ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 5 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!!

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ
ΣΤΙΣ 5 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ



ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11:00 π.μ. ΤΣΙΜΙΣΚΗ & ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
ΑΘΗΝΑ 10:30 π.μ. - ΕΡΜΟΥ & ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Την Κυριακή 5 Απρίλη οι εργαζόμενοι στο εμπόριο καλούνται να δώσουν μία ακόμη μάχη για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, αφού με βάση τον αντεργατικό μνημονιακό νόμο 4177/2013 πρόκειται για μια από τις 7 Κυριακές του χρόνου που τα μαγαζιά σε όλη τη χώρα μπορούν να είναι ανοιχτά. Με βάση τον ίδιο νόμο, τα καταστήματα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται τουριστικές θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά και τις 52 Κυριακές του χρόνου.

Μέσα και από αυτόν το νόμο οι δυνάμεις του κεφάλαιου θέλουν να μετατρέψουν τους χιλιάδες εμποροϋπάλληλους σε σύγχρονους δούλους, σε εργαζόμενους-λάστιχο, απασχολήσιμους, που θα δουλεύουν όταν και όσο θέλει ο εργοδότης. Θέλουν να επιβάλουν συνθήκες σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα, με ανύπαρκτα δικαιώματα, με διαλυμένο ωράριο και μισθούς πείνας. Γιατί η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι η συνέχεια της επίθεσης που δέχονται οι εμποροϋπάλληλοι: τις εκατοντάδες απολύσεις, τη μαύ­ρη-ανασφάλιστη εργασία, την εργοδοτική αυθαιρεσία, την καθημερινή τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας και, μαζί με αυτόν υπάρχει και ο βαθύτερος στόχος: η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου εμπορικού κεφάλαιου και η παραπέρα ανάπτυξη της κερδοφορίας του, σε βάρος των μικρών καταστημάτων που οδηγούνται μαζικά στο κλείσιμο, στέλνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Και βέβαια, στόχος του νόμου αυτού δεν είναι να τονώσει την αγορά. Η αγορά δεν έχει βουλιάξει επειδή ο λαός δεν έχει χρόνο να ψωνίσει, αλλά γιατί το εισόδημά του έχει δεχτεί και συνεχίζει να δέχεται απανωτές ληστρικές επιθέσεις. Γιατί η ανεργία και η υποαπασχόληση τσακίζουν κόκκαλα. Γιατί οι μισθοί και οι συντάξεις δεν φτάνουν ούτε για τα απαραίτητα. Γιατί η φοροεπιδρομή και τα χαράτσια δεν έχουν τέλος. Γιατί η βάρβαρη πολιτική των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και του ΔΝΤ, με τους οποίους υπογράφει συμφωνίες υποταγής και αυτή η κυβέρνηση, απαιτεί και επιβάλλει τη βίαιη μεταφορά ακόμη περισσότερου πλούτου από το λαό προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Υποτίθεται ότι η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταργούσε άμεσα αυτόν τον αντεργατικό νόμο. Παρ’ όλα αυτά, «ξεχάστηκαν» οι προεκλογικές υποσχέσεις. «Ξεχάστηκαν» οι προγραμματικές δηλώσεις για άμεση κατάργηση του νόμου και επαναφορά της κυριακάτικης αργίας με νομοθετική πρωτοβουλία. Ο δε αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, «ξέχασε» ακόμη και τις δηλώσεις που έκανε όταν παραλάμβανε το υπουργείο.
 Τώρα, επικαλούμενος το «σοκ στον εμπορικό κόσμο» (κάτι αντίστοιχο με το «σοκ» που θα πάθαινε η αγορά εάν επανερχόταν άμεσα ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ) επιβεβαιώνει το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων στις λεγόμενες «τουριστικές» περιοχές, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές «παζαρεύει το αν θα είναι 5 ή 7 Κυριακές το χρόνο. Προφανώς, το σοκ που υφίστανται εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι από τη μνημονιακή πολιτική έρχεται σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.

Ορκίζεται πίστη στην ΕΕ και το ευρώ η νέα συγκυβέρνηση, ωστόσο και αυτός ο νόμος (όπως και οι δεκάδες άλλοι αντεργατικοί-αντιλαϊκοί νόμοι των μνημονίων) επιβλήθηκε από την ίδια την ΕΕ. Αποτελεί εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ που ορίζει την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 67 ωρών. 

Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι ούτε οι υποσχέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης ούτε οι διαπραγματεύσεις με τους ιμπεριαλιστές. Το ζήτημα είναι η οργάνωση των εργαζομένων και η πάλη του λαού για τη διεκδίκηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων του.


ΟΥτε 5, οΥτε και 7 
καμΙα ΚυριακΗ τα μαγαζιΑ ανοιχτΑ!

Να υπερασπιστούμε την κυριακάτικη αργία, την έννοια της ανάπαυσης και του ελεύθερου χρόνου. Να υπερασπιστούμε τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τα κατοχυρωμένα με αγώνες και αίμα εργασιακά δικαιώματα, το ανθρώπινο ωράριο, το 5ήμερο και το 8ωρο.
Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο πρέπει να δώσουν μαζικά τη μάχη.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !
Και γι’ αυτό ο λαός πρέπει να δείξει τη στήριξή του στον αγώνα αυτό.
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΗ ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ !
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ
ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ!
ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ,
ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.