ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Η Ρώσικη αναγνώριση μεγαλώνει τους κινδύνους για τους λαούς!

Η Ρώσικη αναγνώριση μεγαλώνει τους κινδύνους για τους λαούς!

  • Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες!
  • Έξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ βάσεις από την Ελλάδα!
  • Να δυναμώσει η αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική πάλη!

Η απόφαση Πούτιν για την αναγνώριση των δύο περιοχών στο Ντονμπάς είναι αναμφίβολα μια κίνηση που κλιμακώνει την ένταση του ανταγωνισμού ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, μια κίνηση που μεγαλώνει τους κινδύνους για το λαό της Ουκρανίας και όλους τους λαούς της περιοχής. Πολύ περισσότερο που η κίνηση αυτή συνοδεύεται από τη δήλωση του ρώσικου ιμπεριαλισμού για αποστολή "ειρηνευτικών" στρατευμάτων στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα δηλώνεται ότι η αναγνώριση περιλαμβάνει και εδαφικά τμήματα της Ανατολικής Ουκρανίας που -σύμφωνα με τους αυτονομιστές των δύο περιοχών- ανήκουν σε αυτούς, αλλά μέχρι τώρα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Συνεπώς, η ιμπεριαλιστική Ρωσία κλιμακώνει τις απαντήσεις της στην περίσφιξη-περικύκλωσή της από τις δυνάμεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, το σχοινί του αντιδραστικού ανταγωνισμού τεντώνεται, η κρίση θερμαίνεται ακόμα περισσότερο. Η κίνηση αυτής της αναγνώρισης το λιγότερο που στοχεύει είναι να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περισσότερα από τη συμφωνία του Μινσκ, να κατοχυρώσει επιπλέον κέρδη στα σημεία σχετικά με την Ουκρανία για το ρώσικο ιμπεριαλισμό έναντι των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Αλλά το διάγγελμα Πούτιν που συνόδευσε την ανακοίνωση της αναγνώρισης των δύο περιοχών είναι ακόμα πιο ανησυχητικό. Ένα διάγγελμα με το οποίο διαπιστώνεται η κατάσταση διάλυσης της κοινωνικής συνοχής της Ουκρανίας και με το Κίεβο στο ρόλο του υπηρέτη των ΗΠΑ που είναι το μόνο πραγματικό κέντρο εξουσίας στη χώρα. Ωστόσο, αυτές οι διαπιστώσεις της πραγματικότητας γίνονται για να υπαινιχθούν την πρόθεση-επιδίωξη της Μόσχας να αναλάβει το ρόλο του "ελευθερωτή" και την ευθύνη της «ανοικοδόμησης» της Ουκρανίας. Επιπλέον, η ρώσικη αυτή επιθυμία και επιδίωξη στο ίδιο το διάγγελμα στηρίζεται στην προβολή του ρώσικου σοβινισμού που χρησιμοποιείται ως ο απαραίτητος μανδύας για τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της Ρωσίας. Γι’ αυτό ο Πούτιν -απευθυνόμενος στο εσωτερικό της χώρας του αλλά και στις χώρες της περιοχής- στο διάγγελμά του καταθέτει τις απαραίτητες αντικομμουνιστικές κραυγές και θέσεις. Θέλει να αντλήσει αίγλη από τη σοσιαλιμπεριαλιστική ΕΣΣΔ και να καταγγείλει τον Λένιν που με τη συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ "παράτησε" την Ουκρανία στη Δύση παρά το ότι ιστορικά αυτή "ανήκει" στη Ρωσία και «δεν έχει δικαίωμα» να υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος!

Απέναντι σε αυτήν την κίνηση του Πούτιν διαμορφώθηκε ήδη μια σχετικά πιο σφιχτή συσπείρωση της Δύσης στο διπλωματικό πεδίο. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι κυρώσεις που αποφασίζονται δεν είναι αρκετές για να απαντήσουν και να αναιρέσουν τη ρώσικη κίνηση. Δεν αποτελούν κινήσεις που φέρνουν αποτελέσματα ούτε στο πεδίο της Ουκρανίας ούτε ευρύτερα στο γεωστρατηγικό ανταγωνισμό. Η μόνη τέτοια "κύρωση", το πάγωμα του Nord Stream 2, είναι πολύ αμφίβολο αν εννοείται ως μόνιμη επιλογή του Βερολίνου που ωθήθηκε σε αυτήν κάτω από την πίεση της κατάστασης και των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο τόσο τη μέχρι τώρα επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ρώσικα σύνορα, όσο και το να μείνει τουλάχιστον ανοιχτό και το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας σε αυτό. Γι’ αυτό δηλώνουν σε πολεμικό κλίμα ότι "θα υπερασπιστούν κάθε πόντο της ΝΑΤΟϊκής επικράτειας" και με νέες μετακινήσεις στρατευμάτων τους στην Ανατολική Ευρώπη εντείνουν την πίεσή τους και προς τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές.

Οι συνθήκες πολέμου που διαμορφώνουν αυτές οι εξελίξεις στρέφονται με κάθε τρόπο ενάντια στους εργάτες και τους λαούς της περιοχής, της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Η νέα εκτίναξη τιμών της ενέργειας που προκαλούν, φέρνουν άμεσα νέα κύματα εξαθλίωσης και ανέχειας, ενώ η προοπτική αυτού του αντιδραστικού ανταγωνισμού δεν είναι άλλη από ένα νέο μακέλεμα των λαών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας, που έχει μετατραπεί σε προγεφύρωμα και βάση των αμερικανονατοϊκών, μπαίνει σε νέες περιδινήσεις και ο λαός μας απειλείται με τα χειρότερα, σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά του δικαιώματα, στην ίδια του τη ζωή!

Είναι επείγουσα ανάγκη οι αντιπολεμικές-αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που έγιναν σε 14 πόλεις της Ελλάδας στις 18 & 19 του Φλεβάρη, να βρουν τη συνέχειά τους με νέες, ακόμα πιο μαζικές κινητοποιήσεις!

Είναι επείγουσα ανάγκη λαός και νεολαία να συγκροτήσουν και να αναπτύξουν την πάλη τους ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στην πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας, που καλεί «να χύσουμε το αίμα μας για τους Αμερικάνους». 
Σε αυτήν την πάλη και με αυτήν την πάλη πρέπει και μπορεί ο λαός μας να υπερασπιστεί την συναδέλφωση και την αλληλεγγύη των λαών. 

Σε αυτή την πάλη και με αυτή την πάλη πρέπει και μπορεί ο λαός μας να αγωνιστεί για την συγκρότηση του Μετώπου Πάλης των λαών απέναντι στον ιμπεριαλισμό και τις αστικές τάξεις και δυνάμεις, που με τον εθνικισμό και τον σοβινισμό, στοιχίζονται και υπηρετούν τα εφιαλτικά για τους λαούς ιμπεριαλιστικά σχέδια!

ΑΠΟ

https://antigeitonies3.blogspot.com/2022/02/blog-post_75.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.