ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΑΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ


Έφτασαν στο Πειραιά οι πρόσφυγες - Η οδύσσειά τους συνεχίζεται 
(φωτογραφίες και βίντεο)

Μετά το αλαλούμ που επικράτησε για το που θα πάει το καράβι τελικά μετά από 20 ώρες έφτασαν οι άνθρωποι και αποβιβάστηκαν στον λιμάνι του Πειραιά.
Δεν είναι της ώρας να κάνουμε εκτιμήσεις για τους λόγους που υπέστησαν αυτή τη ταλαιπωρία πρόσφυγες από κατεστραμένες χώρες λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, όπως και για ποιο λόγο στράφηκε το μέγαλο προσφυγικό κύμα προς τη χώρα μας.
Αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε να χαρακτηρίσουμε τουλάχιστον γελοίους τους κυβερνώντες αυτής της χώρας που στη πλάτη των προσφύγων κάνουν επικοινωνιακή πολιτική.

Μας έχουν ζαλίσει για τη δημιουργία του χώρου στον Ελαιώνα και τα διεθνή συγχαρητήρια που παίρνουν τη στιγμή που ο χώρος αυτός χωράει μόλις 750 άτομα, σήμερα φιλοξενεί 150, ενώ οι πρόσφυγες είναι χιλιάδες.

 Μάλιστα απ' ότι λένε στους πάνω από 2500 Σύρους που ήρθαν στο Πειραιά τους ενημέρωσαν γι' αυτό το χώρο που αν θέλουν μπορούν, με δικά τους μέσα, να πάνε. Όπως με δικά τους λεφτά ήρθαν και στο Πειραιά από Κω, Λέρο, Κάλυμνο και Μυτιλήνη. Όσοι δεν έχουν χρήματα η μοίρα τους είναι γνωστή, παρατημένοι και εξαθλιωμένοι στα νησιά και στις πόλεις που καταφέρνουν να φτάσουν να περιφέρονται και να γίνονται στόχος των διάφορων κρατικών και μη ρατσιστών. 

Και άμα χρειαστεί τους ρίχνουν και ένα χέρι ξύλο τα ΜΑΤ. Όσοι λοιπόν μπορούν πληρώνουν, μάλιστα τους κλέβουν κι από πάνω μιας και αρκετοί ενώ είχαν πληρώσει εισιτήριο για Θεσσαλονίκη τους έπεισαν να το ακυρώσουν να βγάλουν άλλο για Πειραιά αλλά τα λεφτά από τα ακυρωμένα εισιτήρια δεν τα πήραν πίσω! 

Και η κυβέρνηση του "οι πρόσφυγες λιάζονται στις πλατείες" κάνει επικοινωνιακή πολιτική και παριστάνει ότι νοιάζεται και φροντίζει τους πρόσφυγες τη στιγμή που τους αφήνει στο έλεος του ...θεού να βρουν μόνοι τους το δρόμο της συνέχισης της προσφυγιάς! 

Η απαξίωση στον ανθρώπινο πόνο των κυβερνώντων είναι εξόφθαλμη! Δικαιολογημένη βέβαια από μια κυβέρνηση που το πρώτο, αν όχι μοναδικό μέλημά της είναι να πάρει το ΟΚ από τους ιμπεριαλιστές και το ντόπιο κεφάλαιο ότι μπορεί να τους εκπροσωπήσει επάξια και καλύτερα από το παλιό πολιτικό προσωπικό. 
Από μια κυβέρνηση που ξεπουλάει τον ίδιο το λαό της και τον εξωθεί σε εξαθλίωση, που δίνει γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές για να συνεχίσουν το μακέλεμα των λαών στη περιοχή μας.

Εμείς πήγαμε στο λιμάνι σα Λαϊκή Αντίσταση - Α.Α.Σ. και με προκήρυξη στα αγγλικά και στα αραβικά, όπως και με πανό στα αγγλικά, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες καταγγέλλοντας παράλληλα τους ιμπεριαλιστές.
Αρκετοί πρόσφυγες μας πλησίασαν και μας είπαν τις ιστορίες τους. Έτσι μάθαμε και τη κλοπή που έγινε με τα εισιτήρια. Με αφορμή αυτό συγκροτήθηκε μια κοινή ομάδα υποστήριξης ώστε να τους βοηθήσει σε ότι χρειαστούν. Ιδιαίτερα αποφασίστηκε να πάμε στο σταθμό Λαρίσης του ΟΣΕ όπου θα κατευθυνόντουσαν αρκετοί από αυτούς για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον αρχικό τους προορισμό, τη Θεσσαλονίκη, με στόχο όχι μόνο να φροντίσει η κυβέρνηση να βρεθούν θέσεις ώστε να επιβιβαστούν όλοι αλλά και να είναι δωρεάν η μεταφορά τους. 

Το βίντεο είναι από την ΕΡΤ1 μέσω του enikos.gr:



Σιγά σιγά άρχισαν λοιπόν να συγκεντρώνονται πρόσφυγες στο σταθμό Λαρίσης. Γυναίκες και παιδιά κάθισαν όπου βρήκαν και οι υπόλοιποι στήθηκαν στα ταμεία για να βγάλουν εισιτήρια για τη Θεσσαλονίκη με όποιο δρομολόγιο είχε κενές θέσεις. Η αξιοπρέπειά τους βλέπετε είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των εφοπλιστάδων, των κυβερνητών, και διάφορων επιτήδειων που νόμισαν ότι από τους πρόσφυγες θα έβγαζαν κάποιο μικρό ή μεγάλο πολιτικό ή οικονομικό κέρδος.

Βγάλανε τα εισιτήριά τους για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή χωρίς βομβαρδισμούς και εμφύλιους.

Με το που μας έβλεπαν πολλοί μας πλησίαζαν και ήταν ιδιαίτερα φιλικοί. Έπαιρναν το χαρτί και το διάβαζαν, μάλιστα κάποιοι το μοίραζαν κιόλας στη παρέα τους. Μας ευχαριστούσαν για την αλληλεγγύη όπως ευχαριστούσαν και το λαό των νησιών για τη βοήθεια που τους πρόσφεραν. Σε αντίθεση με την αστυνομία όπως έλεγαν κάποιοι που ήρθαν από τη Κω. Κάνανε το σήμα της νίκης γιατί θεωρούσαν ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς το στόχο τους.

Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και να τους ευχηθούμε καλό ταξίδι.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Αυτή που ευθύνεται γι' αυτή τη κατάσταση. Που καταστρέφει χώρες και σφάζει λαούς, που αναγκάζει τους ανθρώπους να ξεπουλάνε ότι έχουν και δεν έχουν στη χώρα τους για να φύγουν προς το άγνωστο. Και αυτή η πλευρά πρέπει να μας βρει απέναντι. Τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της περιοχής. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται μια αριστερά που να θέλει να αλλάξει τους συσχετισμούς στο μαζικό λαϊκό κίνημα, και όχι να ασχολείται με το πως θα συνεχιστεί αυτό που άφησε, δήθεν, στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δημιουργία ενός άλλου μεγάλου κόλπου που θα φέρει τα πάνω κάτω στη Ευρώπη και στην Ελλάδα ή με τη συλλογή υπογραφών επανασυσπείρωσης!

Αν κάτι ήταν εμφανέστατο σήμερα αυτό ήταν η έλλειψη ενός πραγματικού λαϊκού εργατικού κινήματος ικανού να επιβάλει την πραγματική αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους, στα αδέρφια μας!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.