ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

ΙΣΠΑΝΙΑ | Pablo Hasel: "Στη φυλακή για την καταγγελία του καθεστώτος"

ΙΣΠΑΝΙΑ | Pablo Hasel: "Στη φυλακή για την καταγγελία του καθεστώτος"


*Τροποποιήσαμε τη δημοσίευση, έπειτα από δικό μας λάθος σε σχέση με την εξέλιξη της φυλάκισης του Hasel. Η απόφαση της φυλάκισης αναβλήθηκε για την επόμενη Παρασκευή.


Χθες, Σάββατο 6/2, αναβλήθηκε η απόφαση της φυλάκισης του Pablo Hasel για την άλλη Παρασκευή.
O Χασέλ καλείται να εκτίσει την ποινή των εννέα μηνών. Έγκλημά του, η καταγγελία αυτού του συστήματος.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του ανέφερε πως το μόνο που μπορεί να κερδίσει την ελευθερία του θα είναι η αλληλεγγύη του κόσμου στους δρόμους, και πως δεν πρόκειται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να κάνει οτιδήποτε που να μοιάζει με μετάνοια ή υποχώρηση.


Το Σάββατο εκατοντάδες διαδηλωτές βρέθηκαν σε δρόμους της Ισπανίας ζητώντας τη λευτεριά του Καταλανού αγωνιστή. Η αλληλεγγύη του κόσμου σε πόλεις όλης της χώρας είναι δυνατή.

Η γύμνια και η βρωμιά αυτού του συστήματος δεν κρύβεται με φυλακίσεις και καταστολή. Είναι σκληρό καθημερινό βίωμα των λαών όλου του κόσμου. Όλων εκείνων που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την εκμετάλλευση και τη φτώχεια. Εκείνων που είδαν τις χώρες τους να κομματιάζονται από τις βόμβες των ιμπεριαλιστών. Των θυμάτων της κρατικής τρομοκρατίας και της καταστολής και όλων όσων βιώνουν την ένταση της φασιστικοποίησης.


Αυτά για τα οποία μιλάει ο Hasel μέσα από τα τραγούδια του και για τα οποία η "Δικαιοσύνη" της Ισπανίας τον βαφτίζει τρομοκράτη και τον φυλακίζει, είναι η μοίρα των λαών σε αυτό το σύστημα. Θέλουν να εμπεδώσουν την υποταγή και τον φόβο. Γιατί ξέρουν πως αυτό το μαύρο μέλλον δεν είναι δικό μας. Το δίκιο των λαών δε φιμώνεται. Κερδίζει μέσα απ' τους αγώνες.

O Pablo Hasel απειλείται να μπει στη φυλακή λόγω των στίχων του και των αναρτήσεων του στο twitter που εκφράζουν τις πολιτικές του απόψεις για την Ισπανία αλλά και συνολικά την αντίθεσή του στο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα. Καταδικάζεται για την ιδεολογική του τοποθέτηση, την εναλλακτική που προσπαθεί να προωθήσει δηλαδή τον δρόμο τους αγώνα, τις κόκκινες κομμουνιστικές ιδέες και την δράση του στον δρόμο. Το εθνικό δικαστήριο πριν μια βδομάδα διέταξε την φυλάκιση του δίνοντάς του 10 μέρες περιθώριο να παραδοθεί εθελοντικά. Αλλά ο ίδιος δεν θα το κάνει "Δεν θα εμφανιστώ αυτοβούλως γιατί μετά από την άδικη δίκη που δέχτηκα μια τέτοια επιλογή θα την θεωρούσα ταπεινωτική. Είναι θέμα αξιοπρέπειας να μην πάω φυλακή με τέτοιον τρόπο. Θα πρέπει να με απαγάγουν για να μπω μέσα, σε όποιο σημείο και να είμαι, που μάλλον αυτό το μέρος θα είναι το σπίτι μου."

Ο Pablo Hasel συμμετείχε την Τετάρτη σε μια συνέντευξη που οργανώθηκε από την MEP CLARA PONSATI και μαζί με τον ράπερ Valtonyc και την δικηγόρο τους. Ο Valtonyc μένει στις Βρυξέλες από το 2018 για να γλυτώσει την φυλακή, αφού αντιμετώπιζε παρόμοιες κατηγορίες με τον συνάδελφο του και έτσι ζήτησε ασυλία για να μπορέσει να φύγει από την Ισπανία πριν το συλλάβουν.

