ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Γρηγόρης Λαμπράκης θα συνεχίζει να μας οδηγεί !

Γρηγόρης Λαμπράκης
 θα συνεχίζει  να μας οδηγεί  !


Καλεί τους πολίτες, οπαδούς της ειρήνης, τους αντιπολεμικούς αγωνιστές και κάθε εργαζόμενο και νέο να τιμήσουν την μνήμη και τα ιδανικά του Γρηγόρη Λαμπράκη.Να πυκνώσουν τις γραμμές του αντι-ιμπεριαλιστικού αγώνα και να καταδικάσουν τις πολιτικές και τα συμφέροντα που υποστηρίζουν τους εμπρηστές των πολέμων στην Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο.

Σάββατο 23 Μαΐου 2020, στις 12 το μεσημέρι
Μνημείο Λαμπράκη, Συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού

 

Ο αγωνιστής της ειρήνης
και της αριστεράς
 και γιατρός του λαού
Γρηγόρης Λαμπράκης
 θα συνεχίζει  να μας οδηγεί  !

Συμπληρώνονται 57 χρόνια από την δολοφονία του αγωνιστή της Ειρήνης, βουλευτή της ΕΔΑ και μαχητή της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Λαμπράκης κτυπήθηκε θανάσιμα στις 22 Μαΐου από παρακρατικούς που είχαν την  κάλυψη της αστυνομίας και την καθοδήγηση του κράτους της δεξιάς και της αμερικανοκρατίας στην συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.  Πέθανε στις 27 Μαΐου τα ξημερώματα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ο θάνατος του ξεσήκωσε την οργή του λαού μας και τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας των λαών. Η δολοφονία του στόχευε στην κάμψη του φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της εποχής, στην υπονόμευση των λαϊκών και εργατικών αγώνων και στην επιβολή κλίματος τρομοκρατίας, φόβου και εν τέλει δικτατορίας. Πολιτικές που εξασκήθηκαν σε βάρος του λαού μας για πολλές δεκαετίες από τις κυβερνήσεις της αστικής τάξης και των ξένων αφεντικών της πριν και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την τριπλή κατοχή.


Τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε και πέθανε ο Μαραθωνοδρόμος της Ειρήνης, Γρηγόρης Λαμπράκης παραμένουν ως τις ημέρες μας επίκαιρα! Ο πόλεμος, μέσο και αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, των καπιταλιστικών συμφερόντων και των εθνικιστικών αντιδραστικών αντιθέσεων, συνεχίζει να απειλεί την ανθρωπότητα. Οι πολεμικοί εξοπλισμοί και δαπάνες αντί να μειώνονται σημειώνουν κάθε χρονιά  νέα ρεκόρ σε όλο τον κόσμο με πρωταγωνιστές τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, παλιές και ανερχόμενες. Ακόμα και συμφωνίες για μερικό ή προσχηματικό  περιορισμό επικίνδυνων όπλων και πυρηνικών ανατρέπονται. Οι επεμβάσεις, το αιματοκύλισμα λαών, η επαναχάραξη των συνόρων και η διάλυση κρατών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Όχι μόνο στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Οι βαλκανικοί λαοί συνεχίζουν να αποτελούν υποψήφια θύματα μιας νέας αλληλοσφαγής  εξαιτίας των σχεδίων για αλλαγή συνόρων και του τυφλού εθνικιστικού μίσους  που υποκινούν οι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιες αστικές τάξεις. Η απελπισία και τα καραβάνια των ξεριζωμένων προσφύγων μεγαλώνουν εξαιτίας κυρίως των πολεμικών αναμετρήσεων και των επεμβάσεων. Οι κίνδυνοι για περιφερειακούς ή ακόμη και για ένα γενικευμένο πόλεμο αυξάνονται!  Στην περιοχή μας ύστερα από την Συρία ένα νέο επικίνδυνο μέτωπο στην Λιβύη απειλεί να μπλέξει στον κύκλο αίματος και άλλους λαούς της περιοχής της Ανατολικής  Μεσογείου.


