ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΧΝΙΑ ΤΟΥ 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!!

Απεργία και κινητοποιήσεις των εργαζομένων 
του ομίλου Ζούρα 
ενάντια στις απολύσεις

Σε 24ωρες απεργίες προχώρησαν, από χθες Κυριακή, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΖΑΒΕΛ» (όμιλος ΖΟΥΡΑ) στο Καπανδρίτη, με απόφαση του επιχειρησιακού τους σωματείου. 
Η εργοδοσία όχι μόνο δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της για αποπληρωμή των δεδουλευμένων που χρωστάει στους εργαζόμενους αλλά προχώρησε το Σάββατο και σε 8 απολύσεις.
Το σωματείο καταγγέλλει την προκλητική στάση της εργοδοσίας και απευθύνει κάλεσμα στήριξης και αλληλλεγγύης στο σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος και σε άλλους φορείς.
Στη σημερινή συγκέντρωσή των εργαζόμενων ήταν έντονη η παρουσία των ΜΑΤ. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες να επεκταθεί η απεργία και στις υπόλοιπες μονάδες του ομίλου. Εξόρμηση έγινε στην Θεσσαλονίκη ενώ στην Αλεξανδρούπολη μετά από την παρέμβαση του σωματείου οι εργαζόμενοι δεν μπήκαν για δουλειά. 

Εργαζόμαστε στις επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ που είναι μία από τις μεγαλύτερες πτηνοτροφικές εταιρίες της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια είμαστε αντιμέτωποι κυρίως με την απληρωσιά. Πριν 3 χρόνια μας όφειλαν 5 με 6 μηνιάτικα ενώ σήμερα που έχει δημιουργηθεί σωματείο και μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, πληρώνεται ο Μάιος αντί να πληρώνεται ο Ιούλιος!!! Δηλαδή είμαστε 2 μήνες μέσα, ενώ η εργοδοσία κάθε μήνα προσπαθεί να αυξήσει το φέσι και εμείς να το μειώσουμε. Η λειτουργία του σωματείου εκτός ότι μείωσε την απληρωσιά, έβαλε φρένο και σε άλλους αντεργατικούς σχεδιασμούς όπως απολύσεις, μειώσεις, 4ήμερα, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κτλ.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που είμαστε απλήρωτοι, οι επενδύσεις συνεχίζονται μέσα και έξω από την εταιρία. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την μονάδα παραγωγής σκόνης αυγού στην Αλεξανδρούπολη που είναι μοναδική σε όλα τα Βαλκάνια και κόστισε περισσότερα από 15.000.000,00€!!! Ορισμένες άλλες επενδύσεις προς το παρόν δεν χρησιμοποιούνται, όπως οι εγκαταστάσεις της ΒΙΟΚΟΤ στο Καπανδρίτι. 

Παράλληλα με τις επενδύσεις που γίνονται στις ήδη υπάρχουσες εταιρίες, ιδρύονται και νέες εταιρίες όπως τελευταία στη Β. Ελλάδα που ιδρύθηκε εταιρία εμπορίας – εξαγωγών. Επενδύσεις γίνονται και στην αλυσίδα σουβλατζίδικων ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ στην Αθήνα. Απ’ ότι ακούγεται στους διαδρόμους πριν λίγες ημέρες κλείστηκε εμπορική συμφωνία με επιχειρηματικό όμιλο από την Αμερική για την εξαγωγή σκόνης αυγού. Ταυτόχρονα, όπως φημολογείται μέρος από τα κέρδη χρησιμοποιείται για να αγοραστούν και ακίνητα όπως πρόσφατα πολυτελές σπίτι στη Σαμοθράκη όπου πριν λίγες ημέρες κλήθηκαν εκεί για να βοηθήσουν σε εργασίες συνάδελφοι από τη Β. Ελλάδα!!!


Όλα τα παραπάνω έγιναν με παχυλές επιδοτήσεις, δηλαδή με λεφτά όλων των εργαζομένων και του λαού και με την απληρωσιά και την εκμετάλλευση τη δικιά μας. Έγιναν με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η εργοδοσία αξιοποίησε το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των τελευταίων ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εκ των αδελφών ΖΟΥΡΑ συνόδευε τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τον υπουργό ΠΑΠΕΝ κ. Λαφαζάνη στο ταξίδι τους στη Ρωσία τον Ιούνιο του 2015!!!

Για μία ακόμη φορά βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Παράλληλα διεκδικούμε την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχουμε καταθέσει και προβλέπει μεταξύ άλλων αυξήσεις 5% και 5% σε δύο δόσεις. Μαζί με την Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών παλεύουμε για την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Μεγάλο εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε στον αγώνα μας είναι η στάση των επιχειρησιακών σωματείων σε άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις. Η εργοδοσία επικαλείται τις μειώσεις και άλλα αντεργατικά μέτρα που υπογράφηκαν εκεί. Μας λένε ότι δεν μπορούμε να είμαστε οι μόνοι που δεν τα δεχόμαστε.

Κάθε εργοδοσία εκμεταλλεύεται την ανησυχία μας για το μεροκάματο για να μπορέσουμε να
ανταποκριθούμε στις ανάγκες των οικογενειών μας. Προσπαθεί να αυξήσει την εκμετάλλευση για να αυξηθούν τα κέρδη. Από την άλλη είναι επίσης φανερό ότι σε ένα σύστημα που η παραγωγή γίνεται για τα κέρδη των λίγων, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να καθορίσουν το μέλλον μιας εταιρίας το οποίο σχετίζεται με την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα και όχι με τις ανάγκες μας. 

Η μόνη μας επιλογή είναι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας για να μπορούμε να ζούμε ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια και την ίδια στιγμή με όλους τους εργαζόμενους και το λαό, να συγκεντρώνουμε δυνάμεις για να ανατρέψουμε συθέμελα το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε άνθρωπο του μόχθου να στηρίξει τον αγώνα μας πρώτα και κύρια με την απόφαση του να πάρει την υπόθεση της ζωής του στα χέρια του. Καλούμε τα σωματεία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο στηρίζοντας τον αγώνα μας. Έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τα σχέδια που έχουν για τις ζωές μας εργοδοσία – κυβερνήσεις – Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ – ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ
ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ
ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΩΡΑ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.