Ο Hasel μίλησε για την πρώτη του σύλληψη το 2011 και την κατάσχεση των πραγμάτων του στο σπίτι του. "Τότε έμενα με την οικογένεια μου. Η Ισπανική αστυνομία πήρε σημειώσεις, κάμερες, μπλούζες και βιβλία καθαρά και μόνο επειδή ήταν κομμουνιστικά και με κατηγόρησαν τότε για αυτό που λέγαν στήριξη της τρομοκρατίας σε 20 τραγούδια μου. Πήραν τα πράγματα μου, τον υπολογιστή μου αλλά ακόμα τα πράγματα των γονιών μου και των αδερφών μου. Περίμενα ένα βράδυ στο μπουντρούμι τους και με έβγαλαν μέχρι να γίνει δίκη, στην οποία αποφάσισαν 2 χρόνια φυλάκισης για το περιεχόμενο των τραγουδιών μου."

Τότε δεν είχε μπει φυλακή επειδή ήταν η πρώτη του ποινή. "Ο στόχος αυτών των ποινών είναι να περιορίσουν την ελευθερία της έκφρασης και να χρησιμοποιήσουν μερικούς από εμάς σαν αποδιοπομπαίους τράγους για να φοβηθεί η υπόλοιπη κοινωνία να κάνει κριτική στην μοναρχία, το αστυνομικά σώματα ή όταν έρθει η ώρα να δείξει την αλληλεγγύη του στους πολιτικούς κρατούμενους του Ισπανικού κράτους". Ο Hasel αναφέρει και την Isabel Aparacio που πέθανε το 2014 στις φυλακές της Zueras για την οποία λέει πως "την εξοντώσανε επειδή ήταν κομμουνίστρια".

Επίσης ο Hasel κατηγορείται για 64 tweets στα οποία το εθνικό δικαστήριο τον καταδίκασε επειδή εξέφρασε την αλληλεγγύη του με τον πρώην αρχηγό της ΕΤΑ και τον Joseba Arregi, ο οποίος έπεσε θύμα σκληρών βασανιστηρίων της Ισπανικής αστυνομίας και ο Hasel το κατήγγειλε. Όταν ο Hasel τα είχε γράψει αυτά οι οργανώσεις της ETA και της Grapo είχαν διαλυθεί καιρό πριν αλλά παρόλα αυτά καταδικάζεται σαν υποστηρικτής τους.

"Η Ισπανία είναι ένα από τα κράτη με τους περισσότερους φυλακισμένους καλλιτέχνες, κάτι που δείχνει ότι στην Ισπανία δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου. Μόνο οι φασίστες έχουν δικαίωμα να μιλάνε και να λένε τις βαρβαρότητες τους".

Ο Valtonyc ο οποίος συμμετείχε και αυτός στην συνάντηση καταδικάστηκε και αυτός για υποστήριξη της τρομοκρατίας, την προσβολή της βασιλείας και για απειλές μέσω των τραγουδιών του σε 3 χρόνια. Ο καλλιτέχνης από την Μαγιόρκα αποφάσισε όπως ο ίδιος λέει, να αυτό-εξοριστεί στις Βρυξέλλες για να αποφύγει την φυλακή. Στην ερώτηση αν ο Hasel θα κάνει το ίδιο αυτός απάντησε "Το έχω σκεφτεί και αποφάσισα να μείνω εδώ. Θα χρησιμεύσει καλύτερα η φυλάκιση μου για να μεταδώσει το μήνυμα ότι το κράτος προτίθεται να μας σιωπήσει επειδή φοβάται, θα χρησιμεύσει για να αφαιρέσει τη μάσκα της δημοκρατίας που φοράει, επειδή περιπτώσεις όπως η δική μου δείχνουν ότι παραβιάζουν αυτές τις θεμελιώδεις δημοκρατικές ελευθερίες. Εδώ δεν υπάρχει ίχνος δημοκρατίας. Αν έφευγα τώρα θα έφευγε και ένα πρόβλημα από τη πάνω τους. Είναι και αυτό μέρος της στρατηγικής τους να με λυγίσουν."

Όταν ρωτήθηκε αν περιμένει να κάνει κάτι για την υπόθεση του η σημερινή κυβέρνηση του PSOE και του Pedro Sanchez η οποία έκανε κριτική για την απόφαση όταν ήταν αντιπολίτευση ο Hasel είπε:

"Δεν περιμένω τίποτα από αυτούς. Είναι συνεργοί οπότε και ένοχοι για αυτήν την φυλάκιση. Δεν πρόκειται να ζητήσω συγχώρεση, δεν πρόκειται να ζητήσω την λευτεριά μου από αυτούς και δεν ούτε μετάνοια επειδή δεν έχω να μετανιώσει για τίποτα που έχω κάνει. Προφανώς έχουν την εξουσία να με ελευθερώσουν. Και δεν κάνουν απολύτως τίποτα, ούτε καν για να αλλάξουν τον ποινικό κώδικα ο οποίος επηρεάζει πολλούς από εμάς από μόνος του. Για αυτό δεν περιμένω απολύτως τίποτα από την λεγόμενη προοδευτική κυβέρνηση. Αν κερδίσω την ελευθερία μου αυτό θα οφείλεται από την πίεση του κόσμου και μόνο.

