Οι γκρίζες ζώνες του Παύλου Μελά
Αμετακίνητη η μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως από το χώρο του πρώην στρατοπέδου που παραχωρείται στο δήμο
Το πρώην στρατόπεδο "Παύλου Μελά" ανήκει από χθες "στην τοπική κοινωνία". Οι πανηγυρικές ανακοινώσεις έγιναν από τον δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη, τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Μόνο που τα "ψιλά γράμμματα" της σύμβασης δείχνουν ότι μεγαλοϊδιοκτήτης του χώρου θα είναι το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), με "συνέταιρο" τη μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως.
Το δύσκολο πρόβλημα της σύστασης φορέα διαχείρισης του πρώην στρατοπέδου, στη σύνθεση του οποίου θα αποτυπώνονται οι συσχετισμοί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αφέθηκε για αργότερα.
Το ΤΕΘΑ υποχώρησε από την απαίτησή του να χτιστούν κατοικίες για στελέχη του στρατού σε έκταση 50 στρ. μέσα στο πρώην στρατόπεδο "Παύλου Μελά", αποδεχόμενο την ανταλλαγή με 87 διαμερίσματα στην Νικόπολη.
Η μητρόπολη κρατάει για λογαριασμό της οκτώ στρ. του πρώην στρατοπέδου, μέσα στο οποίο εδώ και καιρό έχει δημιουργήσει τετελεσμένα με οικοδομικές επεκτάσεις χαμηλού προφίλ γύρω από τη μικρή εκκλησία εντός του "Παύλου Μελά", στο σημείο που βρίσκεται στα όρια της Σταυρούπολης και της Νεάπολης.
Χθες ανακοινώθηκαν η χρηματοδότηση του εγχειρήματος της ανάπλασης με 10 εκατ. από το πρόγραμμα για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις του ΕΣΠΑ, μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και η στέγαση μουσείων εθνικής Αντίστασης και ποντιακού ελληνισμού.
Το ερώτημα είναι από που θα προέλθουν τα χρήματα για την διαμόρφωση και λειτουργία του χώρου αφού τα 10 εκατ. επαρκούν για μελέτες αποκατάστασης των κτιρίων και την αρχική φάση.
Το μέλος της Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά Πέτρος Κακούρος, κωδικοποιεί τα αδιευκρίνιστα σημεία της σύμβασης:
1. Ισχύει ότι ο δήμος θα πληρώνει στο ΤΕΘΑ το 5% επί της αντικειμενικής αξίας του χώρου; Κι αν ναι, πώς θα γίνεται ο υπολογισμός εφόσον δεν υπάρχει ρυμοτομικό σχέδιο;
2. Με ποιους όρους δόμησης θα "αξιοποιήσει" η μητρόπολη το χώρο των 8 στρεμμάτων;
3. Η σύμβαση προβλέπει ότι το 10% του ποσού που θα προκύπτει από δραστηριότητες εντός του πρώην στρατοπέδου θα αποδίδεται στο ΤΕΘΑ. Ποιες θα είναι οι δραστηριότητες αυτές, από που θα αντλούνται τα χρήματα και επί ποιου ποσού θα υπολογίζεται το 10%;
4. Ποια δεδομένα θα περιλαμβάνει η προβλεπόμενη από τη σύμβαση "μελέτη βιωσιμότητας" της παραχωρούμενης έκτασης που θα πρέπει να κατατεθεί εντός τριών μηνών;
5. Ποιος θα έχει τον τελικό λόγο για τις χρήσεις και τις δραστηριότητες εντός του πρώην στρατοπέδου: Ο δήμος, στον οποίο παραχωρείται ο χώρος για 99 χρόνια, ή το ΤΕΘΑ;
http://pressenger.gr/news/society/20170308/oi-gkrizes-zones-toy-payloy-mela
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.