ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Αποφυλακίζεται με εγγύηση o GN Saibaba

Αποφυλακίζεται με εγγύηση ο κρατούμενος καθηγητής GN Saibaba

Η επιδείνωση της υγείας του ήταν ο καθοριστικός λόγος της αποφυλάκισης του καθηγητή που κατηγορείται ότι έχει σχέσεις με τους Μαοϊκούς.

Ο καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι καθηγητής του Πανεπιστημίου του Δελχί αποφυλακίστηκε με εγγύηση ύστερα από ένα χρόνο κράτησης καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο του Μουμπάι (Βομβάης) έκρινε ότι έπρεπε να “προστατευτούν” τα θεμελιώδη δικαιώματα του. Θα μεταφερθεί στο Δελχί για θεραπεία για την εκφύλιση της σπονδυλικής του στήλης και άλλες νευρολογικές παθήσεις.
Οι δικαστές δήλωσαν ότι “Αν δεν εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 126 τότε το παρόν δικαστήριο θα παραβιάσει το καθήκον του να προστατέψει τα θεμελιώδη δικαιώματα του καθ. GN Saibaba. Επομένως διατάζει τις αρχές των φυλακών να τον αφήσουν ελεύθερο για τρεις μήνες ώστε να υποστεί την κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα της οικογένειας του”.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θεώρησε ότι χρειάζεται φροντίδα από την οικογένεια του σε 24ωρη βάση. Επίσης ζήτησε εγγύηση 50.000 ρουπιών (700 Ευρώ) και να μην έχει κανένα είδος επικοινωνίας, όπως υπολογιστή ή κινητό στο σπίτι του.
Ο Εισαγγελέας πρότεινε την καταβολή της εγγύησης. Απέρριψε το αίτημα για αναστολή της κράτησης ισχυριζόμενος ότι ο GN Saibaba σχετίζεται με το απαγορευμένο ΚΚΙνδίας (Μαοϊκό) και ότι θα μπορούσε να παραποιήσει τα στοιχεία εις βάρος του. Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία που αντλήθηκαν από το σκληρό του δίσκο δείχνουν ότι έστελνε μηνύματα στους ναξαλίτες.
Η ακτιβίστρια Purnima Upadhyay, της οποίας το γράμμα προς το δικαστήριο τόνιζε την επιδείνωση της υγείας του, κατάθεσε σχετικά με τις δυσκολίες της οικογένειας του να τον φροντίζει. Η οικογένεια του διαμένει στο Δελχί και η γυναίκα του και ο αδελφός του αναγκάζονται να ταξιδεύουν συχνά για να τον συναντήσουν.
Η Purnima Upadhyay, πρόσθεσε ότι όταν επισκέφτηκε στη φυλακή είδε πως έπρεπε να μετακινείται με βοήθεια. Επίσης λιποθυμούσε, έχει επιπλοκές στα νεφρά και τη χολή που οδήγησαν σε διουρητικά προβλήματα ενώ έπαιρνε ισχυρά φάρμακα.
Το δικαστήριο είχε ζητήσει προηγουμένως τη μεταφορά του σε νοσοκομείο της επιλογής του ενώ κατηγόρησε τις αρχές των φυλακών ότι τον “μεταχειρίζονταν σαν ζώο”.
Η δικηγόρος του Gayatri Singh δήλωσε στο δικαστήριο πως οι εγκαταστάσεις στις φυλακές της Ναγκπούρ δεν είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουν την περίπτωση του GN Saibaba. Επίσης οι αυξανόμενες ιατρικές δαπάνες που απαιτούνται είναι μεγάλο βάρος για την οικογένεια του.  

(Ρεπορτάζ από ινδικές αστικές εφημερίδες, η φωτογραφία απο παλίοτερη επίσκεψη του ινδού αγωνιστή στην Ελλάδα.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.