ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

ΓΑΛΛΙΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

  ΓΑΛΛΙΑ

   Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ!!

 

    Το πέπλο της καπιταλιστικής κυριαρχίας που καλύπτει το πλανήτη σκίστηκε! Υπέστει ρωγμή! Η εξέγερση του λαϊκού παράγοντα στην Γαλλία με αυτόν το συνεχή και μαζικό τρόπο δημιουργεί νέα δεδομένα. Από την ημέρα του πραξικοπήματος Μακρόν (16/3), για να περάσει ο νόμος που σφαγιάζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ο γαλλικός λαός βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους!

   Όπως αναμένανε όσοι παρακολούθησαν στενά τις εξελίξεις η μαζικότητα της απεργιακής κινητοποίησης στις 23/3 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ήταν τέτοια η μαζικότητα που η τρομοκρατία της αστυνομίας μηδενίστηκε. 900.000 με 1.000.000 διαδηλωτές μόνο στο Παρίσι κάνανε τις δυνάμεις των

CRS (γαλλικά ΜΑΤ) να φαντάζουν «νησίδα σε φουρτουνιασμένη θάλασσα». Κυριολεκτικά κυκλωμένοι από το πλήθος !

  Δεκάδες είναι οι πόλεις στις οποίες γίνανε μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις. Ακόμα και σε πόλεις που παραδοσιακά … δεν γινότανε πορείες σε μέρες πανεθνικής απεργίας! Παντού δίνονται μάχες για να μην σπάσουν τα μπλόκα, από τα διυλιστήρια της total στην Νορμανδία, στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα αμαξοστάσια του μετρό και των τρένων, στους αποτεφρωτήρες των σκουπιδιών …

   Την παραμονή της απεργίας ο Μακρόν απηύθυνε διάγγελμα, όπου με αυστηρό τόνο, υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας της νομοθετικής ρύθμισης και στήριξε την πρωθυπουργό του Ελιζαμπέτ Μπορν! Πάνω απ΄όλα πέρασε το μήνυμα για ακόμα πιο σκληρή αντιμετώπιση των διαδηλωτών από την αστυνομία. "Δεν μετανιώνω για τίποτα"!! δηλώνει απευθυνόμενος στο οργισμένο λαό. H κατρακύλα στις δημοσκοπήσεις μόλις άρχισε. Ο Μακρόν όμως είναι αμετάκλητα ταγμένος στην υπηρεσία του συστήματος και δεν λογαριάζει πολιτικό κόστος: «δεν μπορώ να εκλεγώ σε 4 χρόνια, δεν κοιτάζω ποσοστά δημοτικότητας, κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για τη χώρα»!

  Μια μέρα μετά το διάγγελμα, η βουλευτής του Μακρόν Caroline Yadan έγραψε στο Twitter: «Εάν η μεταρρύθμιση δεν είχε υιοθετηθεί, θα είχε αναμφίβολα επιζήμιες συνέπειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με κίνδυνο μια νέα οικονομική κρίση σε μια εποχή που η χώρα μας είναι ήδη αποδυναμωμένη»

Όμως το Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης δεν είναι ελλειμματικό - σήμερα έχει πλεόνασμα 900 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα υπάρξει κρίση ελλειμμάτων σε μια δεκαετία στηριζόμενη στις πιο απαισιόδοξες μελέτες, για να δικαιολογηθεί. Η παραδοχή της κυβέρνησης πως η αναγκαιότητα της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» έχει να κάνει καθαρά με τις «απαιτήσεις» των τραπεζών για να «βελτιωθούν οι οικονομικοί δείκτες», εξόργισε τους Γάλλους εργαζόμενους που βλέπουν καθημερινά τα τελευταία χρόνια να αποδομούνται κοινωνικές κατακτήσεις, να καθηλώνονται οι απολαβές και να τσακίζονται τα εργασιακά κεκτημένα.

Η κλιμάκωση της επιχείρησης  τρομοκρατίας

  Η κυβέρνηση σπεύδει να κλιμακώσει την επιχείρηση τρομοκράτησης του λαού. Απαγορεύεται η συμμετοχή σε συναθροίσεις - διαδηλώσεις χωρίς άδεια! Οι παραβάτες συλλαμβάνονται και τους επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ! 

