ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΡΟΛ ΓΚΙΟΥΛΤΕΚΙΝ

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΟΛ ΓΚΙΟΥΛΤΕΚΙΝ

Γερμανοί και Τούρκοι με κατηγορούν ως τρομοκράτη για να μπλέξουν την Ελλάδα

Eνα ασύλληπτο δικαστικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας, Βερολίνου και Αγκυρας διαδραματίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Δικαιοσύνη, με επίκεντρο έναν 56χρονο Τούρκο αριστερό αγωνιστή.

Πρόκειται για την πολυκύμαντη υπόθεση του Ερόλ Γκιουλτεκίν, την έκδοση του οποίου ζητούσαν επιτακτικά οι γερμανικές αρχές, καθώς τον κατηγορούν ως αρχηγό τρομοκρατικής οργάνωσης.

Με την απόφασή του το Συμβούλιο Εφετών έβαλε προσωρινό τέλος στην οδύσσεια του φιλέλληνα Τούρκου, καθώς οι τρεις δικαστές που έκριναν την υπόθεση, ύψωσαν «τείχος» νομιμότητας με το βούλευμά τους, που αποτελεί σταθμό στη Δικαιοσύνη!

Η πρόεδρος Εφετών Ισιδώρα Πόγκα και οι εφέτες Νίκος Σαλάτας και Παρασκευή Τσούμαρη, με μία ιστορική απόφαση (46/25-5-2015), παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα είπαν «όχι» στο αίτημα της γερμανικής Δικαιοσύνης, που ζητούσε, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, την έκδοση στη Γερμανία του Ερόλ Γκιουλτεκίν, τον οποίο χαρακτηρίζουν τρομοκράτη και προχώρησαν στην άμεση αποφυλάκισή του!
Διαδήλωση του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος/Μαρξιστικού - Λενινιστικού (αριστερά). Το σήμα του κόμματος (ΤΚP/ML) και του ένοπλου βραχίονά του (ΤΙΚΚΟ).

Οι εφέτες έκριναν αφενός αόριστες τις κατηγορίες της γερμανικής δικαιοσύνης, αφετέρου θεωρούν ότι «αφορούν πολιτική δραστηριότητα για την οποία είναι ανεπίτρεπτη η εκτέλεση εντάλματος σύλληψης». Ο Ερόλ τώρα φιλοξενείται από Ελληνα φίλο του και περιμένει την απόφαση των ελληνικών αρχών για την αίτηση πολιτικού ασύλου που έχει υποβάλει.

O 56χρονος, ο οποίος έχει δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τα φριχτά βασανιστήρια που έχει υποστεί επί 12 χρόνια στα αστυνομικά τμήματα και στις φυλακές της Τουρκίας (παλαιστινιακή κρεμάλα, ηλεκτροσόκ κλπ), για τα οποία η χώρα του έχει καταδικαστεί για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορείται ως μέλος του Turkish Communist Party/Marxist Leninist (TKP ML), Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα/Μαρξιστικό-Λενινιστικό, ενώ η Γερμανία τον καταζητεί ως αρχηγό τρομοκρατικής οργάνωσης, αφού έτσι χαρακτηρίζεται στη γερμανική αίτηση το TKP/ML.
«Ως πολιτικοποιημένος άνθρωπος και αγωνιστής ήξερα ότι η εχθρική προπαγάνδα μεταξύ των λαών έχει δημιουργηθεί από τις αστικές τάξεις των δύο χωρών και δεν είναι πραγματική. Και όταν ήρθα στην Ελλάδα, αυτό το είδα με τα μάτια μου», λέει ο Ερόλ Γκιουλτεκίν στη συντάκτριά μας.

Στο ένταλμα της γερμανικής δικαιοσύνης του αποδίδεται συμμετοχή σε κομματικές συνεδριάσεις του TKP/ML σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη, οι κυριότερες από τις οποίες φέρονται ότι έγιναν στην Ελλάδα, όπου ελήφθησαν αποφάσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία.

Βάσει των στοιχείων της γερμανικής δικογραφίας η συμμετοχή του στις συνεδριάσεις αυτές φέρεται να τον συνδέει με την τέλεση αξιόποινων πράξεων, που αποδίδονται στο TKP/ML, όπως σειρά εκρήξεων στην Τουρκία στα πλαίσια του αντιδικτατορικού αγώνα ή ακόμα και αποστολή χρημάτων και διαφόρων υλικών μέσων ενίσχυσης στις περιοχές της Ρογιάβα και του Kομπάνι.
Εικόνα που έχει αναρτήσει στα κοινωνικά δίκτυα μέλος του κόμματος. Κουκουλοφόρος με μολότοφ δίπλα στο πορτρέτο του αδικοχαμένου Μπερκίν Ελβάν που σκοτώθηκε στην εξέγερση της πλατείας Ταξίμ.

Το κατηγορητήριο
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ένταλμα, ο Eρόλ «είναι ύποπτος ως αρχηγός της οργάνωσης TKP/ML, ενώ φέρεται ότι συμμετείχε στην 7η και 8η σύσκεψη του κόμματος (2007 και 2012 μάλλον στην Ελλάδα) ως αντιπρόσωπος.

