ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Στη φυλακή ακόμη ο απεργός πείνας Τουργκούτ Καγιά και οι 9 συλληφθέντες του Δεκέμβρη

Στη φυλακή ακόμη ο απεργός πείνας Τουργκούτ Καγιά και οι 9 συλληφθέντες του Δεκέμβρη

Σε ομηρία και σε αβεβαιότητα βρίσκεται ακόμα ο τούρκος πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα μας, Τουργκούτ Καγιά, του οποίου την έκδοση στην Τουρκία έχει αποφασίσει ο Άρειος Πάγος απ΄ τις 30 του Μάη. Ο Καγιά έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από την 1η του Ιούνη, ενώ συνεχίζονται πανελλαδικά κινήσεις αλληλεγγύης που απαιτούν τη μη έκδοση και την απελευθέρωσή του. Το αντιδραστικό και φασίζον τουρκικό κράτος ζητά την έκδοση του Καγιά γιατί τον έχει καταδικάσει για την αγωνιστική του δράση και του επιφυλάσσει ανάλογη αντιμετώπιση. Έκδοσή του θα σημάνει σοβαρό κίνδυνο για την ίδια τη ζωή του αγωνιστή.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο αστικός κρατικός μηχανισμός που διαχειρίζεται, μέρος του οποίου αποτελούν και οι δικαστικοί μηχανισμοί, είναι συνένοχοι στο έγκλημα. Έχει χρεωθεί την έκδοση αγωνιστών σε άλλες χώρες, συνεργάζεται -παρά τις αντιθέσεις των εξαρτημένων αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας- με το αντιδραστικό τουρκικό κράτος ενάντια σε λαϊκούς αγωνιστές, δεν θα δίσταζε επίσης να χρησιμοποιήσει τους αγωνιστές ως «διαπραγματευτικό χαρτί» προς την Τουρκία.

Η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, αναδεικνύοντας το πολύ σοβαρό αυτό γεγονός καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων αλλά και τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών Ελλάδας και Τουρκίας και μπροστά στον κίνδυνο της έκδοσης του αγωνιστή, συμμετείχε μαζικά στη διαδήλωση της 7ης Ιούνη -τη μοναδική που έγινε στην Αθήνα- αλλά και σε παρεμβάσεις σε άλλες πόλεις. Παράλληλα κάλεσε και καλεί να παρθούν αποφάσεις υπεράσπισής του και ενάντια στην έκδοσή του από σωματεία και συλλογικότητες. Ψηφίσματα αλληλεγγύης στον Τουργκούτ Καγιά έχουν εκδώσει -ύστερα από πρόταση των Αγωνιστικών Κινήσεων- οι σύλλογοι Φοιτητών Φαρμακευτικής Πάτρας, Θεατρικών Σπουδών Πάτρας και Πολυτεχνείου Ξάνθης και στη συνέχεια τα Δ.Σ. των συλλόγων Ιατρικής Αθήνας, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, Ιατρικής ΑΠΘ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πάτρας, Φυσικού Α.Π.Θ., Φιλοσοφικής Αθήνας, Ιατρικής Αλεξανδρούπολης, καθώς και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Φαρμακευτικής Αθήνας. Ψηφίσματα επίσης έχουν εκδοθεί και από σωματεία εργαζομένων (ΕΛΜΕ Πειραιά, ΕΛΜΕ Χανίων, Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΔΣ Συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου «Αγία Όλγα», ΔΣ Συλλόγου εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου), καθώς και απ΄ την ΑΔΕΔΥ. Το κίνημα αλληλεγγύης μπορεί να πετύχει τη μη έκδοση και την απελευθέρωση του Καγιά στο βαθμό που μπορέσει να δημιουργήσει πραγματικούς και μαζικούς όρους διεκδίκησης από μεριάς του λαού, χωρίς αυταπάτες απέναντι στην κυβέρνηση και στις προθέσεις του Κοντονή, του οποίου η τελική απόφαση αναμένεται…

Δεν έλειψαν επίσης οι φασιστικές επιθέσεις τρομοκράτησης, όπως αυτή της Κυριακής 25/6 στο Σύνταγμα από πολυμελή ομάδα φασιστών ενάντια σε τούρκους αγωνιστές που πραγματοποιούσαν παρέμβαση για τον Τουργκούτ Καγιά. Παρουσία της αστυνομίας, η οποία «περιορίστηκε» σε… συστάσεις. Επιθέσεις που εξυπηρετούν την πολιτική της ελληνικής και της τουρκικής άρχουσας τάξης και που δεν πρόκειται να κάμψουν το φρόνημα των αγωνιστών. Όπως δεν έλειψαν και οι προσαγωγές τούρκων αλληλέγγυων την Τετάρτη 27/6 στη ΓΑΔΑ και την Πέμπτη 28/6 στο ΑΤ Κουκακίου όπου κρατήθηκαν για αρκετές ώρες.

Η υπόθεση τραβάει πολύ και η κατάσταση της υγείας του Τουργκούτ Καγιά μετά από 32 μέρες απεργίας πείνας είναι σε επικίνδυνο στάδιο. Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο των φυλακών του Κορυδαλού παρά το ότι η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου που τον επισκέφτηκε σύστησε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Νίκαιας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο αρμόδιος υπουργός Κοντονής παριστάνει τον ...πόντιο πιλάτο και παραπέμπει την υπόθεση στην Υπηρεσία Ασύλου ενώ αν ήθελε θα μπορούσε να πάρει άμεσα απόφαση. Αν η Υπηρεσία Ασύλου πάρει αρνητική απόφαση τότε μπορεί να πάει στην Επιτροπή Προσφύγων, οι πιθανότητες όμως να μην πάει κόντρα στην απόφαση του Άρειου Πάγου και αυτή η επιτροπή, που στη σύνθεσή της συμμετέχουν και δύο δικαστές, είναι μεγάλη. Κατά τη διάρκεια όλη αυτής της διαδικασίας που μπορεί να κρατήσει και για πάνω από δύο χρόνια ο Τουργκούτ Καγιά θα παραμένει στη φυλακή. 

Όπως στη φυλακή παραμένουν και οι 9 άλλοι τούρκοι και κούρδοι αγωνιστές, συλληφθέντες απ’ το Νοέμβρη του ’17, που κρατούνται διάσπαρτοι σε διάφορες φυλακές της χώρας κι σύρονται στα δικαστήρια ύστερα από αιτήσεις της Τουρκίας για έκδοση, οι οποίες τελικά απορρίφθηκαν. Ο αγωνιστής Ali Ercan Gokoglu, μάλιστα, δικάστηκε δύο φορές απ΄ το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας (2 Απρίλη και 15 Ιούνη), μετά κι από δεύτερο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση, όταν το πρώτο απορρίφθηκε. Αίτημα το οποίο απορρίφθηκε ξανά. Καμιά ωστόσο επανάπαυση δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί η απόρριψη των αιτημάτων έκδοσης δεν οφείλεται στη «δημοκρατικότητα» ή την «καλή θέληση» της κυβέρνησης η οποία δεν χρειάζεται να έχει κανείς καμιά αμφιβολία για το ποια πλευρά έχει διαλέξει από την αρχή της ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας.

Ούτε ο Τουργκούτ Καγιά ούτε οι «9» ή κανείς άλλος αγωνιστής πολιτικός πρόσφυγας να μην εκδοθεί στην Τουρκία! Να αφεθούν ελεύθεροι και να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο εφόσον το επιθυμούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.