Η δικηγόρος του Pablo Hasel, Isabel Elban, η οποία είχε αναλάβει και την υπόθεση του Valtonyc λέει: «Η ελευθερία της έκφρασης προστατεύει ακριβώς εκείνες τις απόψεις που είναι δυσάρεστες, που μπορούν να διαταράξουν την κυρίαρχη δύναμη, αυτές οι φωνές που αμφισβητούν το καθιερωμένο σύστημα, ειρηνικά προφανώς. Αυτό σημαίνει το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Σε αυτό το πλαίσιο είναι περίεργο το γεγονός ότι αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις που ανέφερε ο Hasel, ενώ δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο για την ειρηνική συνύπαρξη στην Ισπανία, από την άλλη ορισμένα εγκλήματα και καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων πραγματοποιούνται από τις αρχές και την αστυνομία με πολύ έντονο τρόπο. Κάνουν μια απαράδεκτη παρέμβαση στο θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Αυτό που αποκαλούμε πολιτική της αποθάρρυνσης είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουν οι δημοκρατικές κοινωνίες, διότι εάν υπάρχει αποτέλεσμα αποθάρρυνσης, αποτέλεσμα αυτό-λογοκρισίας στους πολίτες, αυτό που πλήττεται σοβαρά είναι το δημοκρατικό σύστημα ".

"η δικαιοδοσία για τη δίωξη αυτών των εγκλημάτων ανήκει στο Εθνικό Ανώτερο Δικαστήριο και την τελευταία λέξη σχετικά με τις ποινές που έδωσε αυτό βρίσκεται στο Ανώτατο Δικαστήριο. Έχει υψηλότερες δικαιοδοτική εξουσία στις υποθέσεις της Ισπανίας όταν μιλάμε για εγκλήματα προσβολής κατά του βασιλιά και το έγκλημα της τρομοκρατικής υποστήριξης ". Και, σύμφωνα με την Έλμπαλ, "η εξέταση της υποστήριξης της τρομοκρατίας μέσω τραγουδιών, στίχων ή tweets αποτελεί απόλυτη παρέμβαση στο δικαίωμα στην καλλιτεχνική δημιουργία και στην ελευθερία της έκφρασης, επειδή το ποινικό δίκαιο πρέπει να ασκείται από την αρχή της ελάχιστης παρέμβασης. Αν όχι τότε είμαστε ενώπιον δικαστών του Εθνικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου που συγχέουν τους αλληγορικούς, επιδεινωμένους, υπερβολικούς στίχους της ραπ με την πραγματικότητα".

Ο Valtonyc συμπληρώνει πως: "Μας κατηγορούν ότι ευχόμαστε θανάτους όταν αυτό είναι προφανώς ψέμα. Δημιουργούμε τραγούδια, είμαστε καλλιτέχνες και το να μας κατηγορούν σαν δολοφόνους είναι το ίδιο παράλογο με το να ισχυρίζεται κάποιος πως ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ (συγγραφέας του μυθιστορήματος "Λολίτα") είναι παιδεραστής. Όταν η Esperanza Aguirre όμως είχε πει πως οι αρχιτέκτονες πρέπει να πεθάνουν, μετά είπε πως ήταν όλο ένα αστείο και δεν έγινε τίποτα. Εμένα με καταδίκασαν για αποδεδειγμένα πράγματα που είπα όπως το ότι οι Βουρβόνοι είναι απατεώνες κάτι που το ξέρει όλος ο κόσμος".

Ο Valtonyc περιμένει και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Βελγίου για την έκδοσή του αφού την πρώτη φορά του είχαν δώσει ήδη μια ασυλία. "Ελπίζω να ακολουθηθεί η ίδια πορεία που είχε ακολουθηθεί στην πρώτη φάση , και να μην επηρεαστεί η απόφαση μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις που υπέστη το Βέλγιο επειδή ένα από τα έγκλημα σχετιζόμενο με εμένα αφορά την "υποστήριξη" της τρομοκρατίας.".


Το καθήκον της διεθνιστικής αλληλεγγύης και η όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση της Ισπανίας και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους αγωνιστές και την αριστερά είναι επιτακτικά. Ο πιο σημαντικός καθοριστικός παράγοντας όμως είναι η αναίρεση της φυλάκισης από τον ίδιο τον λαό στην Ισπανία και την αλληλεγγύη του. Έχουν γίνει ήδη κινητοποιήσεις κόντρα στο τελεσίγραφο για την φυλάκιση του Hasel, και κόντρα στην φασιστικοποίηση από το κράτος της Ισπανία με την δυσκολία των απαγορεύσεων εν μέσω πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.