ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Να μην περάσουν τα μέτρα εξόντωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς!

Να μην περάσουν τα μέτρα εξόντωσης
 της φτωχομεσαίας αγροτιάς!

Συντάκτης: Στέφανος Καπνιάς*

Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, στον Προμαχώνα, στα Τέμπη, στη Θεσσαλονίκη, στη Νίκαια, στη Γυρτώνη, στη Ροδόπη, στα Κερδύλλια και σ’ όλη την Ελλάδα οι αγρότες ξεσηκώνονται ενάντια στη μνημονιακή πολιτική που τους φτωχοποιεί και τους ξεκληρίζει.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., μνημονιακότερη των μνημονιακών, με απανωτά αντιαγροτικά μέτρα και με την τακτική τού «σοκ και δέος» έβαλε μπροστά το ξεπάστρεμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό -που κατ’ εντολή των «δανειστών» θέλει να περάσει στη Βουλή μπας και εξασφαλίσει την πολυπόθητη «αξιολόγηση»- είναι νομοσχέδια εξόντωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Σε μια περίοδο που σχεδόν ένας στους δύο αγρότες (πάνω από το 40%) έχει απλήρωτες τις εισφορές στον ΟΓΑ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. φέρνει νομοσχέδιο που τριπλασιάζει τις εισφορές, καταργεί τα ασφαλιστικά κλιμάκια, υπολογίζει τις εισφορές ως ποσοστό επί του εργατικού μισθού κ.λπ.

Οι αγρότες θα φορτώνονται με δυσβάσταχτες εισφορές, έχουν-δεν έχουν σοδειά, έχουν-δεν έχουν εισόδημα! Αν περάσει το τερατούργημα Κατρούγκαλου, οι απλήρωτες εισφορές θα γίνουν «βουνό» και χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά θα μείνουν χωρίς ασφάλιση, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς σύνταξη.
Τα μέτρα αυτά δεν έχουν στόχο ούτε τη διάσωση ούτε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, όπως λέει η κυβέρνηση.

Στόχο έχουν να κατεδαφίσουν ό,τι απέμεινε από τη δημόσια ασφάλιση και περίθαλψη, να κάνουν παρελθόν τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, να φορτώσουν κι άλλα βάρη σε αγρότες κι εργαζομένους, οδηγώντας τους βαθύτερα στη φτώχεια, στην ανέχεια και στην εξαθλίωση.

Ιδια μέτρα φοροεξόντωσης θα περιλαμβάνει και το φορολογικό νομοσχέδιο που σχεδιάζουν να φέρουν στη Βουλή: πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου για τους αγρότες, διπλάσιος φόρος (από 13% στο 26%) και διπλάσια προκαταβολή (από 55% στο 100%).

Δεν γλιτώνουν ούτε οι επιδοτήσεις που με τη νέα ΚΑΠ πετσοκόβονται (8,5% το 2014, 15% το 2015 και μέχρι 60% ώς το 2019) και δεσμεύονται για να ξοφληθούν χρέη, χαράτσια, εισφορές, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

Κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ έχουν στόχο να πετάξουν από την παραγωγή τους φτωχομεσαίους αγρότες, να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν χωράφια και καλλιέργειες, ώστε να γίνει φτηνότερη η αγροτική γη και να γίνει γρηγορότερα η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της αγροτικής παραγωγής στα χέρια του κεφαλαίου και των σύγχρονων τσιφλικάδων.

Πάνω απ’ όλα, με το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων και την υποβάθμιση-διάλυση της αγροτικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα χτυπιέται όση απέμεινε από τη διατροφική επάρκεια και βαθαίνει η πολιτική της υποτέλειας και της εξάρτησης από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές.

Μπροστά μας έχουμε μια αναμέτρηση. Η κυβέρνηση ξέρει ότι έχει απέναντί της τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και των αγροτών. Γι’ αυτό και ψάχνει στηρίγματα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στο Νταβός ή στα δεκανίκια του Κυριάκου και του Λεβέντη. Γι’ αυτό και ψάχνει τάχα για «ισοδύναμα»-στάχτη στα μάτια.

Γι’ αυτό και καθυστερεί να φέρει το φορολογικό στη Βουλή, μπας και εκτονώσει τις αντιδράσεις. Γι’ αυτό και έχουμε τα ζιγκ-ζαγκ και τα στρογγυλέματα στο ασφαλιστικό. Δεν παραιτείται, όμως, από τα σχέδιά της. Μόνο αν καταφέρει και περάσει αυτά τα μέτρα, μόνο τότε θα δώσουν το «ΟΚ» οι ιμπεριαλιστές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν.

Στην αναμέτρηση αυτή οι αγρότες δεν πάνε με στόχο απλά και μόνο να διαμαρτυρηθούν. Πάνε για να αντισταθούν, να μπλοκάρουν και να ανατρέψουν την πολιτική που τους φτωχοποιεί και τους ξεκληρίζει.

Δεν πάνε με στόχο απλά και μόνο να προβάλουν τα αιτήματά τους. Πάνε για να νικήσουν. Να κάνουν πίσω η κυβέρνηση και οι «δανειστές»-ιμπεριαλιστές. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και όχι τα διάφορα κατεβατά από αιτήματα που μπερδεύουν, διασπούν και αποπροσανατολίζουν τους αγρότες.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών μαζικοποιούνται ραγδαία από τις πλατιές μάζες της φτωχομεσαίας αγροτιάς που στενάζει και δίκαια απαιτεί να μην περάσει ούτε το νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα ούτε το νέο φορολογικό έκτρωμα. Να μη φτάσουν καν στη Βουλή!

Αυτή η μαζική κινητοποίηση της φτωχομεσαίας αγροτιάς μπορεί και πρέπει να τροφοδοτήσει και, με τη σειρά της, να τροφοδοτηθεί από τον μαζικό ξεσηκωμό όλων των εργαζομένων ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επιδρομή.

Σήμερα, είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να συγκροτηθεί ένα πλατύ, μαζικό ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ για την ανατροπή των σχεδίων κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ.

  • Να ενωθεί η φωνή των αγροτών με τη φωνή της εργατικής τάξης, των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων.

  • Να ενωθεί με τη φωνή των ανέργων και των μεταναστών, που συστηματικά μένουν έξω από τη συζήτηση παρ’ όλο που τα δικαιώματά τους επίσης θίγονται από το αντιασφαλιστικό τερατούργημα.

  • Να μην περάσει η κυβερνητική προσπάθεια της διάσπασης του λαϊκού κινήματος ενάντια στην αντιασφαλιστική επιδρομή.

  • Να μην περάσουν οι προτάσεις εργατοπατέρων και αγροτοπατέρων για «εξαίρεση» του τάδε ή του δείνα κλάδου.
Η δύναμη της λαϊκής αντίστασης βρίσκεται στη μαζική και ενιαία πάλη ενάντια στη χωρίς διακρίσεις επίθεση του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. 
Γιατί ακόμη και αν κάποιοι σήμερα «εξαιρεθούν», εάν αυτά τα μέτρα περάσουν, τότε πολύ σύντομα θα υπάρξουν νέα μέτρα γι’ αυτούς που «εξαιρέθηκαν».

* Στέλεχος του ΚΚΕ(μ-λ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.