ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΕΜΟΜΑΖΩΜΑΤΑ ... ΑΝΕΜΟΣΚΟΡΠΙΣΜΑΤΑ ! (λαϊκή παροιμία)

 «Κώδικας Κοντολογίας» - Αγωνία κι αυτή!

Ανάμεσα σε άλλα, το «Διαρκές Συνέδριο» του ΣΥΡΙΖΑ εθέσπισε και έναν «κώδικα κοντολογίας». Δηλαδή τη δέσμευση των βουλευτών ότι οι έδρες ανήκουν στο κόμμα και πως σε περίπτωση αποχώρησης τους οφείλουν να παραιτηθούν κλπ.
Μια «απόφαση» άνευ ουσιαστικού νοήματος:
α) Νομικά συνταγματικά δεν έχει καμιά ισχύ μια τέτοια δέσμευση (και χίλιους όρκους να πάρουν)
β) Ηθικά πολιτικά υφίσταται μια τέτοια δέσμευση, αλλά αυτή δε χρειάζεται κανένα «κώδικα» και κανένα όρκο. Το αν δηλαδή τυχόν αποχώρηση ενός βουλευτή γίνεται στη βάση πραγματικών και ουσιαστικών πολιτικών λόγων ή με καιροσκοπικά (ή και χειρότερα) κίνητρα. Αυτό είναι κάθε φορά ζήτημα συγκεκριμένης εκτίμησης.

γ) Η ουσία του πράγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας περισυλλέξει σωρηδόν Πασόκους και κάθε καρυδιάς – οπορτουνιστικό – καρύδι, έχει τις ανησυχίες του. Έχοντας μάλιστα υπ’ όψιν κάποια ιστορικά προηγούμενα, θέλει να πάρει προφυλάξεις. Μάταιος κόπος. Το αν κάποιο από αυτά τα λουλούδια δεχτεί «αξιόλογες» προτάσεις σιγά μη λογαριάσει «ηθικές» δεσμεύσεις και άλλες τέτοιες άγνωστες σε αυτά έννοιες.
δ) Η ουσία της … ουσίας. Όταν οι όποιες επιδιώξεις μιας πολιτικής δύναμης κινούνται στα πλαίσια και με βάση τους όρους και τις προδιαγραφές τους, κάτι τέτοια είναι «μέσα στο λογαριασμό»

Θα έλεγα «ας πρόσεχαν» αν δεν ήταν φανερό πως δεν πρόκειται για ζήτημα «προσοχής» αλλά συνειδητής καιροσκοπικής επιλογής.
ΒΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.