ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Κοινή ανακοίνωση οργανώσεων για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάιος 2019

Κοινή ανακοίνωση οργανώσεων για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάιος 2019

Οι ευρωεκλογές δεν είναι των λαών! Είναι των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστών! Αποχή και καταγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, τον φετινό Μάιο, πρόκειται να γίνουν σε μια περίοδο ολοκληρωτικής αποκάλυψης του αντιδραστικού χαρακτήρα και ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα πλαίσια της, λειτουργεί μόνο το δίκαιο του ισχυρού, κυριαρχούν και επιβάλλουν τις πολιτικές και τα συμφέροντα τους τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη και τα μονοπώλια. 

Στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ενίσχυσε τις βάρβαρες αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές με στόχο να διασωθούν και να μεγαλώσουν τα κέρδη των πολυεθνικών, των καπιταλιστών, των τραπεζιτών και μονοπωλιακών ομίλων. Προώθησε μια καταιγίδα αντεργατικών μέτρων, μείωσε δραστικά τις εργατικές αμοιβές, κτύπησε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το δικαίωμα στην απεργία, γύρισε δεκαετίες πίσω τα δικαιώματα και το επίπεδο ζωής της εργατικής τάξης και ευρύτερα των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων. Αυτό συνέβη παντού, σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Η ανεργία, η περιθωριοποίηση και η φτώχεια όχι μόνο στον νότο αλλά και στον βορρά της Ευρώπης έχει αγκαλιάσει εκατομμύρια εργαζόμενων και νέων. Μειώθηκαν και καταργήθηκαν κοινωνικές παροχές και κατακτήσεις, δόθηκαν στους καπιταλιστές κρατικές επιχειρήσεις, βυθίστηκαν οικονομικά και εξοντώθηκαν τμήματα των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι καπιταλιστές που την κυβερνούν έχει μετατρέψει τις κοινωνίες σε μια βάρβαρη ζούγκλα εκμετάλλευσης, ανταγωνισμού και ιστορικής οπισθοδρόμησης. Η πολύμηνη σκληρή μάχη του γαλλικού λαού και των εργαζόμενων ενάντια στα μέτρα λιτότητας του Μακρόν και την δολοφονική καταστολή αποτελούν ισχυρές αποδείξεις αυτής της εκτίμησης μας. Η άμεση πληρωμή για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων είναι ακόμη μία απόδειξη της εξοργιστικής υποκρισίας της αστικής τάξης, της οποίας οι τσέπες υπερχειλίζουν από πλούτο την ίδια στιγμή που επιβάλλει μέτρα λιτότητας στην εργατική τάξη και στις λαϊκές μάζες της Γαλλίας.

Εξαιτίας αυτών των αντί-κοινωνικών πολιτικών έχουν ενισχυθεί σε όλες τις χώρες -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιδραστικές, ρατσιστικές, εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις. Αυτές οι δυνάμεις δεν είναι αντίπαλες του καπιταλιστών και των ιμπεριαλιστών όπως θέλουν να παρουσιάζονται. Είναι προπαγανδιστές και στηρίγματα των ακραίων αντεργατικών πολιτικών και της φασιστικοποίησης της δημόσιας ζωής. Είναι εκφραστές των πιο ακραίων δυνάμεων του καπιταλισμού, της εκμετάλλευσης και των κοινωνικών, εθνικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών και έμφυλων διακρίσεων. Είναι δυνάμεις που ανοίγουν τον δρόμο στον πόλεμο και στην αλληλοσφαγή των εργαζόμενων και των ευρωπαϊκών λαών. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα αντιδραστικό και ιστορικά καταδικασμένο σε αποτυχία, οικοδόμημα των καπιταλιστικών-ιμπεριαλιστικών ελίτ. Μια αντιδραστική συμμαχία με εσωτερικές αντιθέσεις και αδιέξοδα. Η εξέλιξη με το βρετανικό Μπρέξιτ επιβεβαιώνει αυτήν την εκτίμηση. Η Ε.Ε. είναι εργαστήριο σχεδιασμού αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών, καταλήστευσης του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι και οι λαοί των εξαρτημένων και νεο-αποικιακών χωρών. Μια νέα «ιερή συμμαχία» ενάντια στην εργατική τάξη, στα κοινωνικά κινήματα αντίστασης, στα μεταναστευτικά ρεύματα και στους αγώνες των λαών για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωταγωνιστεί μαζί αλλά και ξεχωριστά με τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην υπεράσπιση της εξουσίας του κεφαλαίου και των πολυεθνικών στον κόσμο. Στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές οικονομικές και στρατιωτικές επεμβάσεις, ληστεύει τον φυσικό και ανθρώπινο πλούτο των μισο-αποικιακών και εξαρτημένων από τον ιμπεριαλισμό χωρών. Μόνο στα τελευταία χρόνια στήριξε άμεσα και ενεργά η έμμεσα στρατιωτικές επεμβάσεις όπως στην Λιβύη, στο Μάλι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Υποδαύλισε τον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία και πρωταγωνίστησε για να κλιμακωθεί η εσωτερική κρίση, η αιματοχυσία και οι κίνδυνοι διαμελισμού στην Ουκρανία. Υποστηρίζει την ιμπεριαλιστική εκστρατεία ενάντια στον λαό της Βενεζουέλας, συμμετέχει στις παράνομες οικονομικές κυρώσεις και ενισχύει τις αντισυνταγματικές πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης. Υποστηρίζει ενεργά την λεγόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία συνεργαζόμενη με τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές ενάντια στα απελευθερωτικά και επαναστατικά λαϊκά κινήματα. Υιοθετεί σκληρές αντί-μεταναστευτικές πολιτικές, “κτίζει” νομοθετικά και πρακτικά εμπόδια και “τείχη”, ενάντια στους απελπισμένους μετανάστες και πρόσφυγες, ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους στα σύνορα της. Προωθεί την αντικομουνιστική υστερία, ενισχύει με τις πολιτικές της την αναβίωση του ρατσισμού, του φασισμού και των ναζιστικών συμμοριών. Πιέζει για την υιοθέτηση σκληρών μέτρων καταστολής και περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι άμεσες γενικές εκλογές γι αυτό στα κράτη μέλη της Ένωσης είναι μια σχεδιασμένη επιχείρηση για να φιλοτεχνηθεί ένα δημοκρατικό πρόσωπο (μάσκα) σε αυτή την αντιδραστική συμμαχία των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών αστικών τάξεων. Είναι εργαλείο αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης των λαϊκών και εργατικών κινημάτων αντίστασης και ανατροπής. Είναι ένας θεσμός επικύρωσης των αντιδραστικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των συμβουλίων κορυφής η των υπουργών. Είναι μια σφηκοφωλιά που νομιμοποιεί τις πολιτικές ενάντια στα κινήματα κοινωνικής και εθνικής απελευθέρωσης και που προωθεί τον αντί-κομμουνισμό. Είναι ένας θεσμός που έχει καταρρακωθεί από την αρχή σχεδόν της ύπαρξης του στα μάτια των ευρωπαϊκών λαών και γι αυτό αντιμετωπίζει την πλήρη απαξίωση με τα μεγάλα ποσοστά αποχής για την εκλογή των μελών του. 

