ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Τετάρτη 4/10: Ανταπόκριση από την πορεία μέσα στο ΑΠΘ για την υπεράσπιση του Ασύλου

Τετάρτη 4/10: Ανταπόκριση από την πορεία μέσα στο ΑΠΘ για την υπεράσπιση του Ασύλου

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ Α.Π.Θ.

Τετάρτη 4 Οκτώβρη 2017
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο χώρο του Α.Π.Θ. η προγραμματισμένη διαδήλωση ενάντια στις προσπάθειες κατάργησης του Ασύλου.



Θυμίζουμε ότι μετά την ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα στο καλοκαίρι, ο οποίος συνεχίζει την επίθεση στα φοιτητικά δικαιώματα και κατακτήσεις, η Πρυτανεία του Α.Π.Θ. ήρθε να υλοποιήσει τις διατάξεις του σε σχέση με το Άσυλο (δηλαδή σε σχέση με την κατάργησή του): κάλεσε, με το πρόσχημα των ναρκωτικών, την αστυνομία σε μόνιμη παρουσία στο χώρο του Πανεπιστημίου. Ξεκάθαρα όμως, στόχος είναι για άλλη μια φορά από την πλευρά του συστήματος, οι αγώνες λαού και νεολαίας, η ελεύθερη πολιτική-συνδικαλιστική-πολιτιστική οργάνωση των φοιτητών, οι αντιστάσεις και η πάλη μας για σπουδές, δουλειά με δικαιώματα, ελευθερίες. Και δεν είναι, όπως πάνε να πλασάρουν, τα ναρκωτικά.


Γι’ αυτό το λόγο, 

οι Αγωνιστικές Κινήσεις κάλεσαν την Πέμπτη 21/9 σε σύσκεψη τις αριστερές συλλογικότητες που παρεμβαίνουν μέσα στα πανεπιστήμια προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να υπάρξει κινητοποίηση από κοινού, με βάση τις σοβαρές αυτές εξελίξεις. Από τη συνάντηση αυτή, αποφασίστηκε η σημερινή κινητοποίηση, την οποία στήριξαν οι Αγωνιστικές Κινήσεις, το ΑΡΔΙΝ, οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ και η Πορεία. Η έκδοση κοινού κειμένου, που προτάθηκε από τις Αγωνιστικές Κινήσεις, έγινε δεκτή μόνο από την πλευρά του ΑΡΔΙΝ. Στην Ιατρική Α.Π.Θ. δημιουργήθηκε κοινό κείμενο και έγινε παρέμβαση από τις Αγωνιστικές Κινήσεις και δυνάμεις των ΕΑΑΚ. Η ΣΣΠ, μολονότι καλέστηκε στη σύσκεψη, απαράδεκτα δεν παραβρέθηκε.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις από την ημέρα της σύσκεψης προπαγάνδισαν την πορεία με παρεμβάσεις στις σχολές, στράτσα, μικροφωνικές και παρεμβάσεις στη λέσχη του Α.Π.Θ.






Η σημερινή πορεία
Ξεκίνησε από την πλατεία Χημείου μέσα στο Α.Π.Θ. Υπήρχε ένα πανό των φοιτητικών συλλόγων χημικού και φιλολογίας και το πανό των Αγωνιστικών Κινήσεων. Στην αρχική συγκέντρωση διαβάστηκαν τα ψηφίσματα των φοιτητικών συλλόγων και τοποθετήσεις σε σχέση με το ζήτημα. Ακολούθησε η πορεία με διαδρομή που πέρασε από πολλές σχολές του Α.Π.Θ., φτάνοντας μέχρι το Πολυτεχνείο αλλά και το ΠΑ.ΜΑΚ. Επέστρεψε και πάλι μέσα από το χώρο του Ασύλου και κατέληξε στο κτήριο της Πρυτανείας, όπως είχε συμφωνηθεί. Στο κτήριο της Πρυτανείας γινόταν επίσης παρέμβαση με μικροφωνική και μοίρασμα κειμένου για το θέμα του Ασύλου και των ναρκωτικών από το «Ελεύθερο Κοινωνικό Ραδιόφωνο 1431am» και την «Ανοικτή Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere».

Ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης του Α.Π.Θ. κατέβηκαν στο χώρο της παράστασης διαμαρτυρίας προκειμένου να «εξηγήσουν» την κατάσταση, ουσιαστικά προκειμένου να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της επίθεσης που διεξάγεται στο Άσυλο. Πράγμα καθόλα αναμενόμενο, μιας και ο ρόλος των Πρυτανειών και των καθηγητικών οργάνων είναι να προωθούν την πολιτική του συστήματος μέσα στα Πανεπιστήμια. Να στρέφονται δηλαδή ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των φοιτητών. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις τοποθετηθήκαμε καταδεικνύοντας τόσο το αντιδραστικό περιεχόμενο του νόμου Γαβρόγλου που έρχεται να προχωρήσει την επίθεση του νόμου-πλαίσιο στα φοιτητικά δικαιώματα, όσο και τις πάγιες στοχεύσεις του συστήματος ενάντια στις ελευθερίες μας. Επίσης αναδείξαμε ότι η διέξοδος για τους φοιτητές βρίσκεται στα δικά τους όργανα, στους συλλόγους τους, τις γενικές τους συνελεύσεις, την ανάπτυξη της πάλης και των αντιστάσεών τους. Και όχι σε «δημοκρατικά εκλεγμένους» Πρυτάνεις, «καλύτερα» πρυτανικά συμβούλια, συμμετοχή των φοιτητών σε συγκλήτους, όπως ειπωνόταν σε τοποθετήσεις άλλων δυνάμεων.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 100 φοιτητές. Ένα αξιόλογο δυναμικό, με βάση την φάση στην οποία βρίσκεται το φοιτητικό κίνημα, αλλά και τη χρονική στιγμή που δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις που βρίσκει ακόμη ένα κόσμο των σχολών εκτός αυτών, μιας και η χρονιά μόλις αρχίζει. Σίγουρα η υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών, η προάσπιση του Ασύλου απέναντι στο σύστημα και τους μηχανισμούς του που επιχειρούν να το καταργήσουν είναι μία υπόθεση με απαιτήσεις, βάθος και διάρκεια. Θεωρούμε ωστόσο ότι η σημερινή διαδήλωση ήταν μία στοιχειώδης και αναγκαία κίνηση, προκειμένου να κινητοποιηθεί ένας κόσμος των σχολών απέναντι σε όσα μας ετοιμάζουν. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες κοινής δράσης είναι απαραίτητες ώστε να υποκινούνται και να ενισχύονται εστίες αντίστασης απέναντι στην επίθεση του συστήματος. Γιατί ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.