ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Θεσσαλονίκη | Μια άσχημη είδηση για το βιβλίο και την πνευματική ζωή της πόλης

Θεσσαλονίκη | Μια άσχημη είδηση για το βιβλίο και την πνευματική ζωή της πόλης

Το κλείσιμο ενός βιβλιοπωλείου δεν σημαίνει απλά ένα ακόμη λουκέτο σε μια εμπορική επιχείρηση. Είναι μια απώλεια για την διακίνηση των ιδεών και την πνευματική ζωή της πόλης. Πολύ περισσότερο όταν αυτό το βιβλιοπωλείο έκανε προσπάθειες για την προώθηση του ποιοτικού βιβλίου και αποτελούσε φιλόξενο χώρο για παρουσιάσεις και εκδηλώσεις που σχετίζονταν με νέες εκδόσεις, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην διάδοση προοδευτικών πολιτικών ιδεών και αναζητήσεων. Οι εκδόσεις “Προλεταριακή Σημαία” και “Εκτός Των Τειχών” βρήκαν πάντα ορθάνοικτες τις πόρτες του.

Ταυτόχρονα χάνουν την δουλειά τους εργαζόμενοι που πάλεψαν νυχθημερόν αυτά τα χρόνια να το κρατήσουν και υποστήριξαν με τον τρόπο τους αυτήν την φιλόξενη φυσιογνωμία του. Η είδηση που μάθαμε σήμερα το πρωί, πως διακόπτει την λειτουργία του το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Σαββάλα στην Θεσσαλονίκη μας προξένησε αληθινή στεναχώρια. Ξέραμε για την μάχη που δίνονταν να κρατηθεί ανοικτό και γνωρίζουμε για τον σκληρό και άγριο ανταγωνισμό στον χώρο του βιβλίου.

Η ανακοίνωση του σωματείου που μιλά για την νίκη των μεγάλων αλυσίδων-σούπερ μάρκετ ενάντια στα μικρά και μεσαία βιβλιοπωλεία και επισημαίνει μερικές πλευρές αυτού του ανταγωνισμού και τις επιπτώσεις του πρέπει να προβληματίσει. Οι εργαζόμενοι στο βιβλιοπωλείο (είχαν μείνει το τελευταίο διάστημα λιγοστοί) πρέπει να πάρουν στο ακέραιο όσα δικαιούνται αν και αυτό δεν αλλάζει εμπρός τους την ζοφερή προοπτική της ανεργίας. Τους δηλώσαμε μόλις μάθαμε τα άσχημα νέα πως θα έχουν την αμέριστη συμπαράσταση μας σε ότι χρειαστούν.

π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.