 Οι επιτάξεις απεργών έχουν την τιμητική τους σε διυλιστήρια, χωματερές και μεταφορές. Ο λαός προσέρχεται σε υπεράσπιση των απεργών, για να μην τους συλλάβουν. Έξω από τα εργοτάξια στήνονται μπλόκα από τους διαδηλωτές και δίνονται μάχες.

  Στις επόμενες μέρες οι συγκρούσεις κλιμακώνονται καθώς η απεργία έχει δώσει ώθηση στην νεολαία που συμμετέχει μαζικά και καταλαμβάνει σχολεία και πανεπιστήμια! Η γαλλική κοινωνία ζει μέρες που θυμίζουν Μάη του ΄68!

   Η χρήση βομβίδων και δακρυγόνων από την αστυνομία, που εκτοξεύονται σε ευθεία βολή στους διαδηλωτές, έχουν σαν αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς. Σε μια περίπτωση διαδηλωτής έχασε το ένα του μάτι. Σε άλλη περίπτωση αφαιρέθηκε ο ένας όρχις διαδηλωτή που κτυπήθηκε από αστυνομικό, ενώ μαθητής νοσηλεύεται με ρήξη σπλήνας.

Η μάχη στο  Sainte-Soline

Το Σάββατο (25/3) στη δυτική Γαλλία και συγκεκριμένα στο Sainte-Soline, ξεσπούν άγριες συγκρούσεις καθώς η αστυνομία επιτίθεται στους 25.000 διαδηλωτές. Η συγκέντρωση έχει στόχο το σταμάτημα της ανέγερσης νέων υπερδεξαμενών που κτίζουν οι γαιοκτήμονες για να συλλέγουν το νερό και να το χρησιμοποιούν για πότισμα στις άνυδρες περιόδους. Η αστυνομία επιτίθεται πυροβολώντας και σημαδεύοντας με εκρηκτικές βομβίδες τους διαδηλωτές.  Αρκετοί είναι οι τραυματίες διαδηλωτές (πάνω από 200) ορισμένοι με σοβαρά τραύματα.

    Η συνέχιση των διαδηλώσεων σε καθημερινή βάση και η ορμητική συμμετοχή του κόσμου ανάγκασε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να προκηρύξουν κι άλλη πανεθνική απεργία για τις 28/3!

Οι παράπλευρες απώλειες

  Μπροστά σε αυτή την κλιμάκωση η κυβέρνηση προχώρησε στην ακύρωση της 3ημερης επίσκεψη του του βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 26/3. Η ιδέα του «επίσημου δείπνου» στις Βερσαλλίες πήγε στράφι. Κρίθηκε μάλλον, πως δεν ήταν καλή ιδέα με το Παρίσι να φλέγεται και τις γκιλοτίνες για τον Μακρόν να ανεμίζουν στα πλακάτ των διαδηλωτών! Το τσαλάκωμα του Μακρόν συνεχίζεται.

 

  Η απεργία της τρίτης 28/3 στέφεται με μεγάλη επιτυχία. Αν συνυπολογίσουμε την κρατική τρομοκρατία με τους άγριους ξυλοδαρμούς, τις συλλήψεις διαδηλωτών, τις μηνύσεις, τα πρόστιμα, τις επιτάξεις, …μπορούμε να πούμε πως τίποτε δεν τέλειωσε ακόμα. Οι επόμενες μέρες το αποδεικνύουν. Σε καθημερινή βάση διοργανώνονται συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε διάφορα σημεία του Παρισιού άλλα και σε άλλες πόλεις. 

    Τα σκουπίδια συνεχίζουν να αποτελούν μόνιμο ντεκόρ για το Παρίσι καθώς η αποκομιδή γίνεται σταδιακά και επεισοδιακά. Μέχρι την Παρασκευή 31/3 γίνονται μπλοκαρίσματα των εργοταξίων για να μην βγουν τα επιστρατευμένα φορτηγά αποκομιδής!

     Η Γαλλική αστική τάξη πλέον στριμωγμένη μετέρχεται κάθε μέσο για να καταλαγιάσει την οργή του γαλλικού λαού.

