ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016

ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΞΑΝΑ Ο ΔΡ. G. N. SAIBABA !!

Δήλωση καταδίκης της απόφασης να σταλεί πάλι στη φυλακή ο Δρ. G. N. Saibaba

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΔΡ. G. N. SAIBABA

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η αίτηση του Δρ. G. N. Saibaba για συνέχιση επ' αόριστο της αποφυλάκισης του με εγγύηση, απορρίφθηκε από το τμήμα της Ναγκπούρ του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βομβάης. 

Ακόμη πιο αποκρουστικό είναι το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε και την προσωρινή αίτηση αποφυλάκισης την οποία είχε δεχτεί στις 30/6/2015 ένα τμήμα του Δικαστηρίου και η οποία είχε επεκταθεί μέχρι τις 31/12/2015 για λόγους υγείας. Μόνο μετά από πλήθος δημοκρατικών φωνών που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας του Saibaba, το Ανώτατο δικαστήριο της Βομβάης παρενέβη με αφορμή την επιστολή της ακτιβίστριας Purnima Upadhyay. 
Η επιστολή εκείνη είχε οδηγήσει σε απόφαση για προσωρινή αναστολή της κράτησης του Saibaba. Όμως η απόφαση ενός μόνο δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου διακόπτει τη συνεχιζόμενη θεραπεία και διατάζει τον Δρ. G. N. Saibaba να παραδοθεί στις φυλακές της Ναγκπούρ εντός 48 ωρών! Η διαταγή αναφέρει επίσης οτι αν δεν παραδοθεί μόνος του θα συλληφθεί από την αστυνομία.

Ο Δρ. G. N. Saibaba, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Δελχί, που βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι με 90% αναπηρία υποβάλλεται σε θεραπεία μετά την αποφυλάκιση του για λόγους υγείας. Οι απαράδεκτες συνθήκες των κελιών στις φυλακές της Ναγκπούρ οδήγησαν σε επιδείνωση της υγείας του. Η αναισθησία των αρχών της φυλακής που δρούσαν με απαράδεκτα εκδικητικό τρόπο μετέτρεψαν τις ιατρικές επιπλοκές σε επικίνδυνες για τη ζωή του. Αυτό είναι ενδεικτικό του επιπέδου της αγριότητας με την οποία αντιμετωπίζονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες στη φυλακή!

Μετά την αποφυλάκιση του με εγγύηση, ο Δρ. G. N. Saibaba υποβλήθηκε σε μια σειρά θεραπειών σε διάφορα νοσοκομεία του Δελχί για προβλήματα στην καρδιά, τη σπονδυλική στήλη, τα νεφρά, τη χοληδόχο και τον αριστερό ώμο (που είχε υποστεί πλήρη δυστροφία στη φυλακή). Οι θεραπείες στις οποίες υποβάλλεται δεν έχουν τελειώσει ακόμη, πρέπει να γίνουν από ειδικούς γιατρούς και μόνο στο Δελχί. Οι γιατροί λένε οτι τα ίδια ακριβώς. Στην κατάσταση του η επιστροφή στην ίδια, εχθρική γι' αυτόν, φυλακή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις πιθανά μη αναστρέψιμες. Επομένως η απόρριψη της εγγύησης είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη.

Όμως πέρα από την απανθρωπιά αυτό που αποδεικνύεται είναι η μισαλλοδοξία του ινδικού κράτους απέναντι σε κάθε αντίθετη φωνή.
 Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι στέλνει έναν κατά 90% ανάπηρο άνθρωπο πίσω σε κελί απομόνωσης από το οποίο είχε βγει σε κατάσταση σχεδόν θανάσιμη.
 Η πλεκτάνη σε βάρος του από τα ΜΜΕ, οι επιδρομές στο σπίτι του από την αστυνομία, η απαγωγή του από την αστυνομία της Μαχαράστρα και η φυλάκιση του το Μάη του 2015 είναι όλα κομμάτια ενός απεγνωσμένου σχεδίου να φιμωθεί κάθε αντίθετη φωνή.
 Είναι κομμάτια του άγριου πολέμου που έχει ξεκινήσει το Ινδικό κράτος ενάντια στους αυτόχθονες της Κεντρικής και Ανατολικής Ινδίας που επονομάστηκε Επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι. Στοχεύει στη φίμωση μιας από τις πιο επιφανείς και αποτελεσματικές φωνές ενάντια στο Πράσινο Κυνήγι και τις αντιλαϊκές πολιτικές του Ινδικού κράτους που κρύβονται κάτω από το μανδύα της “ανάπτυξης”. Η διακοπή της θεραπείας του, μετά τον παρολίγον θάνατό του στη φυλακή, δείχνει το που μπορεί να φτάσει το κράτος στην προσπάθεια του να φιμώσει τέτοιες φωνές.

Οι φασιστικές τάσεις του κράτους γίνονται ακόμη πιο εμφανείς όταν το ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο που απορρίπτει την αίτηση του Δρ. G. N. Saibaba, ζητά την δίωξη της Αρουντάτι Ρόι για το άρθρο της “Ένας καθηγητής, αιχμάλωτος πολέμου” που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Outlook στις 18 Μάη 2015, όπου καταφερόταν ενάντια στη φυλάκιση του Saibaba. Η δίωξη κατά της συγγραφέως για περιφρόνηση του Δικαστηρίου θα εξεταστεί στις 25/1/2016. Καταδικάζουμε αυτόν τον κατάφωρο στραγγαλισμό της ελεύθερης έκφρασης.

Τέλος, είναι ανησυχητικό το οτι ενώ οι άλλοι 5 που κατηγορούνται μαζί με τον Saibaba για την ίδια υπόθεση έχουν αποφυλακιστεί με εγγύηση, σε έναν κατά 90% ανάπηρο το αρνούνται. 
Καταδικάζουμε αυτήν την απόρριψη της επ' αόριστον εγγύησης, καθώς και της αναστολής της προσωρινής αποφυλάκισης και καλούμε κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό άνθρωπο να σταθεί ενάντιος σε μια τέτοια παρωδία δικαιοσύνης. 

Πρέπει ενωμένοι να αγωνιστούμε ώστε ο Δρ. G. N. Saibaba να μην ξαναφυλακιστεί. Σε μια εποχή που ο φασισμός απλώνει τα πλοκάμια του και πνίγει τις φωνές μας πρέπει να δείξουμε οτι δεν ανεχόμαστε πλέον τις αδικίες που γίνονται στο όνομα του νόμου και κάτω από το μανδύα της δημοκρατίας.

Hany Babu M. T.
Επίκουρος Καθηγητής, 
Πανεπιστήμιο Δελχί


Επιστροφή στη φυλακή...

...και οι πρώτες αντιδράσεις
http://antigeitonies.blogspot.gr/2015/12/g-n-saibaba.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.