ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ | Δεν θα φιμώσουν την ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ και τα υπόλοιπα έντυπα της Αριστεράς!


ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ | 
Δεν θα φιμώσουν την ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ και τα υπόλοιπα έντυπα της Αριστεράς!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Οι νέοι μονομερείς όροι της ΑΡΓΟΣ ΑΕ στραγγαλίζουν τη διακίνηση των εφημερίδων
Δεν θα φιμώσουν την ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ και τα υπόλοιπα έντυπα της Αριστεράς!

Η εταιρεία ΑΡΓΟΣ ΑΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ιδιοκτησίας Β. Μαρινάκη, αποτελεί εδώ και καιρό μονοπώλιο στο χώρο της μεταφοράς και διανομής του τύπου στη χώρα μας. Από τη θέση της αυτή και προφασιζόμενη αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, προέβη στα τέλη Οκτώβρη σε αναδιαμόρφωση του πλαισίου και των όρων των υφιστάμενων συμβάσεων διακίνησης και μεταφοράς του τύπου. Μάλιστα απαίτησε μεταξύ των άλλων και από τις εφημερίδες την υπογραφή νέας σύμβασης, δίνοντας αρχικό χρονικό περιθώριο γι' αυτό ενός μήνα, ως τα τέλη Νοέμβρη.

Στη σύμβαση που απαιτεί την προσχώρηση των εντύπων αλλάζει βασικούς όρους και δεδομένα, καθιστώντας την ιδιαίτερα περίπλοκη και με ομολογημένο τελικό στόχο την σημαντική αύξηση του κόστους διανομής και μεταφοράς που επωμίζονται τα έντυπα αυτά. Παράλληλα ευνοεί τις εφημερίδες και τα περιοδικά με μεγάλο τιράζ και ανάλογες μεγάλες πωλήσεις, πράγμα που αποτελεί προυπόθεση της όποιας ελάφρυνσής τους. Για τα έντυπα της Αριστεράς με την συγκεκριμένη κυκλοφορία και τις αντίστοιχες πωλήσεις, η κίνηση αυτή καθιστά πολύ πιο δαπανηρό το να φτάνουν στα χέρια των αναγνωστών τους.

Η παράταση ενός μήνα, ως τα τέλη του χρόνου, που μας δόθηκε, δεν αποτελεί προσπάθεια εξεύρεσης “συναινετικής” λύσης - αφού το περιεχόμενο της νέας σύμβασης είναι αδιαπραγμάτευτο - αλλά κίνηση αποφυγής από την εταιρεία του οικονομικού κόστους που συνεπάγεται για τις νομικές ενέργειες που απαιτούνται από πλευράς της. Επιπλέον, η υφιστάμενη σύμβαση που επιδιώκεται να καταργηθεί είναι επ' αόριστον, χωρίς ημερομηνία λήξης. Ποια “συναίνεση” όμως μπορεί να υπάρξει, όταν η έκδοσή μας θα επιβαρυνθεί με επί πλέον ετήσιο κόστος κάποιων χιλιάδων ευρώ; 

Καταγγέλλουμε την ενέργεια αυτή της ΑΡΓΟΣ ΑΕ που οδηγεί στο φίμωμα των εντύπων της Αριστεράς, αντιμετωπίζοντάς τα με τους ίδιους όρους που αντιμετωπίζει τα μεγάλα συγκροτήματα του τύπου, αυτά που μπορούν μέσω της μεγάλης κυκλοφορίας τους να καλύψουν το επιπλέον κόστος. Άλλωστε, ο βασικός μέτοχος της ΑΡΓΟΣ ΑΕ που προχωρά στην κίνηση αυτή διαθέτει ένα τέτοιο συγκρότημα τύπου ανάμεσα σε άλλες επιχειρήσεις. Η διακίνηση των εφημερίδων της Αριστεράς δεν μπορεί να εξαρτιέται από τις αυθαίρετες και μονομερείς χρεώσεις που προσπαθεί να επιβάλει το μονοπώλιο του χώρου.

Η ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για να φτάνει σε κάθε χέρι αναγνώστη που την αποζητά, θεωρώντας ότι η φτηνή πανελλαδική διανομή και μεταφορά αποτελούν όρους για την ενημέρωση, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, τη συγκρότηση συνειδήσεων και πράξης που πάει κόντρα στο ρεύμα της εμπορευματοποίησης και των οικονομικών φραγμών που υψώνονται από τους παράγοντες του συστήματος. Θα συνεχίσει να αποκαλύπτει ότι οι μονοπωλιακές μονόπλευρες πρακτικές έχουν ως στόχο να κάνουν απαγορευτική τη διακίνηση εντύπων που υποστηρίζουν τα λαικά συμφέροντα και θα εξακολουθήσει να διαμορφώνει όρους απάντησης στην ασφυξία που επιχειρείται να επιβληθεί.

Οι αναγνώστες μας οφείλουν να γνωρίζουν τις συστημικές δυσκολίες με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η μεταφορά και διανομή που δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια “υπέρβασής” τους. Από την άποψη αυτή, η κίνηση της ΑΡΓΟΣ ΑΕ αποτελεί κι έναν ωμό εκβιασμό που πρέπει μαζί με άλλα αριστερά και προοδευτικά έντυπα κι εφημερίδες να επιχειρήσουμε να απαντήσουμε. Κι ο καλύτερος τρόπος για κάτι τέτοιο, πέρα απ' τις αυτονόητες δικές μας προσπάθειες, είναι οι σημερινοί και αυριανοί αναγνώστες μας να μπορούν και να θέλουν να δίνουν την δική τους δεκαπενθήμερη “μικρή” μάχη για να φτάνει η εφημερίδα μας στα χέρια τους, κόντρα σε κάθε εμπόδιο που στήνεται για ν' αποκόψει αυτήν την πολιτική μεταξύ μας επαφή.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.