ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης

Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ


  ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 5 Ιούνη η ανοικτή συζήτηση και η βιντεοπροβολη στο χώρο του Φιλοξενείου στην Τούμπα, που είχε οργανώσει ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Τούμπας. Παρά την δυνατή βροχή (που έπεσε λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση) και παρά την αρχική άρνηση της δημοτικής αρχής Μπουτάρη να δώσει άδεια (!!!) για την πραγματοποίηση της στην αυλή του φιλοξενείου.

Στην εκδήλωση ήλθαν και οι πρόσφυγες που ήδη έχουν εγκατασταθεί στο χώρο, πράγμα που έδωσε την ευκαιρία για ένα άμεσο πρώτο καλωσόρισμα της γειτονιάς και μια πρώτη συνάντηση αλληλογνωριμίας. 

Στην συζήτηση που έγινε μετά την προβολή ενός βίντεο (που αφορούσε τους πρόσφυγες στην Ειδομένη και τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν), υπήρξαν τοποθετήσεις που εστίασαν στην αναγκαιότητα αλληλεγγύης στους μετανάστες αλλά και κοινών αγώνων απέναντι σε όλους αυτούς που δημιουργούν καθημερινά εστίες πολέμου. 

Από την Συρία ως τη Λιβύη κι από την Υεμένη ως το Αφγανιστάν και την Ουκρανία οι πολιτικές εκμετάλλευσης των Ιμπεριαλιστών κι η αναζήτηση νέων κερδών ανάβει νέους πολέμους και κομματιάζει λαούς αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπων να ξεσπιτώνονται για να μπορέσουν να ζήσουν! 

Η υποκρισία των ισχυρών της γης (ΗΠΑ-ΕΕ) και των ντόπιων κυβερνήσεων που τους στηρίζουν, που υποκρίνονται πως νοιάζονται για την «ανθρωπιστική καταστροφή» κι από την άλλη χρηματοδοτούν κι εξοπλίζουν αντιδραστικά καθεστώτα και κάθε λογής «τρομοκράτες» πρέπει να αποκαλύπτεται πλατιά και να καταγγέλλεται σε όλους τους τόνους. 
Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Τούμπας το προηγούμενο διάστημα συνέβαλε με αποφασιστικότητα στην ανατροπή του κλίματος ρατσισμού και ξενοφοβίας που έντεχνα προσπαθήθηκε να εμφανιστεί ότι αφορούσε την πλειοψηφία της γειτονιάς.


Με τις εκδηλώσεις- παρεμβάσεις που έκανε στον ίδιο χώρο τον περασμένο Οκτώβρη-Νοέβρη ανέδειξε την αναγκαιότητα αλληλεγγύης και οργάνωσης απέναντι σε αυτούς που καταστρέφουν τις ζωές μας. Αποκαλύφθηκε έτσι ότι τις ξενοφοβικές απόψεις τις διακινούν μειοψηφικές ομάδες αλλα τις ενισχύουν και τις τροφοδοτούν η απογοήτευση και η έλλειψη οργανωμένων αγώνων λαού απέναντι στις πολιτικές λεηλασίας που 5 χρόνια τώρα ρημάζουν την χώρα μας.
Φύγαμε από την αυλή με την εικόνα των χαμογελαστών αγοριών κοριτσιών, μανάδων και τα ανέμελα παιδικά ξεφωνητά στα αυτιά μας. Νιώθαμε έτσι χαρούμενοι που συμβάλαμε σε αυτή την χαρά που βλέπαμε στα μάτια όλων των προσφύγων. «Ξέραμε ότι στην Ελλάδα υποδέχονται καλά τους πρόσφυγες, σήμερα το είδαμε και σαν πραγματικότητα!» είπε ένας νεαρός πρόσφυγας με ένα πλατύ χαμόγελο. 

ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε στη γειτονιά τις προηγούμενες μέρες


Η ΤΟΥΜΠΑ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΣΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ
Την ώρα που οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ξαναμοιράζουν ζώνες οικονομικών και γεωπολιτικών επιρροών πάνω στον χάρτη, εκατομμύρια κόσμου βλέπουν τις ζωές τους να καταστρέφονται. Έτσι συνέβαινε και συμβαίνει πάντα. Τα κέρδη των ισχυρών αυτού του πλανήτη ήταν πάντα βουτηγμένα στο αίμα ολόκληρων λαών, στηρίζονταν πάντα στην εκμετάλλευση και τη δυστυχία των αδυνάτων.
                Η προσφυγιά, ο ξεριζωμός του κόσμου από τις πατρογονικές εστίες σε αναζήτηση σωτηρίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης δεν είναι λέξεις άγνωστες για τον λαό μας. Δεν έχει κλείσει ένας αιώνας από την Μικρασιατική Καταστροφή και την αναγκαστική έξοδο των ελληνικών πληθυσμών από την Ιωνία και τον Πόντο, δεν έχουν συμπληρωθεί ούτε έξι δεκαετίες από την μαζική μετανάστευση Ελλήνων σε χώρες κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης προς αναζήτηση δουλειάς και αξιοπρέπειας ενώ τα τελευταία χρόνια βιώνουμε και πάλι ως λαός, μέσα στην οικονομική κρίση, την πληγή της μαζικής μετανάστευσης των νέων μας στο εξωτερικό.
                Ταυτόχρονα, και λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας σε μια από τις πλέον ταραγμένες γωνιές του πλανήτη, η Ελλάδα γίνεται αποδέκτης μεγάλων προσφυγικών ροών. Ένας κόσμος κατεστραμμένος, κυνηγημένος και απελπισμένος, ένας κόσμος που γνώρισε καλά μέσα από τον πόλεμο, την αρρώστια και την πείνα το τι σημαίνουν τα κέρδη των κυρίαρχων για τους απλούς ανθρώπους, αναζητεί απεγνωσμένα καταφύγιο και σωτηρία.
Τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζει και στις χώρες υποδοχής το σκληρό πρόσωπο της κρατικής αναλγησίας, της εκμετάλλευσης από τους εμπόρους των ψυχών, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Παράλληλα η παρουσία του αξιοποιείται από κάθε λογής εξουσιαστές και μεγαλόσχημους ως αποδιοπομπαίος τράγος, ως μέσο διχασμού των αδυνάτων ώστε οι ίδιοι οι εκμεταλλευτές των λαών να συνεχίζουν ανεμπόδιστα το έργο τους…
Στη γειτονιά μας την Τούμπα, μια γειτονιά που χτίστηκε και πρόκοψε χάρη στους πρόσφυγες, μια γειτονιά που ξέρει καλά τι θα πει φτώχεια και κατατρεγμός, ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε επτά οικογένειες βασανισμένων συνανθρώπων μας από τη Συρία που σπαράσσεται από τον πόλεμο που επέβαλαν οι δήθεν υπερασπιστές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (κυβερνήσεις ΗΠΑ, ΕΕ και ούτω καθεξής).   
Κάποιοι καλοθελητές προσπάθησαν να αξιοποιήσουν το γεγονός για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο σε μια περιοχή που έχει ιστορικά αποδείξει τη δυσανεξία της στο φαινόμενο του φασισμού/ ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό χάρη στην κινητοποίηση των συλλογικοτήτων και πολιτών της Τούμπας που όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης αγωνίζονται να στηρίξουν και να στηριχθούν στον απλό εργαζόμενο κόσμο της γειτονιάς με μόνο όπλο τη συλλογική αντίσταση και την αλληλεγγύη.
Την Παρασκευή 5 Ιουνίου στις  7μμ ανοίγουμε τις πόρτες του Φιλοξενείου στην Τούμπα καλωσορίζουμε τους νέους μας γείτονες και ενωνόμαστε  μαζί τους, σε μια εκδήλωση- συζήτηση για τα κοινά μας προβλήματα και τους τρόπους που τα αντιμετωπίζουμε. Συζητάμε και αγωνιζόμαστε ενάντια στις πολιτικές που μας καταδικάζουν σε φτώχεια και εξαθλίωση, που οδηγούν τους λαούς σε πολεμικά σφαγεία και προσφυγιά. Αγωνιζόμαστε ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, ενάντια στην διχόνοια και το μίσος μεταξύ μας.
Καλούμε κι εσένα συμπολίτη και συμπολίτισσα να συμμετάσχεις, να ενημερωθείς, να πεις τη γνώμη σου. Σε καλούμε να υποδεχθούμε μαζί τους πρόσφυγες ως κομμάτι της τοπικής κοινωνίας με κοινά προβλήματα και αγωνίες. Σε καλούμε σε κοινό αγώνα για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη γειτονιά, για αναγκαίες υποδομές που αυτήν τη στιγμή μας λείπουν.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
  http://syntonismos-toumpa.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.