική κόντρα Φίλη-Ιερώνυμου για το ρόλο του κλήρου στη κατοχή και στη χούντα. Τελικά – και μετά την αναδίπλωση Φίλη με τις χθεσινές «διευκρινίσεις» του – υποκύψαμε στον πειρασμό και αναδημοσιεύουμε απόσπασμα από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Θεσσαλική Φωνή» της 28 Απρίλη του 1941, για την υποδοχή και την προσφώνηση του Μητροπολίτη Καρδίτσας Ιεζεκιήλ προς τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής που εκείνη την ημέρα έμπαιναν στην Καρδίτσα:
«(…) Ο Σεβασμιώτατος πληροφορηθείς την άφιξιν των Γερμανών κατήλθεν εκ της Μονής Κορώνης περί την 9ην νυκτερινήν της ιδίας ημέρας και αμέσως επεσκέφθη τους Γερμανούς αξιωματικούς επιδώσας εις τον επικεφαλής λοχαγόν Κόμητα Φον Ζέντελ δια του διερμηνεύοντος κ.Καφφετζή την εξής προσφώνησιν. 
«Ημείς, ο Αρχιεπίσκοπος της πόλεως Καρδίτσης και ο κ. Δήμαρχος της ιδίας πόλεως παραδίδομεν σήμερον την ωραίαν και εύανδρον πόλιν μας εις τας τιμίας χείρας του νικηφόρου Γερμανικού στρατού, ως ευπειθείς υπήκοοι της κραταιάς Γερμανίας. Εκ μακράς παραδόσεως γνωρίζομεν ημείς οι έλληνες ότι το ευγενές και πεπολιτισμένον Γερμανικόν έθνος ακμάζει όχι μόνον εις την πολεμικήν αρετήν αλλά και εις τας τέχνας και επιστήμας, από της απελευθερώσεως δε η Ελλάς λαμβάνει τα επιστημονικά φώτα από τα πανεπιστήμια της σοφής Γερμανίας. Ευτυχής και ευδαίμων ο Γερμανικός λαός, όστις διοικείται από την μεγαλοφυΐαν του Αδόλφου Χίτλερ του οποίου τα έτη ευχόμεθα μακρά και ευτυχισμένα»
Ο Φον Ζέντελ ηυχαρίστησεν διά χειραψίας τον Σεβασμιότατον Μητροπολίτην»  



http://aristerastikarditsa.blogspot.gr/2016/09/blog-post_28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.