ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Θεσσαλονίκη: Ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) για το θέμα της ΕΥΑΘ


Θεσσαλονίκη: Ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) 
για το θέμα της ΕΥΑΘ

Η κερδοφορία της ΕΥΑΘ είναι ζημιά για τον λαό
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό - όχι στην ιδιωτικοποίηση


Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της απόφασης για την απόλυση των 90 συμβασιούχων της ΕΥΑΘ, ούτε να ξεχαστούν οι δηλώσεις των κυβερνητικών στο «αναπτυξιακό» συνέδριο της Θεσσαλονίκης για την ποιότητα του νερού που… απολαμβάνουν οι πολίτες της και η πόλη για πέμπτη συνεχή μέρα βρέθηκε -και ίσως κάποιες περιοχές συνεχίσουν να βρίσκονται- χωρίς νερό! 

Το 40 χρόνων δίκτυο μέσω του οποίου διοχετεύτηκαν τα νερά που με την βία απόσπασαν οι τότε κυβερνήσεις από το λαό της Αραβησσού, έσπασε -όπως ήταν σχεδόν αναμενόμενο ότι κάποτε θα συμβεί- με αποτέλεσμα τεράστια διαρροή νερού και συνεχόμενες διακοπές σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Οι δε γνωστοί και μη εξαιρετέοι κ.κ. πανεπιστημιακοί με πρώην αγωνιστικές περγαμηνές που εκπροσωπούν σήμερα την εταιρεία δεν δεσμεύονται ότι δεν θα υπάρξει και νέο «ατύχημα». 

  • Να σημειωθεί ακόμη πως δεν πέρασε πολύς καιρός που στο δεύτερο μεγάλο κανάλι υδροδότησης της πόλης, αυτό του Αλιάκμονα, είχαν βρεθεί (στον ταμιευτήρα) μεγάλα ίχνη υδρογονανθράκων (κοινώς ορυκτέλαια)!

Τα δύο αυτά κοντινά περιστατικά αναδεικνύουν την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης που επικαλούνται οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι ειδικά όταν πρόκειται για μία εταιρεία που επανειλημμένα χαιρετίστηκε ως κερδοφόρος μέσα στο 2017. Χαρακτηριστικά που θα γίνουν πιο έντονα καθώς μεθοδεύεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της.

  • Αυτό σημαίνει πιο ακριβό, πιο «θολό» και αμφίβολης ποιότητας νερό για το λαό της Θεσσαλονίκης.

Ούτε τα αμφίβολης αποτελεσματικότητας δημοψηφίσματα με την κάλυψη των μνημονιακών δημάρχων, ούτε η μελλοντική επίκληση ενός επιστημονικού κρατικού σχεδιασμού που θα έλυνε ισόρροπα τα προβλήματα του δικτύου δεν απαντούν στις σημερινές ανάγκες του λαού και των εργαζομένων της πόλης.

Πέρα από την απαίτηση να δοθεί άμεσα λύση και να αποκατασταθούν οι βλάβες ο λαός και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης πρέπει να αγωνιστούν για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό, να υπερασπίσουν το νερό ως κοινωνικό δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα καθώς μόνο επιδείνωση μπορεί να σημαίνουν στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του δικτύου τα πειθήνια -προς τους ιμπεριαλιστές δανειστές- κυβερνητικά σχέδια.

Αυτό είναι το πρώτο και καθοριστικό πεδίο που ο λαός και οι εργαζόμενοι της πόλης μπορούν να αγωνιστούν -όπως έδειξε και η αγωνιστική εμπειρία άλλων λαών στα ζητήματα ιδιωτικοποίησης του νερού- και να τολμήσουν να νικήσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.