·        Με το επιχείρημα «μην συνεχίζεται γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά» η προσπάθεια να πειστούν οι διαδηλωτές να σταματήσουν μόλις ξεκίνησε! Τα γκάλοπ σαν έτοιμα από καιρό, το επιβεβαιώνουν. (“Λεπτομέρεια”: είναι προφανές όλες αυτές τις μέρες ότι η ακροδεξιά είναι εκκωφαντικά απούσα!)

·        Η κυβέρνηση προτείνει συνάντηση διαλόγου με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στο πρωθυπουργικό μέγαρο την Τετάρτη 5/4. Όλα μπορούν να συζητηθούν εκτός της απόσυρσης του νομού, δηλώνει η Μπορν.

·        Στην διασυνδικαλιστική επιτροπή των συνδικάτων καταγράφεται διάσταση απόψεων, καθώς ορισμένα συνδικάτα θεωρούν πως πρέπει να επικεντρωθούν στην προσφυγή στο Συνταγματικό συμβούλιο. Το οποίο στις 14/3 θα εκδικάσει την νομιμότητα της ρύθμισης για το ασφαλιστικό.

Θα πρέπει να σημειώσουμε δυο εξελίξεις που δείχνουν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι αρραγές και ενοποιημένο. Άλλωστε πρόκειται για συνδικάτα με εντελώς διαφορετική ιδεολογική και πολιτική αναφορά, από την δεξιά μέχρι την ριζοσπαστική αριστερά.

Το πρώτο είναι η αλλαγή στην ηγεσίας στη CGT. Όπου εκλέχθηκε (στις 31/3) η μετριοπαθής Sophie Binet προερχόμενη από το σοσιαλιστικό χώρο.   (1)

 Το δεύτερο αφορά ένα κείμενο 250 συνδικαλιστών που κριτικάρει την τακτική της διασυνδικαλιστικής επιτροπής για την καθυστέρηση στην κήρυξη των απεργιών (της 6/3)!   (2)

Το σύστημα του κεφάλαιου ανησυχεί!

Ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Λευκός Οίκος, ο διεθνής Τύπος ανησυχούν και επισημαίνουν: την αυταρχική αντιμετώπιση των διαδηλωτών και την κλιμάκωση της αστυνομικής βίας του καθεστώτος Μακρόν! Όχι, δεν συμπάθησαν ξαφνικά τους διαδηλωτές. Απλά ανησυχούν για την πιθανότητα να ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο και να αποκαλυφθεί ότι η «δυτική δημοκρατία» μόνο δημοκρατία δεν είναι!

·        Ο Μακρόν δέχεται κριτική από κεντροδεξιά περιοδικά για την τακτική που ακολούθησε στην προώθηση του ασφαλιστικού μην εξασφαλίζοντας δικλείδες διαφυγής και τακτικής υποχώρησης για να αντιμετωπίσει την λαϊκή δυσαρέσκεια.

Για το από δω και πέρα

    Η σημερινή συνάντηση (Τετάρτη 5/4) στο πρωθυπουργικό μέγαρο κατέληξε σε αποτυχία όπως αναμενόταν. Η κυβέρνηση εμμένει στην μη απόσυρση του νόμου! Τα συνδικάτα καλούν μαζικά στην αυριανή (5/4) πανεθνική απεργία  την 11η στη σειρά!

     "Το πλήθος, δεν έχει καμία νομιμότητα απέναντι στον λαό που εκφράζεται με τους αιρετούς του". Δήλωσε ο Μακρόν.

 το δίλλημα που αντιμετωπίζει ο Γαλλικός λαός που παλεύει για καλύτερο μέλλον, είναι: Αγώνας μέχρι την νίκη ή επιστροφή στην κοινοβουλευτική κανονικότητα;

 

 

Δείτε πληροφορίες

(1) http://ouvalacgt.over-blog.com/2023/03/congres-cgt-tout-ca-pour-ca.html

(2) https://www.revolutionpermanente.fr/Tribune-Continuons-le-combat-pour-le-retrait-250-syndicalistes-et-intellectuels-s-expriment-sur-la

 

 προδημοσίευση από "προλεταριακή Σημαία" που θα κυκλοφορήσει 8/4/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.