ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ!!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!

ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ!!





ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΡΙΝΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ...

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ!

Η Γερουσία της Αργεντινής ενέκρινε την  Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020, με 38 ψήφους υπέρ έναντι 29 κατά νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις ως την 14η εβδομάδα της κύησης. 

το φεμινιστικό κίνημα παλεύει για δεκαετίες, για να πετύχει την νομιμοποίηση  των αμβλώσεων σε αυτή την συντηρητική - καθολική χωρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο νέος νόμος προβλέπει την νομιμοποίηση της άμβλωσης έως την 14η εβδομάδα εγκυμοσύνης στην Αργεντινή!



Μέχρι τώρα, οι αμβλώσεις επιτρεπόταν μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή όταν η υγεία της μητέρας ήταν σε κίνδυνο. Χωρίς πρόσβαση σε νόμιμες αμβλώσεις, δεκάδες χιλιάδες γυναίκες πραγματοποιούσαν μυστικές αμβλώσεις κάθε χρόνο, συχνά από άτομα που δεν είχαν ιατρική εκπαίδευση.

Η απουσία της δυνατότητας στην ελεύθερη πρόσβαση στην νόμιμη άμβλωση έχει καταδικάσει εκατομμύρια έφηβες κοπέλες, μέχρι στιγμής, να προχωρούν σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και γέννες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, μόνο στην Αργεντινή, περισσότερες από 7000 κοπέλες ηλικίας 10-14 ετών, θύματα βιασμών, γέννησαν τη διετία 2016-1018, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Δικτύου της Αργεντινής στην Πρόσβαση στην Ασφαλή Έκτρωση.



«Η άμβλωση έπρεπε να είχε νομιμοποιηθεί πριν από πολύ καιρό», λέει η διαδηλώτρια  Carmen Dolores Piñeiro, η οποία έκανε την πρώτη της άμβλωση όταν ήταν 16 ετών.

Λέει ότι ήταν τυχερή που οι γιατροί συμφώνησαν να κάνουν την άμβλωση παράνομα σε ένα νοσοκομείο και πήγε καλά.


Η έγκριση του νομοσχεδίου -στη γενέτειρα του Πάπα Φραγκίσκου, κεντρικής φυσιογνωμίας της Καθολικής Εκκλησίας και της εξουσίας της - εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μια μεγαλύτερη αλλαγή στη συντηρητική Λατινική Αμερική, όπου αυξάνονται οι εκκλήσεις να διευρυνθούν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σε όλη τη Λατινική Αμερική, όπου είναι ισχυρή η επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας, οι εκτρώσεις είναι ποινικά διώξιμες και αυτό δεν έχει ανατραπεί μέχρι σήμερα. Μάλιστα, πολλές γυναίκες καταλήγουν στη φυλακή, επειδή αναζήτησαν ιατρική βοήθεια μετά από αποβολή.

Σε όλη τη Λατινική Αμερική οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο στην Κούβα, στην Ουρουγουάη και σε κάποιες περιοχές του Μεξικού. 

το γεγονός πως μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν και διαδηλώσεις των υπέρμαχων της απαγόρευσης των αμβλώσεων καθιστά την επιτυχία του λαού της Αργεντινής πιο σημαντική!!

 

(στοιχεία από άρθρο του διαδικτυακού bbc, lifo και efsyn)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.