KKE(μ-λ): Έκθεση Barclays - «Αέρας» στην αντιλαϊκή επίθεση
Πολύ πρόσφατα (το κρατούσαν μάλλον για τις εκλογές) οι αναλυτές της γνωστής βρετανικής εταιρείας τραπεζιτικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Barclays ανακοινώνουν ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν, η Ελλάδα πιθανότατα οδηγείται στον τρίτο οικονομικό κύκλο ανάκαμψης.
«Για τον εργαζόμενο που αναρωτιέται ποιοι ήταν οι άλλοι δύο κύκλοι, κατά την εταιρεία ο πρώτος ήταν αυτός που ξεκίνησε το 1950 και τελείωσε στο τέλος της δεκαετίας του 1970. Κινητήρια δύναμη αυτής της ανάπτυξης ήταν οι βάσεις που μπήκαν με το σχέδιο Μάρσαλ και με την έκρηξη των άμεσων ξένων επενδύσεων οι οποίες απογείωσαν βιομηχανικά την πρώην αγροτοβιομηχανική χώρα.
Ακολουθεί ένας κύκλος υποχώρησης με την αποβιομηχάνιση και ο δεύτερος κύκλος ξεκινά στα μέσα του 1997, αρχικά με την αποδοχή της συνθήκης του Μάαστριχτ, την υποτίμηση της δραχμής και με την είσοδο στην ευρωζώνη. Η άνοδος του ΑΕΠ ξεπερνά δε κατά πολύ την άνοδο του ΑΕΠ της Γερμανίας. Τι κρίμα, όμως, που η έκρηξη αυτή βασίζεται σε... δανεικό χρήμα και λήγει με την κρίση του 2008!
Ακολουθούν –ως νέα διαδικασία οικονομικής υποχώρησης– τα μνημόνια και η πανδημία, και τώρα (πάντα σύμφωνα με την Barclays) πιθανότατα θα ξεκινήσει ένας νέος τρίτος κύκλος οικονομικής ανάκαμψης, που θα βασίζεται στις ξένες άμεσες επενδύσεις στον τομέα των υπηρεσιών που κυριαρχεί (75%), στα ακίνητα, στον τουρισμό και στην ενέργεια.
Σύμφωνα με την εταιρεία αυτό θα είναι πιο προσοδοφόρο απ' το αναπτύξει η Ελλάδα π.χ. την αυτοκινητοβιομηχανία!!! Και –συνεχίζουν οι αναλυτές– φορέας αυτής της αναμενόμενης ανάπτυξης είναι οι επιτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κυρίως με το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που οδήγησε στην έκρηξη των άμεσων επενδύσεων όσο καμίας άλλης χώρας της ευρωζώνης!
Τι να πει και τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από αυτά τα οικονομικά μαργαριτάρια των αναλυτών της Barclays. Σε ένα απ' όλα αυτά, βέβαια, φαίνεται να έχουν δίκιο: ότι κάθε οικονομική εκτίναξη της ελληνικής αστικής οικονομίας βασίστηκε στην εξάρτηση από τον ξένο –ιμπεριαλιστικό– οικονομικό παράγοντα. Και ότι αυτή η παραρτηματοποίηση της ελληνικής οικονομίας θα ενισχυθεί και θα ενταθεί.
Από την άλλη, προσπαθούμε ακόμη να καταλάβουμε πώς θα προκόψει (έστω και από αστική άποψη) η οικονομία, όταν η «εκτίναξή» της δεν θα βασίζεται ούτε στον πρωτογενή τομέα (αγροτικοκτηνοτροφική παραγωγή) που φθίνει, ούτε στον δευτερογενή τομέα (εκτός λίγων εξαιρέσεων).
Ο Τζήμερος π.χ. μπορεί να φαντάζεται ότι μπορεί να φτιαχτεί μία Ιρλανδία του Νότου, αλλά η χώρα (και όχι μόνο η οικονομία της, αλλά και η γεωπολιτική της θέση κυρίως) διεκδικείται από τους ιμπεριαλιστές (Αμερικάνους και Ευρωπαίους). Αυτό ήταν εξάλλου το πραγματικό υπόβαθρο του δράματος των μνημονίων!
Όσο για την παραρτηματοποιημένη ντόπια αστική τάξη, τόσο στις φάσεις της εκτίναξης όσο και της... υποχώρησης, φρόντιζε να φορτώνει την κρίση της στο λαό και πάντα να βγαίνει κερδισμένη, αν και με κάποιες... ανακατανομές στο εσωτερικό της.
Τώρα, το γιατί δημοσιεύεται σήμερα η έκθεση αυτή, προφανώς ερμηνεύεται από τη διάθεση κύκλων να δώσουν «αβάντζο» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη λίγο πριν τις εκλογές είτε εκτιμούν ότι θα πέσει εκλογικά είτε εκτιμούν το αντίθετο. Γιατί, και στη μια και στην άλλη περίπτωση, επιδιώκεται η ενίσχυση της «σίγουρης» λύσης για το σύστημα, χωρίς τις περιπέτειες των όποιων συμπράξεων!»
πηγη : efsyn. gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.