ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Πρόσφυγες πολέμου στην ελληνοτουρκική μεθόριο

Πρόσφυγες πολέμου στην ελληνοτουρκική μεθόριο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ*

Το άθλιο σκηνικό των τελευταίων ημερών σε σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον ποταμό Εβρο, με θύματα χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους, μετεξελίχθηκε, όπως ήταν προφανές εξ αρχής, σε ένα πιο άθλιο πάρε-δώσε στη ΝΑΤΟϊκή και Ευρωενωσιακή αυλή. Από το Παζάρκουλε της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ελπίδας για διαφυγή στην Ευρώπη στο κυνικό παζάρι στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε αυτούς που δημιουργούν και εμπορεύονται την ανθρώπινη δυστυχία για να κερδίσουν πολιτικά ανταλλάγματα, γεωπολιτική επιρροή και οικονομικά οφέλη.


Γι’ αυτό λοιπόν το άθλιο απάνθρωπο σκηνικό που στήθηκε με την αναγκαία συνδρομή, ως συνήθως, των διατεταγμένων ΜΜΕ, κανείς, εκτός μοναχά από τους ίδιους τους κατατρεγμένους, δεν είναι αθώος! Ενοχη είναι η ηγεσία της Τουρκίας, η οποία ενόψει των αδιεξόδων της επεμβατικής τυχοδιωκτικής πολιτικής της στη Συρία, με τους μηχανισμούς εξαπάτησης και χειραγώγησης οδήγησε κακήν-κακώς χιλιάδες ξεριζωμένους στα σύνορα. Με σκοπό να ανταλλάξει την απελπισία τους με πολιτική και στρατιωτική στήριξη από το ΝΑΤΟ και οικονομική συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ένοχη είναι η ελληνική κυβέρνηση η οποία αντιμετώπισε αυτούς τους ανθρώπους ως εισβολείς, σε συνέχεια μιας πολυετούς πολιτικής εγκλωβισμού χιλιάδων σε στρατόπεδα και κέντρα κράτησης σε απαράδεκτες συνθήκες. Υπηρετώντας έτσι τις πρόνοιες των αντιδραστικών συμφωνιών και πρωτοκόλλων που σκοπό έχουν να οχυρώσουν την Ευρώπη απέναντι στην ανθρώπινη δυστυχία και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε φράκτη και παγίδα όσων προσπαθούν να σωθούν από τη φωτιά του πολέμου και την ανυπόφορη φτώχεια.

  • Ένοχες πριν και πάνω από όλους είναι οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Οι οποίες με βόμβες, επεμβάσεις, διπλωματική υπονόμευση, οικονομικές κυρώσεις και ανορθόδοξες τακτικές διέλυσαν στην κυριολεξία μια ολόκληρη σειρά από παραδοσιακές κοινωνίες και κράτη. Μετατρέποντάς τα σε μαύρες τρύπες δυστυχίας και ιστορικής οπισθοδρόμησης. Στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Υεμένη, Σομαλία, Λιβύη.

Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο στην ελληνοτουρκική μεθόριο αναθεωρήθηκαν καταναγκαστικά όλα τα πραγματικά δεδομένα. Αναποδογύρισε η πραγματικότητα. Οι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία εξαφανίστηκαν! Οι «λαθραίοι μετανάστες» μεταμορφώθηκαν σε «εισβολείς» και «όπλα» ασύμμετρου πολέμου! Οι ικέτες στις πλαστικές λέμβους μετατράπηκαν σε εθνικό κίνδυνο. Ο παραμορφωτικός φακός των καθεστωτικών ΜΜΕ εστίασε στους νεαρούς που πετούσαν πέτρες και έκοβαν σύρματα. Αντί για απεγνωσμένα πρόσωπα, απειλητικές σκιές. Αντί για φοβισμένους και αδύναμους, σκληρές μορφές που απειλούν και προξενούν φόβο! Αντί για ανυπεράσπιστους και ανέστιους, καθοδηγούμενα όργανα μιας σκληρής κρατικής επιθετικής πολιτικής.

