ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΙΝΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΡΟΥΝΤΑΤΙ ΡΟΙ !!


Στο στόχαστρο δικαστικής δίωξης η Αρουντάτι Ρόι!


Πήρε κλήση για προσβολή δικαστηρίου, σχετικά με άρθρο της που αναφέρονταν στην σύλληψη του καθηγητή Σαιμπάμπα

Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στο Νέο Δελχί και σε άλλες πόλεις 

Η συγγραφέας και αγωνίστρια Αρουντάτι Ρόι κλήθηκε πριν λίγες ημέρες να απολογηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βομβάης σχετικά με τις απόψεις της για τη σύλληψη του καθηγητή G. N. Saibaba και την απόρριψη της αίτησης για εγγύηση που υποβλήθηκε στα μέσα της χρονιάς. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ρόι φαίνεται να πιστεύει πως η ίδια είναι “υπεράνω του νόμου”!!
Το δικαστήριο έκανε αυτή τη διαπίστωση ενώ ταυτόχρονα απέρριπτε την αίτηση του Saibaba. Η αστυνομία του Gadchiroli είχε συλλάβει τον Saibaba την περασμένη χρονιά, το 2014, ως φερόμενο να έχει διασυνδέσεις με τους Μαοϊκούς. Βρισκόταν εκτός φυλακής με εγγύηση από τον Ιούνη 2015, η οποία είχε παραταθεί μέχρι τις 31 Δεκέμβρη. Η Ρόι είχε εκφράσει τις απόψεις της σχετικά με τη σύλληψή του σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Outlook τον περασμένο Μάη του 2015. 

Ο δικαστής θεώρησε τις εκφράσεις που διατυπώθηκαν στο άρθρο “κακοήθεις” και αναρωτήθηκε αν μπορεί να έχουν σχέση με βραβεία που έχει κερδίσει. 
“Το να λες ότι η κυβέρνηση και η αστυνομία ‛φοβούνται’ τον αιτούντα, ότι είναι ‛απαγωγείς’ και ‛κλέφτες’, ότι ο δικαστικός είναι από ‛μικρή πόλη’, αποδεικνύουν την δύστροπη, αγενή και άξεστη συμπεριφορά της συγγραφέως σε μια τόσο ανεκτική χώρα όπως η Ινδία” παρατήρησε ο Δικαστής A. B. Chaudhari του τμήματος της Ναγκπούρ του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
 Το άρθρο, το οποίο ο Δικαστής Chaudhari λέει ότι περιέχει “υβριστικές” εκφράσεις κατά της αστυνομίας, του κρατικού μηχανισμού και του δικαστικού σώματος, συμπεριλαμβάνεται στην απόφασή του.

Ο Δικαστής Chaudhari λέει ότι η προσεκτική ανάγνωση του άρθρου αποκαλύπτει το “σχέδιο” της Ρόι ώστε να βγει θετική απόφαση για τον Saibaba παράλληλα με τους λόγους υγείας. Λέει ότι η Ρόι “γνώριζε καλά” πως η αίτηση εγγύησης του Saibaba είχε απορριφθεί από τον Δικαστή S. B. Shukre.
 Αντί να αντικρούσει την απόφαση η Ρόι προτίμησε να επιτεθεί στο κέντρο, την κεντρική κυβέρνηση, τον μηχανισμό της αστυνομίας και το δικαστικό σώμα “δρώντας κακόπιστα παρεμβαίνοντας στην απονομή της δικαιοσύνης”.

Το δικαστήριο αναρωτήθηκε αν η Ρόι ήταν όντως αυτόπτης μάρτυρας της σύλληψης του Saibaba μιας φαίνεται να είναι σίγουρη για την αθωότητα του. Το επόμενο ερώτημα αφορά το τι γνωρίζει η Ρόι σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Saibaba. Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως όλα πηγάζουν από τη “φαντασία” της Ρόι και τις “πομπώδεις ιδέες” της!!!

