ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ!

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ!
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ!

Τα σχέδιά της για την ισοπέδωση του ασφαλιστικού παρουσίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τις επιταγές του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε από κοινού με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι. Εφαρμόζοντας και νομιμοποιώντας τους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, προχωράει ακόμα παραπέρα την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό, σε μια προσπάθεια να γκρεμίσει την κατάκτηση που λέγεται κοινωνική ασφάλιση. Μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων, που -μαζί με το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις- υπερασπίζονται τον κόσμο της δουλειάς απέναντι στη βαρβαρότητα και την αυθαιρεσία του κεφάλαιου. Η συναίνεση που έλαβε ο Τσίπρας από τους εργοδότες (με τους οποίους έσπευσε να συναντηθεί) αποτελεί τρανταχτή απόδειξη του μεγέθους της νέας αντιασφαλιστικής επιδρομής.

Ήδη από τον Αύγουστο έχουν ψηφιστεί δραματικές αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης και νέες περικοπές σε συντάξεις, επικουρικές, ΕΚΑΣ και εφάπαξ, που προστέθηκαν στις τεράστιες μειώσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Τα νέα όρια ηλικίας, σε συνδυασμό με τα χρόνια ασφάλισης που απαιτούνται (με δεδομένη την ανεργία και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων) σημαίνουν δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα και ταυτόχρονα αποτελούν δικαιολογία για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις.
Οι προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού, ακόμα κι αν γίνουν αποδεκτές όπως είναι από την ΕΕ και το ΔΝΤ, χειροτερεύουν κάθε πλευρά της κοινωνικής ασφάλισης. Είναι πέρα για πέρα ψεύτικες οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι δεν θα υπάρχουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Ο χωρισμός της σύνταξης σε "εθνική" και "ανταποδοτική" περιορίζει την υποχρέωση του αστικού κράτους σε ένα μηδαμινό ποσό-επίδομα που δεν διασφαλίζει ούτε καν την επιβίωση των συνταξιούχων και μετατρέπει το συλλογικό δικαίωμα στη σύνταξη σε "προσωπική" υπόθεση. Παράλληλα, ο νέος τρόπος υπολογισμού βασίζεται στις αποδοχές όλων των χρόνων δουλειάς του ασφαλισμένου και με μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, ώστε να καταλήγει σε σύνταξη πολύ μικρότερη από τη σημερινή. Είναι ενδεικτικό ότι για τους νέους συνταξιούχους προβλέπεται μείωση από 15% ως και 30%, ενώ έχουν προϋπολογιστεί μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων κατά 1,6 δις ευρώ το 2016 και 3,5 δις ευρώ συνολικά μέχρι το 2018.
Ακόμη και το κόλπο με τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» αποτελεί απόδειξη των μειώσεων που θα γίνουν στις συντάξεις. Μειώσεις που -προσωρινά- προβλέπεται να εφαρμοστούν με καθυστέρηση, σε μια προσπάθεια αποφυγής των αντιδράσεων. Σίγουρη είναι η περικοπή των επικουρικών με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που μετονομάζεται σε "συντελεστή βιωσιμότητας". Παράλληλα, αυξάνονται οι κρατήσεις για τους εργαζόμενους με άλλοθι την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Στην πραγματικότητα, όλες οι κρατήσεις πληρώνονται από τη δουλειά των εργαζόμενων και ο σκοπός είναι να μειωθεί ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργαζόμενων. Αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι οδηγούνται σε πλήρη ασφυξία.  Η ενοποίηση όλων των ταμείων εξισώνει προς τα κάτω τις παροχές και προς τα πάνω τις κρατήσεις για όλους τους ασφαλισμένους, ενώ διευκολύνει τη διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος, από τις επόμενες περικοπές μέχρι την αξιοποίηση των αποθεματικών για τα κέρδη του ντόπιου και ξένου κεφάλαιου.
Είναι ολοφάνερο σε κάθε εργαζόμενο, κάθε συνταξιούχο, κάθε άνεργο ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση αποτελούν ένα νέο χτύπημα στο δικαίωμα στην ασφάλιση. Χειροτερεύουν το παρόν και το μέλλον ολόκληρου του λαού. Πρέπει να γίνει καθαρό ότι η κυβέρνηση, για λογαριασμό συνολικά του συστήματος, αξιοποιεί τον αρνητικό συσχετισμό, που είναι αποτέλεσμα της αποσυγκρότησης της εργατικής τάξης και της συνεχούς οπισθοχώρησης του λαϊκού κινήματος. Ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση της κατάκτησης της κοινωνικής ασφάλισης είναι ο μαζικός, ανυποχώρητος λαϊκός αγώνας και το μόνο στήριγμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι ίδιες οι αστείρευτες δυνάμεις των εργαζόμενων και του λαού. Με όπλο την οργάνωση και τη συλλογικότητα, να αγωνιστούμε για την ανατροπή του νέου ασφαλιστικού, να παλέψουμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στη δουλειά και στη ζωή, κόντρα στην ηττοπάθεια και την υποταγή.
·     Με μαζικούς αγώνες να ανατρέψουμε το νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα!
·     Μέτωπο Αντίστασης και Πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική!
Ταξική Πορεία

taxikiporeia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.