ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΗΘΕΛΗΜΕΝΗ ΠΑΡΑΒΛΕΨΗ !!


Θα γίνουμε Ελβετία! 
(σχόλιο για τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης)

Την Ελβετία και την Ολλανδία πρόβαλλε ως κράτη-πρότυπα για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ο νέος υπερυπουργός Π. Λαφαζάνης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 Όπως είπε στην ομιλία του «όλα τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες και αναπτυγμένες χώρες έχουν αναβαθμίσει την πρωτογενή τους παραγωγή και την έχουν καθετοποιήσει. Και εκεί στηρίζουν πολλές χώρες από τις αναπτυγμένες και προηγμένες χώρες την προοπτική, το μέλλον τους και την απασχόλησή τους. Δείτε η Ελβετία, δεν στηρίζεται στις τράπεζες και στα ρολόγια. 
Στην αγροτική της παραγωγή, στην κτηνοτροφία της και στη βιομηχανία τροφίμων στηρίζεται. Την Ολλανδία δείτε και άλλα παραδείγματα προηγμένων χωρών». Στη βάση αυτή ο Π. Λαφαζάνης πρότεινε ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας που θα στηρίζεται στην αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα, σε αντίθεση με το μοντέλο του «χρηματοπιστωτικού-ναυτιλιακού-τουριστικού κέντρου» που, όπως είπε, προωθούνταν μέχρι τώρα.
 Και ενώ μίλησε για Ελβετίες, Ολλανδίες και «νέα μοντέλα» σ’ ολόκληρη την ομιλία του δεν είπε ούτε μια λέξη για την ΕΕ και την ΚΑΠ που χρόνια τώρα αποτελούν τις «ράγες» πάνω στις οποίες κινείται ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και οδήγησαν στην σημερινή άσχημη κατάσταση.

Δεκαετίες τώρα, μέσω της ΚΑΠ προωθήθηκαν αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που συρρίκνωσαν τον πρωτογενή τομέα και οδήγησαν στη διατροφική εξάρτηση της χώρας, στο ξεπάτωμα παραδοσιακών καλλιεργειών, στην καταστροφή της κτηνοτροφίας, στη μείωση-ξεκλήρισμα της αγροτιάς, σε ελλειμματικό αγροτικό ισοζύγιο και στη μετατροπή της χώρας μας σε εισαγωγέα-καταναλωτή αγροτικών προϊόντων όταν πριν την ένταξη στην ΕΕ (τότε ΕΟΚ) είχαμε θετικό αγροτικό ισοζύγιο και οι εξαγωγές αγροτικών μας προϊόντων υπερκάλυπταν τις εισαγωγές. 
Αποδείχτηκε ότι η ΚΑΠ δεν αποτελεί «εργαλείο» για την ανάπτυξη χωρών όπως η Ελλάδα αλλά αντίθετα ήταν και είναι το βασικό εργαλείο για την καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και την παραρτημοποίηση της ελληνικής οικονομίας.
Η ΚΑΠ δεν σχεδιάστηκε για να βοηθήσει χώρες σαν την Ελλάδα αλλά αντίθετα για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κρατών της ΕΕ που εκτός από τα βιομηχανικά προϊόντα είναι παγκόσμιες υπερδυνάμεις και στα γεωργοκτηνοτροφικά. Οι ανεπτυγμένες χώρες του ιμπεριαλιστικού πυρήνα της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία κλπ) δεν θέλουν ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα. 
Τον θέλουν σε ρόλο «παραπληρωματικό» στο δικό τους. Θέλουν τη χώρα μας καταναλωτή και όχι παραγωγό, χώρα εισαγωγέα και όχι εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων, χώρα-πελάτη στην οποία θα διοχετεύουν τις δικές τους υπερπαραγωγές, τα «βουνά από βούτυρα-τυριά και λίμνες από γάλα» που πλεονάζουν σ’ αυτές τις χώρες. Χρειάζονται λοιπόν πολλά για «να γίνουμε Ελβετία». 
Και το πρώτο που χρειάζεται είναι η ανατροπή της ΚΑΠ, η έξοδος από την ΕΕ, το σπάσιμο των δεσμών της εξάρτησης. Μόνο που αυτό είναι μια άλλη κουβέντα, αφορά το λαό και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ και κάτι ξέρει ο Λαφαζάνης που δεν την ανοίγει. 
Σ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.