Το Ευρωπαϊκό λεγόμενο κοινοβούλιο αποτελεί ένα κατασκεύασμα των ισχυρών και όχι ένα αίτημα των αγώνων και των κινημάτων των λαών της Ευρώπης. Όλα αυτά τα χρόνια της βαρβαρότητας ταυτίστηκε με τις πολιτικές των καπιταλιστών και των ιμπεριαλιστών. Δεν είναι απλά ένα “νεκροταφείο ελεφάντων”, σιωπηλών ακριβοπληρωμένων βουλευτών που ξέρουν μόνο να χειροκροτούν και να προσυπογράφουν. Αλλά ένα σώμα υποστηρικτών και προπαγανδιστών της σάπιας καπιταλιστικής Ευρωπαϊκής Ιδέας, που καμιά σχέση δεν έχει με το διαχρονικό αίτημα και ανάγκη συναδέλφωσης και κοινής πάλης των εργαζόμενων και των λαών της Ευρώπης. Μια ανάγκη που μπορεί να υπηρετηθεί μόνο στα πλαίσια των αγώνων για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης και αντιδραστικής συμμαχίας των καπιταλιστών και ιμπεριαλιστών. 

Απέναντι σε όλους αυτούς, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και στον ιμπεριαλισμό πρέπει να ορθωθεί ξανά η δύναμη της αγωνιζόμενης εργατικής τάξης και των λαϊκών κινημάτων. Αγωνιζόμαστε για να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη και οι κοινοί αγώνες, υπερασπίζουμε το δικαίωμα κάθε λαού να διαλέγει τον δρόμο ανάπτυξης και κοινωνικής οργάνωσης που επιθυμεί. Υποστηρίζουμε τις αντιστάσεις ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιτασσόμαστε σθεναρά στην αναβίωση του φασισμού, του ρατσισμού και του νέο-ναζισμού. Τασσόμαστε με την σοσιαλιστική προοπτική των λαών και της εργατικής τάξης. 

Εμείς που υπογράφουμε αυτήν την κοινή δημόσια ανακοίνωση, αριστερές και κομμουνιστικές οργανώσεις και κόμματα από χώρες της Ευρώπης, απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τους μετανάστες και όλους τους προοδευτικούς και μαχόμενους ανθρώπους και στα κινήματα αντίστασης ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τον ιμπεριαλισμό. Τους καλούμε σε ενεργητική αντίσταση στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τελικό στόχο την συντριβή αυτής της ιμπεριαλιστικής αντιδραστικής συμμαχίας. Αγωνιζόμαστε για την απόσχιση-αποχώρηση των χωρών μας από αυτήν. Καλούμε σε μαζικό μποϋκοτάζ της φάρσας των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αγωνιζόμαστε για να μετατρέψουμε την παθητική στάση σε ένα μαζικό και μαχητικό κίνημα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ!


ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ!


ΚΑΤΩ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ!


ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ –ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ- ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ!
Jugendwiderstand (Γερμανία)

PMLI (Ιταλία)

Δημοκρατία και ταξική πάλη (Ουαλία)

Επιτροπή για την οικοδόμηση του Μαοϊκού Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλικίας (Ισπανία)

ΚΚΕ(μ-λ)

Πρωτοβουλία για την οικοδόμηση ενός Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος (Αυστρία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.