“Η συγγραφέας έφτασε στο σημείο να σκανδαλολογήσει και να αμφισβητήσει την αξιοπιστία των ανώτατων δικαστικών αναφερόμενη στις αποφυλακίσεις που εγκρίθηκαν για τους Babu Bajrangi, Maya Kodnani και Amit Shah”ανάφερε ο Δικαστής Chaudhari. (1)
Ο δικαστής σημείωσε επίσης ότι η Ρόι είχε καταδικαστεί παλιότερα για προσβολή του δικαστηρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο (2). Η βραβευμένη με διεθνείς διακρίσεις συγγραφέας θα πρέπει να απαντήσει στην κλήση που της έγινε μέχρι τις 25 Γενάρη 2016.

Η απειλούμενη δίωξη κατά της Ρόι, δεν στοχεύει μόνο στο πρόσωπο μιας σημαντικής προσωπικότητας του πνεύματος στην Ινδία η οποία έχει στρατευτεί με συνέπεια πολλά χρόνια τώρα, στους αγώνες των φτωχών και των καταφρονεμένων της μεγάλης αυτής χώρας. Σημαδεύει συνολικά το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί περισσότερο από ένα χρόνο και το οποίο διεκδικεί το σταμάτημα των διώξεων που υφίσταται ο καθηγητής Σαιμπάμπα. Διώξεις στην πραγματικότητα για τις ιδέες του και την κριτική που ασκεί στις πολιτικές του ινδικού καθεστώτος, ειδικά για την βάρβαρη εκστρατεία καταστολής και δολοφονιών στην ύπαιθρο. 

Σε όλη την Ινδία έχει ξαναρχίσει το κίνημα αλληλεγγύης που ζητά την απελευθέρωση του Σαιμπάμπα μαζί τώρα με την απαίτηση να πάψει κάθε σκέψη για δίωξη της ινδής συγγραφέως και αγωνίστριας. Στην επιτροπή που έχει συσταθεί από τον καιρό της πρώτης σύλληψης, συμμετέχουν εργατικές και φοιτητικές ενώσεις, αριστερά πολιτικά κόμματα, ενώσεις δικηγόρων, λογοτεχνών και δημοσιογράφων, καθηγητές πανεπιστήμιων και οργανώσεις πολιτικών και ανθρώπινων διαχωμάτων.


Στο Νέο Δελχί, το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016, πραγματοποιήθηκε πολύωρη καθιστική διαμαρτυρία στο υπαίθριο αστρονομικό πάρκο Τζαντάρ Μαντάρ. Παραβρέθηκαν και μίλησαν σημαντικές προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου της ινδικής πρωτεύουσας, ακτιβιστές από τα κινήματα αντίστασης, νομικοί και πρώην δικαστικοί. 

Μεταξύ αυτών και ο εθνικός γραμματέας του ΚΚ Ινδίας, βουλευτής της Άνω Βουλής, D Raja, ένδειξη πως η περιπέτεια και η δίωξη του Σαιμπάμπα έχει αναγκάσει και άλλες πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση. Τα ινδικά ΜΜΕ, το απόγευμα του Σαββάτου, μετέδιδαν πως και σε άλλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες μεταξύ αυτών και στο Χαϊντεραμπάντ. 



Σημειώσεις:

(1) Αναφέρεται σε άτομα της ακροδεξιάς που είχαν καταδικαστεί για τις σφαγές των μουσουλμάνων στο κρατίδιο Γκουτζαράτ το 2002
(2) Η Αρουντάτι Ρόι είχε καταδικαστεί στις 7 Μάρτη 2002 και πάλι για προσβολή του δικαστηρίου, έμεινε για μια μέρα στη φυλακή και αποφυλακίστηκε με πρόστιμο.
(3) Για το τμήμα του ρεπορτάζ σχετικά με το κατηγορητήριο ενάντια στην Ρόι, χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα της The Indian Express


http://antigeitonies.blogspot.gr/2016/01/blog-post_1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.