ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Κατίνα Μανιτάρα: Η αξιωματικός του ΔΣΕ που ψεκάστηκε από τα ΜΑΤ στο Μαξίμου


Κατίνα Μανιτάρα: Η αξιωματικός του ΔΣΕ που ψεκάστηκε από τα ΜΑΤ στο Μαξίμου (εικόνα – video)

Έτσι είναι. Καμώνονται ότι τιμούν τους αγώνες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ και όλους τους αγώνες του λαού, ότι τιμούν τους νεκρούς του αγώνα, καμώνονται ότι είναι συνεχιστές τους (και ας τους έχουν διαγράψει και ξεπουλήσει χρόνια τώρα) αλλά αν στο δρόμο τους τύχει κανένας ζωντανός, που συνεχίζει πραγματικά αυτούς τους αγώνες και δεν υποτάσσεται, τότε τον ..."τιμούν" με χημικά και με γκλομπ! Τέτοια είναι η ιστορία που ακολουθεί (από το altsantiri.gr):


Η εικόνα μιας ηλικιωμένης γυναίκας που μόλις έχει δεχτεί τα χημικά των ΜΑΤ λίγα μέτρα έξω από το μέγαρο Μαξίμου, κάνει από το πρωί τον γύρο του διαδικτύου, αφήνοντας μια πικρή γεύση, όπως κάνουν πάντα αυτές οι εικόνες.

Η πίκρα όμως, γίνεται οργή όταν κανείς μάθει ποια είναι η γυναίκα αυτή.

Πρόκειται για την Κατίνα Μανιτάρα, ανθυπολοχαγό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, βασανισθείσα σε ηλικία 16 ετών.

Σε ηλικία μόλις 10 ετών εκτέλεσε τις πρώτες της επικίνδυνες αποστολές μεταφέροντας μηνύματα κάτω από τη μύτη των Ιταλών καραμπινιέρων.

Στα 11 «Αετόπουλο» στη Φωκίδα, στα 14 μάρτυρας στο βασανισμό του πατέρα της από τους παρακρατικούς.

Το 1947, σε ηλικία 15 ετών γνώρισε τα πρώτα φριχτά βασανιστήρια από τα κυβερνητικά φασιστοειδή που αλώνιζαν εκείνη την εποχή στοχοποιώντας όσους είχαν αγωνιστεί για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από ξένους και ντόπιους εκμεταλλευτές.

Τον Μάη του 1947, εντάσσεται στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Σκληρές μάχες και μια μαρτυρική αλλά ηρωική ζωή στο βουνό. Ζει μέχρι και σήμερα με σφηνωμένο στο κεφάλι ένα θραύσμα από ρουκέτα αεροπλάνου, υπόμνηση της μάχης του Μακρύβαλτου, (28 Φλεβάρη 1948) στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας.

Στα μέσα του Σεπτέμβρη 1948 επιλέχθηκε να παρακολουθήσει τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ. Στα 17 της χρόνια αποφοιτεί και με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού υπηρετεί τον αγώνα του λαού μας.

Η Κατίνα Μανιτάρα, έχει γράψει ένα βιβλίο το οποίο εξέδωσε ιδιωτικά σε ελάχιστα αντίτυπα και στο οποίο εξιστορεί στιγμές από την πορεία της δύσκολης αλλά ηρωικής ζωής της.

Αυτή τη γυναίκα ψέκασαν με χημικά σήμερα τα ΜΑΤ στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ η ίδια αγωνιζόταν, όπως άλλωστε έκανε σε όλη της τη ζωή, ενάντια στις μειώσεις των συντάξεων. Το περιστατικό συνέβη, μάλιστα, μόλις μια ημέρα μετά που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απότισε φόρο τιμής στους ΕΑΜίτες και τις ΕΑΜίτισσες που έπεσαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
https://antigeitonies.blogspot.gr/2016/10/video.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.