Τα αιτήματα  του κινήματος για ειρήνη και ανεξαρτησία το οποίο υπηρέτησε και γι αυτό θυσιάστηκε ο Γρηγόρης  Λαμπράκης παραμένουν αδικαίωτα.  Ιδιαίτερα αυτά που αφορούν την επικίνδυνη εμπλοκή της  χώρας μας σε επιθετικούς  πολεμικούς συνασπισμούς  και την παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της. Πολιτικές και συμφωνίες που ακολούθησαν πιστά και αναβάθμισαν, δεξιές, σοσιαλδημοκρατικές και ψευδό-αριστερές κυβερνήσεις όλες τις τελευταίες δεκαετίες. Η έξοδος από το ΝΑΤΟ, το διώξιμο των αμερικάνικων βάσεων, η ανατροπή των συμφωνιών επέκτασης τους και σε άλλα σημεία της επικράτειας, η διακοπή κάθε συμμετοχής σε Νατοϊκές επεμβατικές και κατοχικές δυνάμεις στο εξωτερικό, αποτελούν ζητήματα ύψιστης σημασίας  για την διασφάλιση της ειρήνης και της συμβίωσης με τους γειτονικούς λαούς. Οι ιμπεριαλιστές, ειδικότερα οι Αμερικανοί και οι Νατοϊκοί δεν είναι υπερασπιστές της ειρήνης και της ασφάλειας των συνόρων  στην περιοχή αλλά υποκινητές αντιθέσεων για τα συμφέροντα  των πολυεθνικών τους, εμπρηστές του πολέμου και αδίστακτοι έμποροι όπλων. Οι πολυεθνικές του πετρελαίου με τα μεγαλεπήβολα σχέδια για εξορύξεις και αγωγούς δεν είναι φορείς ανάπτυξης αλλά υποκινητές πολεμικών ανταγωνισμών, ληστές του ορυκτού πλούτου των χωρών της περιοχής και υπεύθυνοι καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος.  

Τιμάμε σήμερα τον Γρηγόρη Λαμπράκη ! Θυμίζουμε στην νέα γενιά την μορφή, τους αγώνες, την θυσία του ! Στιγματίζουμε στην αιώνια χλεύη τους φυσικούς δολοφόνους και τους ηθικούς αυτουργούς! Ιδιαίτερα στην φετινή επέτειο αναδείχνουμε και την άλλη πλευρά της προσωπικότητας και της δράσης του. Τον γιατρό, ερευνητή και υφηγητή της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Γρηγόρη Λαμπράκη, που ξεχώρισε υπηρετώντας στην κυριολεξία τους απλούς ανθρώπους του λαού μας και παλεύοντας για να έχουν ιατρική περίθαλψη οι φτωχοί και οι εργαζόμενοι του καθημερινού μόχθου. Παλεύουμε για την αναγέννηση του αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος στην χώρας ενάντια στους εμπρηστές των πολέμων. Απαντάμε στον τυφλό αντιδραστικό εθνικισμό με την διεθνή αλληλεγγύη των λαών που αγωνίζονται και πολεμάνε τον ιμπεριαλισμό! Τείνουμε χέρι φιλίας και συναδέλφωσης στους γειτονικούς λαούς, στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στους αγωνιστές της αριστεράς και της δημοκρατίας στην Τουρκία που θυσιάζονται  για να κερδίσουν την ελευθερία τους ενάντια στον φασισμό! Ενώνουμε την φωνή μας με εκείνες τις λαϊκές, προοδευτικές και επαναστατικές δυνάμεις στην γειτονική χώρα που  θέλουν την ειρήνη στο Αιγαίο, το σεβασμό των συνόρων και εναντιώνονται στον ιμπεριαλισμό και τον ανταγωνισμό των δυο αστικών τάξεων .
·        Αγωνιζόμαστε για την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και το διώξιμο των αμερικάνικων βάσεων! 
·        Ο Γρηγόρης Λαμπράκης  θα συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας οδηγεί  !
Θεσσαλονίκη  22/5/2020


http://www.kkeml.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.