Η απειλή ορθώθηκε και με καλπασμό μεταφέρθηκε σε όλη τη χώρα. Οι κάθε είδους μηχανισμοί χειραγώγησης ελάχιστα χρειαζόταν να κάνουν. Εφτανε να αναπαράγουν τις εστιασμένες εικόνες. Το έδαφος άλλωστε είχε λιπανθεί από καιρό από τη συσσώρευση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούσε η απάνθρωπη και αναποτελεσματική διαχείριση όσων ζούσαν εγκλωβισμένοι στα κέντρα και στα στρατόπεδα. Κατ’ εντολήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη συνενοχή των ισχυρών ΜΚΟ και τη μετακύλιση των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Και παλιότερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα με την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση απέκτησε τη νομιμοποίηση να ανακοινώσει σκληρά αντι-προσφυγικά μέτρα που παραβιάζουν ακόμη και αυτούς τους βασικούς κανόνες των διεθνών συμβάσεων, επικαλούμενη έκτακτη ανάγκη και απειλή. Στο σκοτάδι πολλαπλασιάστηκαν οι βάναυσες πρακτικές των άτυπων επαναπροωθήσεων, οι ενέργειες αποτροπής μέσω του εκφοβισμού.

Η βία, οι συλλήψεις και οι καταδικαστικές αποφάσεις μπήκαν στην ημερήσια διάταξη και έγιναν καθημερινή πολιτική. Οι ακροδεξιές ομάδες, οι «θαρραλέοι» κεφαλοκυνηγοί ανυπεράσπιστων, οι πατριδοκάπηλοι σήκωσαν κεφάλι. Δίκαια η ελληνική κυβέρνηση απέσπασε τις επευφημίες των άθλιων ευρωπαϊκών ηγεσιών και των ακροδεξιών δυνάμεων. Χαρακτηριστική περίπτωση ο ακροδεξιός Αυστριακός καγκελάριος που δήλωσε ευγνώμων για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων!

Σε πείσμα όμως της κυρίαρχης και «πλειοψηφικής» εκδοχής, ούτε η αλήθεια μπορεί να κρυφτεί ούτε όσα αληθινά συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μπορούν να δικαιολογηθούν. Ακόμη και με τα ίδια τα στοιχεία των κρατικών αρχών, η εικόνα είναι αποκαλυπτική. Από τις 28 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η «ασύμμετρη εισβολή» ανθρώπων, που κατά την επίσημη αφήγηση προσποιούνται αναίτια τους πρόσφυγες πολέμου, ώς την 5η Μαρτίου, το 64% των συλληφθέντων είναι Αφγανοί.

Έναν μήνα νωρίτερα, στα ίδια ΜΜΕ που σήμερα θεωρούν τους Αφγανούς αδικαιολόγητους λαθρομετανάστες οι οποίοι απαρνιούνται μια δήθεν ειρηνική ζωή, δημοσιευόταν ο θανατηφόρος απολογισμός της αμερικανικής στρατιωτικής δράσης. Με τα ίδια τα στοιχεία του αμερικανικού στρατού, στο Αφγανιστάν ρίχτηκαν 7.423 βόμβες και άλλα πυρομαχικά στη διάρκεια του 2019! Αριθμός-ρεκόρ από το 2001 που ξεκίνησε η εικοσαετής επέμβαση, επτά φορές μεγαλύτερος από το 2015 και διπλάσιος από το 2009!

Αλήθεια, ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να δεχθεί πως οι Αφγανοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους από καπρίτσιο ή διάθεση για περιπέτεια; Οσο οι βασικές αιτίες του εκτοπισμού εκατομμυρίων ανθρώπων δεν αντιμετωπίζονται και όσο οι αληθινοί ένοχοι των ανθρώπινων τραγωδιών συνεχίζουν το εγκληματικό έργο τους, κανείς δεν μπορεί να αποστρέφει το πρόσωπό του από την αλήθεια. Και κανείς αληθινά προοδευτικός και πολιτισμένος άνθρωπος δεν μπορεί να νιώθει υπερήφανος για όσα συνέβησαν ή μέλλει να συμβούν στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

*Μέλος του ΚΚΕ(μ-λ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.