ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020


Κυνικές δηλώσεις κυβέρνησης ΗΠΑ για αντιμετώπιση της πανδημίας



Παγκόσμια οι κυβερνήσεις μετράνε τα δεδομένα και κάνουν τους υπολογισμούς τους. Για πόσο μπορεί να κρατήσει η καραντίνα την στιγμή που χάνονται δισεκατομμύρια κερδών; Πόσο αξίζουν οι ανθρώπινες ζωές μπροστά στην κατάρρευση της οικονομίας;

Ο Ντόναλντ Τραμπ πριν λίγες μέρες δήλωσε: «δεν μπορούμε να αφήσουμε την θεραπεία να γίνει χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα», «να κρατάς την οικονομία κλειστή φέρνει περισσότερο θάνατο από τον κορονοϊό».



Είναι φανερό ότι η πανδημία βάθυνε ακόμη περισσότερο την υπάρχουσα κρίση. Ήδη οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν με ένα τρις δολάρια τράπεζες και επιχειρήσεις. Αυτό φυσικά δεν ανέκοψε την πτωτική τάση του Down Jones. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο Μάρτιος του 2020 θα είναι ο χειρότερος μήνας από το 1931! Αυτό αφορά την καθαρά οικονομική πλευρά του ζητήματος.


Ταυτόχρονα υπάρχει και ο παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός. Τα επιτελεία των ΗΠΑ είναι λογικό να θεωρούν πως μια παρατεταμένη παύση της οικονομίας τους θα δημιουργήσει προβλήματα και σε αυτό το επίπεδο.


Μπροστά σε όλα αυτά οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ φαίνεται να μετρούν το οικονομικό κόστος πάνω από τις χιλιάδες θανάτων που έρχονται. Άλλωστε ο νομικός και αναλυτής Σκοτ ΜακΜίλλαν έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το δομικό πρόβλημα είναι εάν θα αποφασίσουμε να διαλύσουμε ολόκληρη την οικονομία για να σώσουμε το 2,5% του πληθυσμού που, πρώτον, είναι γενικά ακριβό να συντηρηθεί και, δεύτερον, δεν είναι παραγωγικό.»


Απόλυτα κυνικός και ειλικρινής εξέφρασε τις τάσεις του αμερικάνικου κεφαλαίου αλλά και της κυβέρνησης. Ο θάνατος των μη παραγωγικών ηλικιωμένων αποτελεί για αυτούς μια καλή ευκαιρία για δημιουργική καταστροφή, που θα ξαλαφρώσει το κράτος από παροχές και συντάξεις και θα δώσει χώρο στους παραγωγικούς.

Πηγές:







ΔΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.