ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Η Θέμις δεν... πήρε το μήνυμα


Η Θέμις δεν... πήρε το μήνυμα

Ο θερμοσίφωνας που εικονίζεται
 είναι κεραία κινητής τηλεφωνίας καμουφλαρισμένη



Η Θέμις είδε τις άδειες της πολεοδομίας, αλλά όχι το δημοτικό σχολείο που βρίσκεται κάτω από κεραία κινητής τηλεφωνίας.

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι υπεύθυνοι για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας, σε κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μπότσαρη και Μακεδονίας, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, απέναντι ακριβώς και σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων από την αυλή του 90ού Δημοτικού Σχολείου και του 7ου Νηπιαγωγείου.

Η υπόθεση έφτασε στα ποινικά δικαστήρια κατόπιν καταγγελίας μελών του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων των δυο σχολείων.

Όπως προέκυψε, η εγκατάσταση-κατασκευή της κεραίας (εταιρεία Cosmote), που είναι καμουφλαρισμένη σε... θερμοσίφωνα, έγινε χωρίς πολεοδομική άδεια και καθ’ υπέρβαση της αρχικής άδειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, γονείς και μαθητές κινητοποιήθηκαν και έκλεισαν συμβολικά την οδό Μπότσαρη μπροστά στο σχολείο.

Ο Σύλλογος των Γονέων έχει ζητήσει επανειλημμένα την απομάκρυνση της ισχυρής πηγής ακτινοβολίας σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο.

Ωστόσο οι κατηγορούμενοι προσκόμισαν χθες στο δικαστήριο τόσο άδεια της πολεοδομίας που εκδόθηκε εκ των υστέρων όσο και άδεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που επίσης βγήκε σε δεύτερο χρόνο.

Κατόπιν αυτού, το δικαστήριο δεν θέλησε καν να μπει στην ουσία της υπόθεσης, θεωρώντας ότι έχουν εκλείψει τα αδικήματα της ποινικής δίωξης.

Απέρριψε, μάλιστα, και σχετικό αίτημα των γονιών που βρίσκονταν στην αίθουσα ως μάρτυρες, να εξετασθούν και να εκθέσουν τις απόψεις τους. Πλέον οι γονείς μελετούν το ενδεχόμενο άσκησης ασφαλιστικών μέτρων στα αστικά δικαστήρια.
Το... καλό παράδειγμα

«Η εγκατάσταση και λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε πυκνοκατοικημένες περιοχές έχει προκαλέσει αντίθετες απόψεις στην επιστημονική κοινότητα, σχετικά με την επικινδυνότητα ή μη της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας και τα προσήκοντα όρια “ασφαλείας”. Η πολιτεία, θέτοντας ως στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας εγκατάστασης σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, επέλεξε λύσεις αμφίβολες για την αποτελεσματική προστασία της υγείας των κατοίκων.

»Ο νομοθέτης αρκέστηκε στην απαγόρευση εγκατάστασης μόνον στις ταράτσες νοσοκομείων, παιδικών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων, παραβλέποντας ότι η ακτινοβολία εκπέμπεται οριζόντια για την εξυπηρέτηση του δικτύου και όχι κάθετα. 

»Επιπλέον, μειώθηκαν τα επιτρεπόμενα όρια», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος που είναι νομικός σύμβουλος του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, έχοντας στο ενεργητικό του αρκετές νίκες απέναντι στις αυθαιρεσίες εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

«Ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, αφουγκραζόμενος την αγωνία των κατοίκων του για τους πιθανούς κινδύνους που επάγεται η λειτουργία αυτών των κεραιών σε ακατάλληλα σημεία δίπλα σε κατοικίες, στα σχολεία, σε παιδικούς σταθμούς, έχει προσφύγει στα δικαστήρια διαπλάθοντας τη νομολογία», ανέφερε, για να τονίσει:

«Συνεπώς, επιβάλλεται ο νομοθέτης να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, εφαρμόζοντας έμπρακτα την Αρχή της Προφύλαξης».

Συντάκτης: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.