Το φθινόπωρο του 2012 στάλθηκε στη Γερμανία, με σκοπό να επιβλέπει την αλλοδαπή επιτροπή... Εχει μόνιμη επαφή με την οργάνωση στην Τουρκία και έχει αναμιχθεί στη διαβίβαση μηνυμάτων και στη μεταφορά χρημάτων στην Τουρκία. Ο διωκόμενος έχει συμμετάσχει στη στρατολόγηση και στη διευκόλυνση μεταφοράς των εθελοντών σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης του TΚP/ML στη Μέση Ανατολή - πιθανόν στα όρη Καντίλ ή στη Ρογιάβα. Ορίστηκε ως τοπικός γραμματέας της «Δυτικής Περιφέρειας» στην Τουρκία το 1994... έχει τη μέριμνα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, για τα μέλη της οργάνωσης που είναι ενεργά στην περιοχή ευθύνης του. Στο πλαίσιο αυτό προσπάθησε να προμηθευτεί κατασκοπευτικά γυαλιά, ασυρματικό εξοπλισμό και συσκευές νυχτερινής ενόρασης».

Οι Ελληνες δικαστές ωστόσο έκριναν ότι «ακόμη και αληθή να είναι όσα αναφέρονται στη δικογραφία, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (3251/2004), αφού στο ένταλμα δεν προσδιορίζεται κατά τρόπο σαφή και συγκεκριμένο ποιες είναι οι παράνομες ενέργειες στις οποίες προέβη ο εκζητούμενος που συγκροτούν την αξιόποινη πράξη της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση για την οποία ζητείται η έκδοσή του».

«Είσαι τρομοκράτης;», ήταν η πρώτη ερώτηση στον Ερόλ, με τον οποίο βρεθήκαμε ένα 24ωρο μετά την αποφυλάκισή του, αφού δέχτηκε να μιλήσει στο «Εθνος της Κυριακής». Δεν ξέρει λέξη Ελληνικά! Δηλώνει όμως φανατικός φιλέλληνας και λάτρης των αρχαίων Ελλήνων κλασικών, όπως ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης, ενώ έχει μελετήσει Ιλιάδα και Οδύσσεια!

Μαζί με τον Ερόλ, σε ρόλο μεταφραστή, ήρθε ο φίλος και συμπατριώτης του Τουντζάι, ο οποίος στα 11 χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα, έμαθε και μιλάει άψογα Ελληνικά.

«Οχι! Δεν είμαι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως με κατηγορούν οι Γερμανοί», απάντησε ήρεμα και κατηγορηματικά.

Είναι ψηλός, λεπτός και γεροδεμένος. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έχει περάσει κυνηγημένος. Για να γλιτώσει, ζούσε με πλαστά στοιχεία ταυτότητας, μακριά από τη σύζυγο και τον 27χρονο γιο του. Αναγκάστηκε να φύγει από την Κωνσταντινούπολη και τον Ιανουάριο ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, επειδή, όπως λέει, «υπάρχει κίνδυνος, εάν πάω τώρα εκεί, να με φυλακίσουν μέχρι τέλους της ζωής μου».

Κυριαρχεί η καλοσύνη και η ευγένεια στο βλέμμα του. Δηλώνει ικανοποιημένος και ανακουφισμένος από την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, την οποία θεωρεί θετική για τον ίδιο και πολύ σημαντική για την Ελλάδα.

«Θέλω να σας επισημάνω κάτι, που έχει σημασία», λέει και εξηγεί: «H Γερμανία με κατηγορεί ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης TKP/ML, ενώ η οργάνωση αυτή δεν είναι στη λίστα των οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές και εγώ δεν είμαι μέλος της».

Οπως υποστηρίζει, «η Τουρκία προσπαθεί να εκδικηθεί τους αγωνιστές και τους πολιτικούς αντιπάλους του καθεστώτος της. Σε αυτή την προσπάθεια, με την παρέμβαση της Γερμανίας, προσπαθούν να εμπλέξουν και την Ελλάδα. Αυτό το κατηγορητήριο, ξέρω από τη μακρόχρονη εμπειρία που έχω αποκτήσει από τις δικαστικές μου περιπέτειες, φαίνεται ότι το έχει ετοιμάσει η Τουρκία και από κάτω έχει υπογράψει η Γερμανία. Ολα τα έγγραφα του κατηγορητηρίου οι γερμανικές Αρχές τα έχουν πάρει από τις τουρκικές Αρχές».

Tο κατηγορητήριο αναφέρει ότι μετείχες σε συσκέψεις, που έγιναν σε ελληνικό και σε γερμανικό έδαφος, όπου ελήφθησαν αποφάσεις για τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία.

«Οι κατηγορίες είναι αβάσιμες. Οι συσκέψεις που αναφέρει το κατηγορητήριο είναι οι συναντήσεις μου με τους γνωστούς μου από τις φυλακές της Τουρκίας. Οι Γερμανοί με κατηγορούν για τρομοκρατικά χτυπήματα. Ομως αυτά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο έχουν γίνει πριν από πολλά χρόνια στην Τουρκία. Οταν πήγα στη Γερμανία, είχαν ήδη γίνει...».

