ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Σουηδοί σκιτσογράφοι: Όχι στα πυρηνικά όπλα. Όχι στο ΝΑΤΟ!

Σουηδοί σκιτσογράφοι: Όχι στα πυρηνικά όπλα. Όχι στο ΝΑΤΟ*


του Κ. Καψ.


Η Σουηδία σπεύδει τώρα ολοταχώς για το ΝΑΤΟ, όμως οι Σουηδοί σκιτσογράφοι τολμούν να εκφράσουν αυτό που πιστεύουν! Στρέφονται κατά των πυρηνικών όπλων, των εξοπλισμών και της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Με σατιρικές απεικονίσεις επικρίνουν μια πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ και χρησιμοποιώντας το μέσο της εικόνας προσπαθούν να πάρουν μέρος στην δημόσια αντιπαράθεση, να δείξουν την αντίθεσή τους και ελπίζουν να μπορέσουν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

― Μπορείτε να επιλέξετε να μην διαβάσετε ένα κείμενο, αλλά μόλις δείτε μια εικόνα, την έχετε δει.

― Στον πόλεμο, οι εικόνες χρησιμοποιούνται για την διεξαγωγή του. Τώρα εμείς θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις εικόνες μας για την ειρήνη, ενάντια στον μιλιταρισμό και τους εξοπλισμούς και ενάντια στη σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ.

― Το ΝΑΤΟ είναι εκπρόσωπος της πιο βρώμικης βιομηχανίας του κόσμου: της πολεμικής.

Τα παραπάνω δηλώνει η σατιρική σκιτσογράφος και εικονογράφος Karin Z Sunvisson (Κάριν Σούνβισόν), η οποία πήρε την πρωτοβουλία και ξεκίνησε το «Moment 2022» – ένα κάλεσμα των σκιτσογράφων κατά του ΝΑΤΟ και των πυρηνικών όπλων, και συνεχίζει …

― Ήταν μια αντίδραση στο πόσο ξεδιάντροπα χρησιμοποίησε το λόμπι του ΝΑΤΟ τη θλίψη και τον τρόμο των ανθρώπων για τον πόλεμο στην Ουκρανία για να τρομάξει τη Σουηδία και τη Φινλανδία και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η αρχική ιδέα ήταν να συγκεντρωθεί μια μικρή ομάδα από πέντε ή έξι σκιτσογράφους, αλλά νέοι σκιτσογράφοι έρχονταν συνέχεια. Σήμερα είναι πάνω από εκατό.

― Έχει μεγαλώσει απίστευτα γρήγορα. Ποτέ πριν δεν είχαν συγκεντρωθεί τόσοι πολλοί δημιουργοί εικόνων γύρω από ένα συγκεκριμένο πολιτικό θέμα.

Το κάλεσμα έχει τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, τόσο του αριστερού Τύπου όσο και μεγάλων εφημερίδων όπως η σουηδική Aftonbladet και η φινλανδική Helsingin Sanomat. Η ανταπόκριση ήταν σχεδόν αποκλειστικά θετική. Όμως, όπως κάθε «κάλεσμα» που τιμά το όνομα του, έτσι και αυτό έχει μπει στο μάτι ορισμένων.

― Στο τέλμα του Twitter υπάρχουν κάποιοι οργισμένοι που πιστεύουν ότι το γεγονός ότι οι σκιτσογράφοι σχολιάζουν πολιτικά θέματα είναι άκρως προκλητικό.

Οι επικριτές έχουν την γνώμη ότι το κάλεσμα των σκιτσογράφων «υποβαθμίζει, ρίχνει το επίπεδο» στη συζήτηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

― Αυτό δείχνει πάνω από όλα ότι πάσχουν από έλλειψη επιχειρημάτων. Εμείς όχι.

― Αυτοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πρόσφατα είχαν τη γνώμη ότι οι σατιρικοί σκιτσογράφοι είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία, ότι η σάτιρα είναι η λυδία λίθος για την ελευθερία του λόγου. Ίσως κάτι τέτοιο όμως να ισχύει μόνο για γελοιογραφίες του Μωάμεθ.



Μερικοί ενθουσιώδεις οπαδοί του ΝΑΤΟ έχουν αποκαλέσει τους σκιτσογράφους «ανιστόρητους» και «χρήσιμους ηλίθιους». Μια έκφραση που από μόνη της δείχνει άγνοια ή κακή γνώση της ιστορίας, λέει η Karin Z Sunvisson.

― Κατά τα άλλα, τα σχόλια αποτελούνται κυρίως από θεωρίες συνωμοσίας. Οι εννέα στις δέκα αναρτήσεις στο Twitter αφορούσαν το Z στο επίθετό μου... Η έκκληση έχει επίσης ονομαστεί «δεξιά πρωτοβουλία» και είναι πολύ διασκεδαστικό που το «δεξιά» χρησιμοποιείται ως προσβολή από τους μιλιταριστές.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την έκκληση υπάρχουν αρκετά δημοφιλή ονόματα. Ονόματα που αγγίζουν τις καρδιές του κοινού με τρόπο που πιθανώς δεν το περίμεναν οι έχοντες αντίθετη άποψη, λέει η Karin Z Sunvisson.

