ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Να μην περάσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δευτέρα 24/5/21

Να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη.

Να μην περάσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.


Η προώθηση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, ειδικά σε περίοδο πανδημίας και οικονομικής ύφεσης εξαιτίας της διαχείρισής της από την κυβέρνηση, που ακολουθεί μια δεκαετή μνημονιακή πολιτική που σάρωσε το χώρο της εργασίας, αποτελεί μια πρόκληση ενάντια στον κόσμο της εργασίας και το μαχόμενο εργατικό κίνημα, και ένα ακόμη δώρο πολυτελείας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Βάλλει ευθέως ενάντια στην ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης, το 8ωρο, προωθεί τον εργασιακό μεσαίωνα και βγάζει στην παρανομία τα σωματεία και τα μέσα πάλης του εργατικού κινήματος, με κορυφαίο την απεργία.

Διαμορφώνει συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς για τους εργαζόμενους. Ουσιαστικά καταργούνται με την «ατομική διευθέτηση» το 8ωρο και οι συλλογικές συμβάσεις και επιβάλλεται 10ωρη εργασία χωρίς πληρωμή των υπερωριών. Αυξάνουν τις υπερωρίες σε 150 ώρες το εξάμηνο και καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε μια σειρά επιπλέον κλάδους.

Περιορίζουνε το δικαίωμα στην απεργία και την περιφρούρησή της, και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση. Προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και τον κυβερνητικό-κρατικό έλεγχο των σωματείων. Επιβάλλουν την ηλεκτρονική ψήφο, ιδιαίτερα σε σημαντικά ζητήματα λήψης αποφάσεων όπως αυτό της απεργίας. Δημιουργούν απεργοσπαστικό μηχανισμό με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της 6ης Μάη, που οργανώθηκαν από τα κάτω, από το αγωνιστικό εργατικό κίνημα, κόντρα στην υπονομευτική δράση της ΓΣΕΕ που αρνήθηκε να κηρύξει απεργία, δείχνουνε την αγωνιστική διάθεση που υπάρχει στους εργαζόμενους και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.


Χωρίς την «αναμονή» την οποία καλλιεργεί η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ και ισοδυναμεί με ήττα, να πάρουμε πρωτοβουλίες κλιμάκωσης του αγώνα μέσα στα σωματεία και το εργατικό κίνημα, δυναμικές, μαζικές και κλιμακούμενες, ώστε να καλεστούν άμεσα απεργιακές κινητοποιήσεις , με στόχο την ανατροπή του νομοσχεδίου.


Η απεργία που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ μέτα από πίεση των αγωνιστικών δυνάμεων στις 3 Ιούνη δεν είναι υπό διαπραγμάτευση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας με κυβέρνηση και εργοδότες. Δεν μπαίνει σε παζάρια με "αστερίσκους" και "προϋποθέσεις". Καλούμε πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες και φοιτητικούς συλλόγους με τις αποφάσεις τους να την μετατρέψουν σε κόμβο απεργιακής κλιμάκωσης με στόχο να μην περάσει το αντεργατικό τερατούργημα.




Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τα εργατικά συνδικάτα, σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους της πόλης, τους εργαζόμενους και τις δυνάμεις που αναφέρονται στο εργατικό κίνημα:

Την Πέμπτη 27 Μάη, σε κινητοποίηση στην περιοχή της Τούμπας με συγκέντρωση στις 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο.

 

Την Παρασκευή 28 Μάη, σε στήριξη της κινητοποίησης των Καλλιτεχνών, με συγκέντρωση στις 18.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

 

Την Τρίτη 1 Ιούνη, σε κινητοποίηση στις δυτικές συνοικίες της πόλης με συγκέντρωση στις 19.00 στην πλατεία Επταλόφου.

 

Την Πέμπτη 3 Ιούνη, προτείνουμε στα πρωτοβάθμια σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και εργατικές πρωτοβουλίες/κινήσεις αγώνα, απεργιακή συγκέντρωση 10.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

 

Μετά την πραγματοποίηση της απεργιακής διαδήλωσης, σε ανοιχτή σύσκεψη στην πλατεία του Εργατικού Κέντρου, με σκοπό τη συγκρότηση σχεδιασμού για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων για την ανατροπή του αντεργατικού νομοσχεδίου.


Εργατικές Κινήσεις – Συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.