Παρών στις κινητοποιήσεις των Αλεβιτών
Υποστηρίζει επίσης ότι στη Γερμανία πήγε το 2012 και ότι η μόνη... τρομοκρατική εμπλοκή που μπορεί να του χρεωθεί είναι ότι συμμετείχε στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης για την εξέγερση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου είχε σκοτωθεί ο 14χρονος Μπερκίν Ελβάν. Επίσης στη Γερμανία συμμετείχε και στις κινητοποιήσεις των Αλεβιτών που, όπως μας εξηγεί, είναι «μια θρησκευτική καταπιεσμένη ομάδα που δεν εφαρμόζει τους κανόνες του Ισλάμ», καθώς επίσης και στις εκδηλώσεις μνήμης για τον ιδρυτή του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στο διάστημα του ενάμιση χρόνου, που έμεινε στη Γερμανία, έλαβε επίσης μέρος στις εκδηλώσεις της συνομοσπονδίας των Τούρκων εργατών. Οπως λέει «επειδή έχω συμμετάσχει σε όλα αυτά, η Γερμανία με κατηγορεί ως τρομοκράτη. Ομως καμία δημοκρατική άποψη δεν μπορεί να κατηγορήσει τη συμμετοχή σε αυτές τις κινητοποιήσεις ως τρομοκρατική δράση».

Αποκαλεί τον Ταγίπ Ερντογάν «ισλαμοφασίστα», ενώ μιλώντας για το καθεστώς στην Τουρκία λέει χαρακτηριστικά:

«Στην Τουρκία το ζήτημα δεν είναι το έλλειμμα δημοκρατίας, αλλά η έλλειψη δημοκρατίας. Εκεί η δημοκρατία είναι μόνο για την άρχουσα τάξη. Ο λαός δεν έχει γνωρίσει τι σημαίνει δημοκρατία. Εχουμε μια συνεχόμενη καταπίεση»!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Ο ελληνικός λαός άνοιγε τα σπίτια του και μας βοηθούσε

Την επόμενη Κυριακή έχετε εκλογές στην Τουρκία. Γιατί δεν ψηφίζει ο τουρκικός λαός για να αλλάξει η κατάσταση;

«Γιατί η εκλογική διαδικασία δεν είναι ελεύθερη» απαντάει. «Εγινε προσπάθεια από τις τουρκικές αρχές να απαγορέψουν την προεκλογική συγκέντρωση του HDP (Ηalklarin Demokratik Partisi). Πολλά εκλογικά γραφεία του HDP δέχτηκαν βομβιστικές επιθέσεις και πολλά μέλη του χτυπήθηκαν».

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έχει ζήσει φυλακισμένος και κυνηγημένος. Ξεκίνησε να ασχολείται με την πολιτική από μαθητής Γυμνασίου ακόμη, καθώς όπως λέει «συμπάθησα τις απόψεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας». Δεν πρόλαβε να φοιτήσει στη σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Τουρκίας, όπως ονειρευόταν και αφού είχε ήδη περάσει στις εξετάσεις, επειδή τον συνέλαβαν το 1979.

«Φυλακίστηκα σε ηλικία 20 χρονών, ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης». Εξηγεί ότι «τότε δεν χρειαζόταν να κάνεις τρομοκρατικές επιθέσεις ή να βάλεις βόμβες. Το καθεστώς του Μπουλέντ Ετσεβίτ έφτιαχνε κατηγορίες για όλους τους αντιπάλους του». Εμεινε έναν χρόνο στη φυλακή, αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί το αποφυλακιστήριο, επειδή στην Τουρκία έγινε η χούντα του Εβρέν και φυλακίστηκε πάλι...

Γιατί ζήτησες πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα; Θέλεις να ζήσεις στη χώρα μας;

«Επειδή είμαστε αντίπαλοι του καθεστώτος, μπορούμε να βρούμε εδώ στην Ελλάδα κόσμο αλληλέγγυο. Από τη χούντα του Εβρέν χιλιάδες Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ελλάδα. Ξέρουμε πώς μας έχει αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός. Ανοιγε τα σπίτια του, βοηθούσε, έδειχνε την αλληλεγγύη του. Ως πολιτικοποιημένος άνθρωπος και αγωνιστής ήξερα ότι η εχθρική προπαγάνδα μεταξύ των λαών έχει δημιουργηθεί από τις αστικές τάξεις των δύο χωρών και δεν είναι πραγματική. Και όταν ήρθα στην Ελλάδα, αυτό το είδα με τα μάτια μου». Δεν τον έχουν λυγίσει τα βασανιστήρια και οι φυλακίσεις και ούτε έχει μετανιώσει που ζει κυνηγημένος. Οπως λέει «ό,τι έχω κάνει, το έχω κάνει με τη βούλησή μου. Εάν ξανάρθω στη ζωή, θα ξανακάνω τα ίδια».

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.