― Όταν γνωστοί δημιουργοί ασχολούνται με το θέμα του ΝΑΤΟ, είναι δύσκολο να μην το αποδεχθείς και να μην το λάβεις υπόψη … αυτό είναι μια πολύ αποτελεσματική απεικόνιση της σοβαρότητας της κατάστασης.






Στο ερώτημα γιατί η Σουηδία δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Karin Z Sunvisson παραθέτει σειρά επιχειρημάτων.

― Επειδή το ΝΑΤΟ είναι μια στρατιωτική συμμαχία με επικεφαλής τις χειρότερες αποικιακές δυνάμεις της ιστορίας εναντίον του υπόλοιπου κόσμου. Επειδή το ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει μια ξεπερασμένη παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται στη στρατιωτική κυριαρχία και την απειλή των πυρηνικών όπλων. Επειδή η ένταξη στο ΝΑΤΟ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να παρασυρθεί η Σουηδία σε πόλεμο. Επειδή η ύπαιθρος στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο είναι γεμάτη απεμπλουτισμένο ουράνιο από τις βόμβες του ΝΑΤΟ και επειδή το αφγανικό χωριό Tarok Kolache δεν υπάρχει πια. Επειδή μεταξύ των νέων της Σουηδίας, η πλειοψηφία είναι κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ κ.ο.κ.

― Το ΝΑΤΟ είναι επίσης εκπρόσωπος της πιο βρώμικης βιομηχανίας του κόσμου: της πολεμικής.

― Οι πυρηνικοί εξοπλισμοί στους οποίους μετέχει και προωθεί το ΝΑΤΟ μπορούν να τελειώσουν μόνο με έναν τρόπο - να χρησιμοποιηθεί τελικά η βόμβα.

Ακολουθεί το κάλεσμα των κορυφαίων Σουηδών σκιτσογράφων και εικονογράφων. Περίπου 118 ονόματα βρίσκονται στη λίστα των υπογραφόντων.


Όχι στα πυρηνικά όπλα.
Όχι στο ΝΑΤΟ.

Η βία φέρνει βία.


Την πεποίθηση αυτή συμμερίζονται οι σκιτσογράφοι που συμμετέχουν σε αυτό το κάλεσμα με εργαλείο την εικόνα.

Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στην αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών που συμμετέχει η Σουηδία, οι οποίοι βλάπτουν την αδέσμευτη στάση της Σουηδίας και την δυνατότητα της να ενεργεί ως μεσολαβητής σε διεθνείς συγκρούσεις,
και διαμαρτυρόμαστε για την επιλογή της σουηδικής κυβέρνησης να μην υπογράψει τη συμφωνία του ΟΗΕ για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Το 2022 βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Θα συνεχίσει η Σουηδία στον δρόμο που τώρα χαράζει η κυβέρνηση για να γίνει μέρος της στρατηγικής του δυτικού κόσμου για τα πυρηνικά όπλα,
ή θα πρέπει να επιστρέψουμε στον παραδοσιακό μας ρόλο ως παράγοντα προώθησης διπλωματικών και ειρηνευτικών ενεργειών στη διεθνή σκηνή;

Οι φωτογραφίες μας δεν λένε περισσότερες από χίλιες λέξεις, αλλά μόνο αυτές τις λίγες:


Όχι στα πυρηνικά όπλα. Όχι στο ΝΑΤΟ.


Το κάλεσμα που φέρει το όνομα «MOMENT 2022», είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία καλλιτεχνών που έχει μεγάλη απήχηση και μέχρι στιγμής έχει υπογραφεί από περισσότερους από εκατό καλλιτέχνες.


Περισσότερες πληροφορίες - και περισσότερα σχέδια - μπορείτε να βρείτε στο

https://www.catch2022.net/ και στο instagram @tecknaruppropetmoment2022

Σημειώσεις

* Το κείμενο αντλεί πληροφορίες από την ιστοσελίδα (https://www.catch2022.net/) όπου υπάρχει το κάλεσμα των σκιτσογράφων και από την συνέντευξη της Karin Z Sunvisson στην εβδομαδιαία σουηδική εφημερίδα Proletären (https://proletaren.se/artikel/samlar-tecknarkollegor-mot-nato) στις 09 Μαΐου 2022 και την σουηδική τηλεόραση (https://www.svt.se/kultur/fler-an-70-svenska-tecknare-i-upprop-mot-nato-jan-loof-karin-sunvisson) στις 25 Απρίλη 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.