ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Λοκ άουτ της εργοδοσίας και απολύσεις

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ (ΒΦΛ) ΚΑΒΑΛΑΣ 
Λοκ άουτ της εργοδοσίας και απολύσεις

Με 48ωρη απεργία σήμερα Δευτέρα 27 και αύριο Τρίτη 28 Ιούνη συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας, αντιδρώντας στα σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλει μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στο σχέδιο 3μηνης διαθεσιμότητας που ανακοίνωσε η εταιρεία για το επόμενο διάστημα.
Κατά την πρώτη μέρα της απεργίας οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν από τα χαράματα στις πύλες του εργοστασίου, παρά την προκλητικά έντονη παρουσία των δυνάμεων καταστολής και τις πιέσεις της εργοδοσίας να σπάσουν την απεργία. Νέα 48ωρη απεργία κήρυξε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, για Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Ιούνη.

(άρθρο από τη "Προλεταριακή Σημαία" που κυκλοφορεί)

Στις 9 Ιούνη 2016, η εργοδοσία στην ΒΦΛ προχώρησε σε κλείσιμο του εργοστασίου (σταμάτημα της παραγωγής στο μεγαλύτερο μέρος της) και έδωσε υποχρεωτικές άδειες στο σύνολο του μόνιμου προσωπικού 200 εργαζομένων. Παράλληλα, τους κοινοποίησε με εξώδικα την απόλυσή τους!
Οι κινήσεις αυτές της εργοδοσίας ήταν η απάντηση στην άρνηση των εργαζόμενων να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις 40% και πλήρη απεμπόληση των δικαιωμάτων τους (σταθερό ωράριο, ορισμένο πόστο με σαφή καθήκοντα).

Και το όνομα αυτού, Λαυρεντιάδης
Στον γνωστό σε όλους Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ανήκουν από το 2009 τα Λιπάσματα Καβάλας, «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ΕLFE ΑΒΕΕ» (πρώην ΒΦΛ Ν. Καρβάλης), ο οποίος ανέλαβε ως μοναδική υποχρέωση τις δανειακές υποχρεώσεις της, που δεν εξόφλησε ποτέ!
Όπως καταγγέλλει η ΟΕΧΒΕ (Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες Ελλάδας), ο Λ. Λαυρεντιάδης είναι υπεύθυνος «για χιλιάδες εργαζόμενους που κατέληξαν στην ανεργία, όπως είναι οι πρώην εργαζόμενοι των επιχειρήσεων συμφερόντων Λαυρεντιάδη: ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ, ΙΝΤΕΡΚΕΜ, ALAPIS, ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ, ΜΠΑΛΛΗΣ και πολλές άλλες ακόμη».

Το μεγάλο κόλπο
Για να γίνει κατανοητό το πώς μεθοδεύτηκε η σημερινή κατάσταση πρέπει να γυρίσουμε λίγο πίσω στο χρόνο.
Εν αρχή ήταν η «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ΕLFE ΑΒΕΕ».
Στη συνέχεια, εμφανίστηκαν σταδιακά 3 αλλοδαπές εταιρείες, PFIC LTD, CENTROFARO SERVICES LTD και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΒΕΕ, που δηλώνουν ως έδρα τα γραφεία της πάλαι ποτέ ALAPIS, και ενοικίασαν δήθεν τις εγκαταστάσεις των ΕLFE ΑΒΕΕ, με ταυτόχρονο δανεισμό των εργαζομένων στις συγκεκριμένες εταιρείες.
Σήμερα, λήγουν οι συμβάσεις ενοικίασης των εργαζομένων της ΕLFE ΑΒΕΕ στις 3 άλλες εταιρείες και δεν ανανεώνονται!
Η ΕLFE ΑΒΕΕ δεν έχει παραγωγή (γιατί έχει νοικιάσει τον εξοπλισμό στις PFIC, CENTROFARO και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ) κι έτσι δεν χρειάζεται και τους εργαζόμενους τους οποίους …απολύει!
Στη συνέχεια, οι 3 εταιρείες συνεχίζουν να λειτουργούν απασχολώντας μόνο τους 70 συμβασιούχους και όσους σκύψουν το κεφάλι και υπογράψουν τις νέες ατομικές συμβάσεις!

Εργοδοτικοί εκβιασμοί και κυβερνητικά ρουσφέτια
Η εργοδοσία της ΕLFE ΑΒΕΕ εκβιάζει τους εργαζόμενους καθημερινά και φτάνει να καταγγέλλει το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) γιατί επέτρεψε τη παρουσία του σωματείου στον έλεγχο που διενήργησε!
Το ΤΕΕ δηλώνει αναρμόδιο να εκφέρει άποψη, για τις καταγγελίες του σωματείου των εργαζόμενων σχετικά με την ασφάλεια των (τόνων) αποθηκευμένων χημικών στο εργοστάσιο, δείχνοντας σαν αρμόδιους του μηχανικούς της εταιρίας που πρόσκεινται στην εργοδοσία!
Τέλος, 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας πέρασαν, στις αρχές Απρίλη, φωτογραφική τροπολογία με την οποία απαλλάσσεται η ΕLFE ΑΒΕΕ από τον ΕΦΚ για την χρήση του φυσικού αερίου σαν πρώτη ύλη και μάλιστα αναδρομικά από τη 1/1/2016! Με κυβερνητικές πλάτες, παραχωρούνται ρουσφέτια στον υπόδικο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη!

Ποιος είπε ότι οι νόμοι δεν φτιάχνονται κατά παραγγελία του κεφαλαίου, έτσι ώστε να βρίσκει τρόπους να ξεγλιστρά, να μην πληρώνει φόρους, τους εργαζόμενους, να μπορεί να απολύει χωρίς αποζημίωση κ.ο.κ.;

Το μόνο που βρήκε να πει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, κατά την επίσκεψη της στο εργοστάσιο, ήταν πως «αυτά (τις απολύσεις) τα ξέρουμε, τα έχουμε δει και σε άλλες εταιρίες».

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση, αλλά παρά τις αντιξοότητες, παραμένουν στον δρόμο και αγωνίζονται ενωμένοι. Καθημερινά βρίσκονται στην είσοδο του εργοστασίου και απαιτούν να συνεχίσουν να δουλεύουν. Κρίσιμη για την συνέχιση του αγώνα θα είναι η αλληλεγγύη και η στήριξη των υπόλοιπων εργαζόμενων στον αγώνα τους.

Χ.Γ.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις της Θεανώ Φωτίου (αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.